неділю, 19 липня 2015 р.

Як передбачити землетрус, побудувати місто і розвинути в собі креативність

"Сигнал - це правда, а шум - це те, що відволікає нас від правди"

Навесні 2009 року на італійське містечко Л'акуїла обрушився землетрус магнітудою більше шести, який знищив третину місцевих будівель і забрав життя 300 людей. За пару тижнів до трагедії скромний інженер Джанпаоло Джуліані стверджував, що зафіксував у регіоні сильну концентрацію газу радону.
Ця обставина в поєднанні з тим фактом, що система Земля-Місяць опинилася на одній прямій з планетою Венерою, давало, на його думку, вагомі підстави очікувати сильного землетрусу. Чи треба говорити, що після того, як Л'акуїла насправді була зруйнована, з міського божевільного Джуліані відразу перетворився на суперзірку, а його спосіб передбачення піддався самому пильному вивченню. Однак результати принесли суцільне розчарування: детальніші досліди прогнозів Джуліані виявилися не особливо точними, а застосована ним методика більше нагадувала шаманські танці з бубном.

Ця історія, яку наводить у своїй книзі «Сигнал і шум» Нейт Сілвер, досить яскраво ілюструє головну проблему з прогнозами, що існує сьогодні. Людський мозок влаштований так, щоб максимально швидко і ефективно виокремлювати з оточуючої його інформації повторювані шаблони — це одне з наших головних еволюційних переваг. Однак біда в тому, що чим більше стає інформації, тим легше ми знаходимо закономірності — в тому числі там, де їх немає, і робимо на їх основі передбачення.
На думку автора, причин тут декілька. По-перше, вже згадана специфіка людського мозку, схильного збирати моделі та шаблони з будь-якого інформаційного «сміття». По-друге, дуже часто вірному прогнозування заважає банальний страх — саме страх (ну, і ще жадібність) не дав рейтинговим агентствам в 2008 році своєчасно попередити світ про насування економічної бурі. По-третє, медійна сутність нинішньої цивілізації виводить на авансцену експертів, що роблять пророкування чіткі, виразні і парадоксальні — словом, саме такі, які збуваються рідше всього. По-четверте, людство так і не навчилося відрізняти ризик (прогнозований і прорахований) від невизначеності, яка ніякому прогнозуванню не підлягає.

Однак є і хороша новина: якщо не гнатися за зовнішніми ефектами і показухою, а замість цього чесно розраховувати ймовірність того чи іншого результату у відповідності з теоремою Байєса, то результат буде цілком пристойний. І хоча твердження, що "ця подія станеться з імовірністю 11%" звучить не надто привабливо, досвід самого Сільвера, який у 2008 році таким чином правильно передбачив результат президентських виборів в 49 штатах з 50 переконливо доводить: за подібними — непомітними і надійними прогнозами майбутнє.
Джерело Meduza

Нон-фікшн
Сигнал и Шум. Почему одни прогнозы сбываются, а другие - нет
Нейт Сильвер
Те, що люди люблять робити прогнози і вірять їм, — загальновідомий факт. При цьому більшість прогнозів не збувається.
Книга відомого статистика Нейта Сільвера присвячена навичкам розпізнання цього сигналу в інформаційному шумі сучасного світу. Сільвер розглядає способи піймання «чорних лебедів» - важкопрогнозованих і рідкісних подій, що мають значні наслідки, про які писав ще Насім Талеб.
Аналізуючи, зокрема, досвід застосування комп'ютерів у роботі з великими базами даних, Сільвер нагадує читачеві, що головна умова для успішного прогнозу - гнучкий людський розум і досвід.
детальніше


Бізнес. Архітектура. Проектування
Язык шаблонов. Города. Здания. Строительство
Кристофер Александер, Сара Исикава, Мюррей Силверстайн


Важлива книга про архітектуру і проектування навколишнього середовища.
Вперше була опублікована ще в 1977 році з радикально новим підходом до архітектури і будівництва.
Автори вважають, що люди самі повинні проектувати свої будинки, вулиці і райони, і ця ідея спирається на просте спостереження: найпрекрасніші місця на планеті були створені не архітекторами, а звичайними людьми.
250 шаблонів з описом тієї чи іншої проблеми, її обговорення, підкріплене ілюстрацією, і рішення.

детальніше
 
 
 
 
Бізнес. Саморозвиток. Креативність
Путь наименьшего сопротивления. Как открыть в себе творческую личность
Роберт Фритц
ТОП Amazon в розділі Креативність
Інструкція з пошуку нових нестандартних рішень і нешаблонного мислення від письменника, композитора, режисера і, в той же час, консультанта з менеджменту.
Роберт Фрітц - володар численних нагород на кінофестивалях, його тренінги збирають понад 80 тисяч осіб з 27 країн.

детальніше




Психологія
Психология. Люди, концепции, эксперименты
Пол Клейнман


ТОП Amazon в розділі Психологія
Повний простий курс психології в одній книзі з ілюстраціями і прикладами.
Ключові особистості в психології, їхні концепції, ідеї, експерименти та досягнення.
детальніше



Хобі. Творчість. Фотографи. Нон-фікшн
Фотографы. Заглянувшие в будущее
Мэри Мэриен
Мері Уорнер Меріен вивчає фотографію одночасно і як науку, і як мистецтво. 75 коротких біографій, 75 прямих, як розгорнуті котушки фотоплівки, хронологічних дерев з основними віхами життя, 75 наймісткіших цитат і кілька сотень, що найбільш повно передають внесок в історію світової фотографії знімків.
«Фотоапарат – це інструмент, який вчить нас бачити світ без фотоапарата».
Меріен – одна з тих, хто вчить сприймати покупку фотоапарата не як корисне придбання, але як набуття сенсу.
детальніше



Натхнення для дітей. Книги з кольоровими ілюстраціями
Таємниці львівських левів
Радковець Петро, Радковець Іван


Авторські легенди-казки відомих у Львові гідів – братів Івана і Петра Радковців.
Читачі довідаються, чому годинники на вежах і ратуші у Львові показують різний час, як двоє братів шукали на дні львівських ставків скарб свого батька, що сталося зі скупим Мартином та де можна знайти легендарний меч майстра Шварна.
А потім можна приїхати у Львів - і легенда оживе...
детальніше

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар