суботу, 24 серпня 2013 р.

Звідки беруться геніальні ідеї? або методи творчого мислення.

Коли людина ховається за маску - їй легше говорити. Маска не просто ховає. Але ще й організовує думки, задає їм єдиний напрямок. Замість маски, правда, можна використовувати ... капелюх.
На початку 1980-х рр.
англійський письменник, психолог і фахівець в області творчого мислення Едвард де Боно придумав техніку «Шести капелюхів».
Метод шести капелюхів  - дозволяє розвинути гнучкість розуму, креативність, допомагає подолати творчу кризу, допомагає правильно прийняти рішення і точніше співвідносити свій образ думок з поставленими цілями. Особливо добре він підходить для оцінки незвичайних та інноваційних ідей, коли важливо врахувати будь-яку думку і розглянути ситуацію під різними кутами зору.
В основі методу Едварда де Боно знаходиться концепція паралельного мислення. Як правило, те чи інше рішення народжується в зіткненні думок, у дискусії і полеміці. При такому підході перевагу часто надають аж ніяк не найкращому з варіантів, а тому, який більш успішно просувався в полеміці.
Ким і коли застосовується метод
  Використання шести капелюхів мислення резонно при будь-якій розумовій роботі, в будь-яких областях і на будь-яких рівнях. Наприклад, в особистому плані, це може бути написання ділового листа, планування важливих справ, оцінка чого-небудь, вирішення проблеми виходу зі складної життєвої ситуації і т.д. При роботі в групі метод 6 капелюхів мислення можна розглядати як різновид методу мозкового штурму, також його можна використовувати при вирішенні спорів і конфліктів, знову-таки при плануванні та оцінці, або застосовувати його як частину програми навчання.
Правила методу шести капелюхів
    При колективній участі необхідна обов'язкова наявність модератора, який керує процесом і стежить за тим, щоб він не перетворився на балаган. Весь час, перебуваючи під синім капелюхом, модератор записує все сказане на папір і в завершенні підсумовує отримані результати (для підбиття підсумків та наочного його відображення краще використовувати інтелект-карти).
Спочатку ведучий коротко знайомить колектив із загальною концепцією шести капелюхів мислення, далі позначає проблему або задачу. Ну, наприклад: «Конкуруюча фірма запропонувала співпрацю в області ... Що робити?».
Сесія починається з того, що всі беруть у ній участь, разом «надягають капелюх» одного і того ж кольору, і дивляться оцінюючим поглядом на ситуацію по черзі, у відповідному цьому капелюсі ракурсі. Порядок примірки капелюхів в принципі не грає величезної ролі, однак, якась черговість таки необхідна. Спробуйте використовувати наступний варіант:
 
Почніть обговорення теми у білому капелюсі, тобто зберіть і розгляньте всі наявні факти, цифри, статистичні дані, запропоновані умови і т.д. Потім всі наявні дані обговоріть у негативному ключі, тобто в чорному капелюсі, і навіть якщо пропозиція вигідна, ложка дьогтю в бочці з медом, як правило, завжди є. Її то й треба побачити. Далі знайдіть всі позитивні моменти у співпраці, надівши позитивний жовтий капелюх.
   
Розглянувши питання з усіх боків і зібравши достатньо інформації для подальшого аналізу, надягайте зелений, креативний капелюх. У ньому спробуйте знайти щось нове, вийшовши за рамки існуючих пропозицій. Підсильте позитивні моменти, згладьте негативні. Нехай кожен учасник запропонує альтернативний шлях. Ідеї, що з'явилися, знову аналізуються в жовтому та чорному капелюсі. Так, і не забувайте періодично давати учасникам випустити пар в червоному капелюсі (його надягають рідко і на досить невеликий проміжок часу, секунд тридцять, не більше). Так, пробуючи надягати шість капелюхів мислення в різній послідовності, з часом, ви зможете визначити найбільш відповідну черговість.
   
Можна використовувати цей метод і трохи по-іншому - нехай кожен учасник одягає капелюх певного кольору і грає свою роль. У цьому випадку
у жодному разі не роздавайте ролі тим, хто на них найбільше підходить. Наприклад, нехай чорний одягне оптиміст, жовтий - той, хто постійно все критикує, червоний нехай по черзі надягнуть всі, хто не звик показувати емоції і веде себе завжди стримано, зелений не давайте приміряти головному креативщику і т.д. Це дасть можливість всім учасникам розкрити свій потенціал.
Отже,
Білий капелюх - чистий розум, тверезе мислення.
Він оперує тільки наявними фактами і цифрами.
Також, крім тих даних, які ми маємо, «надягаючи білий капелюх», важливо зосередитися на можливо відсутній, додатковій інформації, і подумати про те, де її роздобути.
Червоний капелюх - це емоції, раптові прозріння і інтуїція. На цьому етапі висловлюються всі інтуїтивні здогадки. Люди діляться емоціями (страх, обурення, захоплення, радість і т.д.), що виникають при думці про те чи інше рішення. Тут також важливо бути чесним, як із самим собою, так і з оточуючими (якщо йде відкрите обговорення).
Чорний капелюх - це песиміст у колективі. Однак, він повинен бути аргументованим песимістом. Тобто, кажучи своє «нічого у Вас не вийде», він повинен представити цілу доповідь, переконливо доводити цю точку зору. Зауважте: кількість «чорних капелюхів» не повинна ніколи перевищувати цифру «1». У цьому капелюсі повинні йти виключно критичні оцінки ситуації (ідеї, рішення і т.д.): проявіть обережність, зверніть погляд на можливі ризики і таємні загрози, на істотні та уявні недоліки.
Жовтий капелюх - це «позитив». Той, хто заражає оптимізмом всю команду. Розумієте, що найголовніше: жовтий капелюх має вміти знайти «позитив» у «негативі». Одягаючи його, ми думаємо над передбачуваними перевагами, яке дає рішення або пропозиція, розмірковуємо над вигодою і перспективою певної ідеї. І навіть якщо ідея чи рішення на перший погляд не обіцяють нічого хорошого, важливо опрацювати саме цей, оптимістичний бік і спробувати виявити приховані позитивні ресурси.
Зелений капелюх - капелюх творчості та креативності, пошуку альтернатив і внесення змін. Розглядайте всілякі варіації, генеруйте нові ідеї, модифікуйте вже існуючі та придивляйтеся до чужих напрацювань, нестандартними і провокаційними підходами, шукайте будь-яку альтернативу.
Синій капелюх - це просто організатор всього процесу. Роль синього капелюха - бути координатором, спікером - давати (або не давати) слово всім попереднім капелюхам і підсумовувати результати.
КНИГИ НА ТЕМУ
Управление мышлением

Эдвард де Боно                                                                   

Це нове видання відомої книги "Шесть шляп мышления", в якій автор поділяє мислення на шість відмінних один від одного режимів, позначених капелюхами різного кольору. "Надягання" капелюха фокусує мислення, "зміна" капелюха змінює його напрямок.
Використовуючи як приклади ситуації з реального життя, доктор де Боно створює сценарії, які показують, наскільке ефективне використання "капелюхів мислення".

 детальніше


Откуда берутся гениальные идеи? 10 мифов об инновациях
Скотт Беркун                          


Це не практичний посібник! Це осмислення технологічних проривів людства. Це вихід на новий горизонт. Це книга про людей, які змінили світ. Але якщо ви дивитеся під ноги, копаючись в пісочниці, ця книга вам не потрібна. Копайтесь далі. Вона потрібна для прориву. Вона необхідна, коли у вас з'явиться відчуття, що можна злетіти, але ви не знаєте як. Почитайте, як люди злітали до вас. Може допомогти.
 детальніше                                                                                          
Откуда берутся идеи

Джек Фостер                                                                   

Джек Фостер працював 10 років копірайтером і потім 25 років креативним директором - поділився своїми і чужими думками щодо генерації ідей. Багато оригінальних цитат, дуже багато (!) яскравих, класних прикладів успішних винаходів, рішень та "задачок". Книга мотивує і заряджає енергією.
 детальніше



Найти идею. Введение в ТРИЗ-теорию решения изобретательских задач
Генрих Альтшуллер                                                                   

Книга корисна всім, хто готовий ворушити пальцями і мізками для поліпшення свого життя. Вона допомагає відійти від шаблонів, спробувати мислити нетривіально, по-новому, не боячись незвичайних і шокуючих рішень.
Генріх Альтшуллер і сам пише, що спектр застосування надзвичайно широкий. Фактично від сімейних питань - до ведення бізнесу.
 детальніше


Как люди думают
Дмитрий Чернышев                                                                   

Уявіть, що ви підходите до своїх дверей, дістаєте ключ з кишені і намагаєтеся вставити його в замкову щілину. Ключ не входить. Ви перевертаєте ключ іншою стороною і повторюєте спробу. Ключ знову не підходить. Ви дивитеся на ключ - це ваш ключ від вашої квартири. Дивиться на двері - це ваша квартира. І тільки в цей момент ви виходите зі стану автоматизму, в якому перебували весь день і починаєте думати - ви намагаєтеся зрозуміти, що трапилося? Тільки в цей момент у вас починає працювати уява. Книга саме про це - про творче мислення. Тому, що ніякого іншого мислення, крім творчого не існує.
 детальніше

Разрушители стереотипов
Грегори Бернс                                                                   

Що допомагає деяким з нас долати страх невизначеності, страх невдачі, бути незалежними від думки оточуючих і бачити світ не так, як інші? Що кожен з нас може зробити, щоб наблизитися до такого стилю мислення, життя?
Навіть якщо ти один, а проти тебе багато, то ти можеш бути правий.
 детальніше


Психология творчества, креативности, одаренности
Евгений Ильин                                                                   

Який зв'язок між творчістю і тривалістю життя? Чи є у людини задатки, вроджені таланти, чи навики можна набути в  протягом життя? Як можна визначити обдарованість? Що таке гендерні особливості, а також як зробити особистість творчою? У книзі представлені найрізноманітніші цікаві матеріали професора Є.П. Ільїна.
 детальніше


Охота за идеями. Как оторваться от конкурентов нарушая все правила
Роберт Саттон                                                                   

Книга навчить вас як:
- шукати нові шляхи розвитку вашого бізнесу;
- посилювати варіативність у роботі, розширювати спектр можливостей ведення бізнесу;
- дивитися на старі методи менеджменту під новим кутом зору;
- наймати талановитих співробітників, які здатні привнести нові ідеї у вашу компанію.

Багато новаторських думок, ідей, які одразу хочеться запхнути в свою картинку бізнес-світу.
 детальніше

Лучшие тесты на креативность. Диагностика творческого мышления
Евгений Туник                                                                   


Тести та різноманітні методики, які допоможуть оцінити ваш рівень креативності і творчої обдарованості.
 детальніше

 


Варто відвідати:

Шикарна можливість розвинути свої навички, вміння і поле діяльності для консультантів і бізнес-тренерів, керівників компаній, підрозділів і проектів, для HR-ів і маркетологів.
Фасилітація - це методи роботи з групою. Для створення команди, для того, щоб думка КОЖНОГО було почута, для прийняття спільного ВЗАЄМОВКЛЮЧАЮЧОГО рішення, яке захочеться виконувати (все ж разом домовилися), для креативного вирішення проблем і багато чого іншого.
З питань участі
дзвоніть:
Наталія Карпова 097 050 0356
пишіть: natkarpova@yandex.ru
детальніше

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар