пʼятницю, 6 листопада 2015 р.

The Тіло & Тhe Мозок. Як відчуття впливають на життя

6 фактів про роботу головного мозку

Втома - пік креативності
Якщо ви «жайворонок», то найрозумніше виконувати складну аналітичну роботу, що вимагає серйозних розумових витрат, вранці або до обіду. Для опівнічників, іншими словами — «сов» — це друга половина дня, що плавно переходить в ніч. З іншого боку, за більш креативну роботу, що вимагає активації лівої півкулі, вчені радять прийматися, коли організм відчуває фізичну і розумову виснаженість. Іншими словами, втомлена нервова система при роботі над творчими проектами більш ефективна.

Псевдопаралельна робота мозку
Багато хто впевнений в тому, що одночасне виконання кількох справ підвищує продуктивність роботи. Як з'ясувалося, дивитися фільм, жувати бутерброд і відповідати на повідомлення в Facebook практично неможливо. Навик, практикований нами день у день, носить менш красномовну назвуперемикання контексту (context switch). Джон Медіна (John Medina) у своїй книзі «Правила мозку» (Brain Rules) пояснив, наскільки шкідливою може бути багатозадачність. "Намагаючись зробити дві дії одночасно, мозок "розділяє й володарює" — кожна півкуля працює над вирішенням однієї проблеми. В результаті швидкість обробки інформації зменшується рівно в два рази".

Короткий сон підвищує розумову активність
Чудово відомо, який вплив має здоровий сон. Питання в тому, який вплив має дрімота? Як з'ясувалося, короткі «відключки» протягом дня не менш позитивно позначаються на розумовій діяльності.

Зір - головний «козир» сенсорної системи
Ілюстрації набагато ефективніші, ніж текст оскільки читання саме по собі не приносить очікуваних результатів. Наш мозок сприймає слова у вигляді крихітних зображень. Щоб вникнути у зміст одного речення, необхідно більше часу і енергії, ніж для того, щоб розглянути барвисту картинку. Насправді те, що ми так сильно покладаємося на свою зорову систему, має кілька негативних моментів. Ось один з них: "Наш мозок змушений постійно будувати здогади, так як він не має ніякого поняття, де конкретно знаходяться видимі предмети. Людина живе в тривимірному просторі, тоді як світло на сітківку очі падає у двомірній площині. Таким чином, ми домислюємо все, що не можемо побачити".

Вплив типу особистості
Прийнято вважати, що екстравертність та інтровертність якимось чином пов'язані з тим, наскільки відкрита або сором'язлива людина. Насправді все знову-таки залежить від роботи мозку. Дослідження продемонстрували, що найбільша різниця між інтровертами і екстравертами полягає в процесах обробки різних стимулів, що надходять у мозок. У екстравертів цей шлях набагато коротшийзбуджуючі фактори рухаються через області, що відповідають за обробку сенсорної інформації. У інтровертів траєкторія руху стимулів набагато складнішевони проходять через області, пов'язані з процесами запам'ятовування, планування і прийняття рішень.

Вправи - реорганізація та виховання сили волі
Звичайно, фізичні вправи дуже корисні для нашого тіла, але як щодо роботи мозку? Між тренуваннями та розумовою активністю існує точно такий же зв'язок, як між тренуваннями і позитивними емоціями. Якщо ви тільки приступили до занять, ваш мозок сприйме цю подію не інакше як стрес. Прискорене серцебиття, задишка, запаморочення, судоми, м'язовий біль і т. д.всі ці симптоми виникають не тільки в тренажерних залах, але і в більш екстремальних життєвих ситуаціях. Якщо раніше ви відчували щось подібне, ці неприємні спогади обов'язково спливуть в пам'яті.
Щоб захиститися від стресу, під час тренування мозок виробляє білок BDNF (нейротрофічний фактор мозку). Ось чому після занять спортом ми відчуваємо себе невимушеними і в кінцевому підсумку навіть щасливими. Крім тогояк захисна реакція у відповідь на стресзбільшується вироблення ендорфінів.

Хто вирішив підійти до управління своїм мозком більш усвідомлено, потрібно навчитись  управляти не тільки своїми розумовими здібностями, але і іншими функціями тіла: здоров'ям, настроєм і сном. Тоді такий взаємовплив буде мати максимальний ефект для життя та роботи.
 
Нон-фікшн. Поведінкова психологія. Мотивація
Мозг и тело. Как ощущения влияют на наши чувства и эмоции
Сайен Бейлок
"Ходіння по кімнаті може підвищити ваш творчий потенціал" - а я думаю, чого людина в роздумах ходить туди-сюди по кімнаті. А те, як ми рухаємося, впливає на наші думки, рішення і навіть переваги певних продуктів.
На цих і багатьох інших прикладахвід рекламних трюків і до впливу мови тіла на вашу пам'ятьавтор показує неймовірні зв'язки між свідомістю і тілом і те, як ви можете повернути їх на свою користь.
детальніше



Нон-фікшн. Саморозвиток. Мотивація.
Вопрос на засыпку. Как заставить мозги шевелиться
Джон Фарндон
"Ви вважаєте себе розумним?" - одне з найвідоміших питань, які задають на інтерв'ю в Оксфорді та Кембриджі. Інші питання дивують не менше: "Навіщо людям два ока?" або "Що трапиться, якщо ви впустите мурашку?"
На перший погляд, чудернацькі, безглузді питання. А насправді, вони змушують вас думати. Будучи несподіваними і зухвалими, вони змушують ваші мізки ворушитися. І використовуються на співбесіді саме тому, що можна спостерігати, як буде роздумувати і знаходити відповідь здобувач.
детальніше



Бізнес. Інструменти. Маркетинг. Брендинг. Психологія
Релевантность. Сила, которая меняет взгляды и поведение потребителей и позволяет всегда опережать конкурентов
Андреа Ковилл
Нам ніколи розглядати і обдумувати сотні комерційних пропозицій, але в той же час, купуючи навіть найпростіші речі, ми оцінюємо безліч характеристик запропонованого продукту і реагуємо на ті, які точно відповідають нашим очікуванням і уявленням про якість.
Релевантність -
саме про те, як досягти відповідності товарів і послуг запитам і потребам споживачів.
детальніше



Бізнес. Психологія. Управління змінами
Різнобарвний менеджмент
Еволюція мислення, лідерства та управління
Валерій Пекар

В основі книги покладено відому теорію спіральної динаміки американського психолога Клера Грейвза. Спіральна динаміка класифікує домінуючі системи цінностей і парадигми мислення, характерні для окремої людини і для соціальних структур різного масштабувід сім'ї і компанії до нації і цивілізації. Розуміння домінуючих таких систем дає ключ до проникнення в суть різних типів організаційних структур, корпоративних культур, а також стадій життєвого циклу, управлінських методик і інструментів.
детальніше



Саморозвиток. Мотивація. Ораторство
Убеждение. Уверенное выступление в любой ситуации
Брайан Трейси

Однозначно не підійде любителям "чарівної палички". Трейсі - всесвітньо відомий спікер - неодноразово говорить про те, що стати гарним спікером можна, але для цього потрібно попрацювати.
Радує велика кількість корисних фішок і прийомів, які можна взяти на озброєння. Книга буде корисна тим, хто виступає на публіці, веде ділові переговори або проводить презентації. Та й просто регулярно спілкується з людьми. Цінна не тільки тим, що дає практичні знання, але й надихає на те, щоб ставати кращими.

детальніше



Хобі. Творчість. Креатив. Натхнення
Открой мир заново!
Уникальное руководство для творческих людей
Кери Смит
В той час, як більшість методик навчає викидати зайве, цей блокнот закликає його збирати, підбирати на вулиці, вивчати, розглядати, намагаючись увібрати в себе якомога більше. Відтепер кожна річ стане для вас своєрідною музою. Ви навчитеся бачити незвичайне в самих ординарних предметах і черпати натхнення в кожному новому дні. Цікавий блокнот-допомога, щоб вийти з творчої кризи, заново відкрити світ і знайти натхнення!
детальніше


 
Психологія. Виховання
Ваши взрослые дети. Руководство для родителей
Элисон Бейверсток, Джил Хайнс


Книга для батьків, чиїм дітям від 16 до 23 років. ЇЇ завдання - допомогти батькам відпустити дорослу дитину у вільне плавання, будучи впевненими в тому, що зробили для неї все можливе і що самі вони готові до нового етапу відносин з нею.
детальніше

 


Барахолка бізнес-книг. Віддам-продам-поміняю


І знову хороші книги за хорошу ціну. Вибирайте!
А може, маєте книги, які Вам не підійшли чи вже прочитані і лежать без діла? Запропонуйте спільноті любителів корисних книг, а раптом хто саме їх шукає!

Отож, 


Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар