четвер, 7 вересня 2017 р.

Більше ніж кава. Як Говард Шульц повернув Starbucks душу

Усе і справді почалося з чашки кави. Еспресо, випитого в затишній італійській кав’ярні у 1983 році. Тоді майбутній генеральний директор Starbucks Говард Шульц зрозумів, яка атмосфера буде в його закладах.
Starbucks сьогодні - це не тільки культовий бренд, але і високоефективний бізнес. За ним стоїть 60 мільйонів відвідувачів за тиждень в 17 тисячах кав'ярень і магазинів в 54 країнах світу. Її творець розповість вам про те:
  • як розвивати бренд, особливо культовий, щоб в стрімко мінливому світі залишатися вірним основним цінностям компанії;
  • як побудувати великий бізнес і не втратити особливі, довірливо-шанобливі стосунки з кожним гостем кав'ярень;
  • як виховати і підтримувати у кожного члена команди пристрасне захоплення своєю справою.
Книг про Starbucks є декілька, і різні видавництва по-своєму перекладали їх. Отож, давайте розберемось.

Книга "Історія Starbucks. Усе почалося з чашки кави" ("Onward: How Starbucks Fought for It's Life Without Losing It's Soul" - в оригіналі; "Полный вперед! Как Говард Шульц вернул Starbucks душу" - видавництво Ексмо; "Starbucks навсегда. Как спасти бизнес, не потеряв душу" - видавництво МІФ) є продовженням "Pour Your heart Into It: How Starbucks Built A Company One Cup At A Time" ("Влейте в нее свое сердце" - видавництво Стокгольмська школа економіки;  "Как чашка за чашкой строилась Starbucks" - видавництво Альпіна Паблішер) і, на мій погляд, книга вийшла дещо слабше.

Тобто не супермегамастрід, а просто хороша, хоча навіть більш актуальна. Завжди цікаво зазирнути на бекстейдж і дізнатися, як же інші компанії справляються (і більш ніж успішно, якщо ми говоримо про Старбакс) з кризою. Якщо сформулювати підхід Шульца в двох словах - то це «Назад до витоків, до духу Старбакс». Проста для розуміння, але дуже складна для виконання концепція. Особливо з урахуванням постійного тиску з боку Уолл-стріт. Приємний бонус - велика кількість кейсів, ще не заїжджених іншими авторами. Наприклад, несподіваним стало що Старбакс активно використовував концепцію LEAN  для істотного зниження витрат і оптимізації бізнес-процесів.

Якщо ж Ви хочете дізнатись детальну хроніку того, як успішна компанія завоювала всесвітню славу, вклавши душу в свою справу - то читайте також "Как чашка за чашкой строилась Starbucks".

Ця книга - must read не тільки для фанатів Starbucks (що очевидно), але і для всіх, хто хоче відкрити секрет успіху компанії і заразитися ентузіазмом Говарда Шульца, здатного, здається, знайти вихід з найвідчайдушніших ситуацій і побачити можливості там, де інші не здогадуються шукати.

А хто хоче прочитати про такі аспекти внутрішньої культури компанії Starbucks, які не описані в жодному офіційному посібнику - читайте "Дело не в кофе. Корпоративная культура Starbucks" Говарда Бехара - президента Starbucks International, який пропрацював на керівних посадах Starbucks 17 років. Він прийшов в Starbucks у 1989 році, коли вона була маленькою регіональної компанією. Це був непростий для компанії час. Відкриття кафе в Чикаго обернулось невдачею. Але справу потрібно було довести до кінця, щоб показати потенційним інвесторам: концепція Starbucks - не локальний феномен. Говарду Бехару це вдалося. У Чикаго він продемонстрував своє знамените вміння згуртувати команду, що допомогло підняти дух всієї компанії і врятувати ситуацію.


Якщо ви мрієте повторити успіх Говарда Шульца і побудувати власну імперію в якійсь сфері, то прислухайтеся до порад, які допомогли привести до вершини кавову компанію, якою він керував:
 
Мрійте не про те, щоб побудувати прибутковий бізнес, а про те, щоб виконати важливу місію.
Наприклад, місія компанії Starbucks полягає в тому, щоб кожна людина мала можливість відпочити в приємній атмосфері з чашкою ароматної кави, незалежно від своєї професії, віку, статі та соціального статусу.
Соціальні мережі - важлива частина життя сучасного суспільства.
З їх допомогою можна не тільки рекламувати свої товари і послуги, але і спілкуватися з клієнтами, дізнаватися про їх смаки, доносити цінності своєї компанії до споживачів.
Традиції - це добре.
Будь-яка пристойна компанія не повинна забувати про свої витоки, але разом з тим, треба розуміти про користь інновацій. Starbucks постійно пропонує своїм клієнтам якісь інновації, наприклад, мобільна пропозиція, за допомогою якого можна насолоджуватися кавою, не покидаючи свій будинок.
 
Постійно прагніть до розширення свого бізнесу.
Багато бізнесменів бояться розширюватися, вишукуючи непереконливі причини і втрачаючи можливості. Starbucks відкривали свої кав'ярні без прив'язки до транспортних потоків, інфраструктури і клієнтської прохідності. Саме тому ми зуміли побудувати настільки широку мережу, хоча скептики стверджували, що, "пливучи проти течії", ми закінчимо канібалізмом всередині компанії: одна кав'ярня буде поглинати іншу.
Ніколи не знижуйте планку і будьте послідовні у тому, що пропонуєте своїм клієнтам.
Наприклад, всі знають, що переваги Starbucks - чудова продукція і гарне обслуговування. Ця філософія дотримується у всіх кав'ярнях Starbucks протягом багатьох років.
Не важливо, де ви замовите свій напій (в центральній кав'ярні Нью-Йорку або в закладі, розташованому в невеликому районі Сіетлу), кава буде ідентична на смак, а обслуговування - бездоганне.


Замовляйте на свою книжкову полицю
Комплект з трьох книг про Starbucks 
за спеціальною ціною!
p.s. кількість комплектів дуже обмежена!
детальніше



А вже вийшла з друку не менш захоплива історія успіху не менш відомої світової компанії Nike

Взуття-буття. Історія Nike, написана її засновником
Філ Найт


Філ Найт - загадкова постать у сфері бізнесу. Він рідко дає інтерв’ю. Ця книжка - рідкісна можливість дізнатися справжню історію Nike. Ця історія - про величну взуттєву компанію, що почалася з півсотні позичених доларів. Про те, як зібрати команду професіоналів і за роки роботи втратити лише двох топ-менеджерів. Про біг як спосіб ведення бізнесу та філософію...
детальніше



Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
 та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар