вівторок, 4 березня 2014 р.

Ефект Люцифера: психологія зла, соціальна відповідальність і нове покоління


Коли в передачі радіостанції «Ехо Москви» ведучий запитав Єгора Гайдара про те, які реформи він вважає первинними для переходу до диверсифікованої економіки, економіст відповів, що «перша з них - це скасування цензури на основних телевізійних каналах». Відповідь так здивував кореспондента, що той уточнив: «Це економічний чинник?» «Звичайно», - відповів учений. - В дуже великій мірі. Це дисциплінує владу».
Влітку 1971 року психолог Філіп Зімбардо провів у Стенфорді «тюремний експеримент»: набрав по оголошенню 24 студента і призначив половину з них ув'язненими, а половину - охоронцями в імпровізованій в'язниці, розташованій прямо в університетському кампусі. Експеримент був розрахований на два тижні, однак його довелося припинити раніше - студенти-«наглядачі» так увійшли у роль, що стали психологічно і фізично знущатися над студентами-«в'язнями»...
Через 35 років Зімбардо детально описав хід експерименту.
(за матеріалами «HBR-Россия»)
Крім того, представлена підбірка книг допоможе зрозуміти не тільки психологію зла, а й психологію добра, психологію розвитку людини, яка опинилась в специфічних умовах; розвиток суспільства, народу; умови, які потрібні для розвитку і побудови нашого спільного майбутнього.
 

Эффект Люцифера. Почему хорошие люди превращаются в злодеев
Филип Зимбардо

Ця книга - дуже непроста для читання, змушує думати, міркувати. Починаєш бачити навколишній світ зовсім по-іншому. Стенфордський експеримент Зімбардо довів, що немає хороших і поганих, всі ми звичайні, але варто нам потрапити в певне середовище, як ми можемо перетворитися з нормальних людей в нелюдів. Моральні поняття, колись нам притаманні, стираються...
Автор робить глибокий аналіз всіх можливих форм насильства і жорстокості із зазначенням причин їх виникнення і розвитку, висновки, що холодять кров, про те, що і як може виявитися сильніше волі людини і придушити її опір та що таке героїзм? Нетрадиційний підхід до поведінкових установок, що вступають в боротьбу з системою і владою.
детальніше

Синдром войны. О чем не говорят солдаты
Кевин Сайтс

Дуже сильна і страшна книга. Але все це треба знати, щоб розуміти і пам'ятати...
Кевін Сайтс - журналіст, що зняв скандально відомий розстріл пораненого іракця американським солдатом в мечеті Ель-Фаллуджі в ході операції "Гнів примари" (2004). Ця подія викликала хвилю обурення у світі. Після десятирічного досвіду роботи для телеканалів ABC, NBC, CNN і Yahoo!News, де Сайтс висвітлював військові конфлікти, він стає незалежним журналістом і публікує свої репортажі без цензури. У 2007 році Forbes включив журналіста в топ-25 інтернет-знаменитостей, назвавши його найвидатнішим військовим репортером в Інтернеті, а журнал Time визнав його сайт одним з найвидатніших інтернет-проектів.
 детальніше
 

Сказать жизни Да! Психолог в концлагере
Виктор Франкл

Це книга для тих, хто шукає сенс життя в умовах, коли закінчується визначеність і починається те, що і життям називати складно. Але саме ці умови дозволили цій великій людині зробити своє велике відкриття, що життя - це єдине цінне, що є у кожного з нас.
Ця книга вчить жити ЗАВЖДИ і не дивлячись НІ НА ЩО. Це сама високодуховна книга, яка перевертає життя і погляд на цінності і пріоритети.
Книга розійшлася мільйонними тиражами в десятках країн, найвидатніші філософи вважали її одним з найбільших творів людства, а мільйонам простих людей вона допомогла змінити своє життя. За опитуванням Національної бібліотеки конгресу США, книга увійшла в десятку книжок, які найбільше вплинули на життя людей в усьому світі.

детальніше


На грани возможного. Наука выживания
Фрэнсис Эшкрофт

Одна з найвидатніших жінок-вчених світу Френсіс Ешкрофт піднімалася на Кіліманджаро і занурювалася з аквалангом, пройшла щось на кшталт «хрещення вогнем» гарячої японської купальні і навіть врятувала життя людині, що опинилася в крижаній воді. Її книга не тільки захоплююче читання та науковий твір, але й практичний посібник по виживанню.
І цілком можливо, вона допоможе вам у хвилини найвищого напруження сил - чи йдеться про спорт чи про боротьбу за життя.

детальніше


Технология жизни. Книга для героев
Владимир Тарасов

Ця книга про життя, про той дар, яким ми розпоряджаємося по-різному. Вона адресована всім, хто живе в цьому світі зараз і тим, хто буде жити через тисячу років. Але є особлива категорія людей, для яких вона призначена в першу чергу. Це книга для героїв. Для тих людей, які хочуть змінити свою країну або весь світ.
детальніше
 


Эволия личности
Михай Чиксентмихайи

Майбутнє людства можливо, тільки якщо кожна особистість буде розвиватися і еволюціонувати. Якщо людина зможе позбутися від того, що тягне нас назад, і від руйнівних природних інстинктів, і від спроб суспільства, влади і засобів масової інформації нав'язати нам свою точку зору.
Рішення безлічі економічних, екологічних і соціальних проблем сучасності можливо тільки спільними зусиллями високорозвинених особистостей, які перебувають у стані потоку/щастя. Саме від них залежить доля світу і майбутнє людства. Така психологія третього тисячоліття.
Міхай Чіксентміхайі - один з найбільш авторитетних психологів у світі, автор близько 20 книг, найбільш відома з яких - "Поток" - перекладена на 30 мов.
детальніше

 

Мудрость толпы. Почему вместе мы умнее, чем поодиночке, и как коллективный разум влияет на бизнес, экономику, общество и государство
Джеймс Шуровьески

Джеймс Шуров'єскі ламає всі стереотипи і зводить нанівець негативні відтінки, властиві слову "натовп". "Народ" швидше і краще справляється з проблемами, приймає мудрі рішення і навіть пророкує майбутнє - до такого висновку дійшов автор в результаті багатопланових досліджень у різних галузях історії, політики, економіки та психології. Зазначений феномен має величезний вплив на наше повсякденне життя. У своєму дослідженні Шуров'єскі задає безліч питань, від серйозних - чому не вдалося передбачити криваві теракти 11 вересня 2001 року - до здавалось курйозних - як утворюються дорожні пробки або чому черга, в якій стоїте ви, завжди найдовша.
детальніше


Искусство управления государством. Стратегии для меняющегося мира
Маргарет Тэтчер

Головна ідея автора - як правильно керувати державою і не робити помилок, які ведуть до кровопролиття.
"Держава відрізняється від суспільства; вона в кінцевому рахунку - слуга, а не господар людей; його здатність вселяти страх не зменшується. Все це - абсолютна правда. І все ж ми потребуємо держави і завжди будемо мати потребу в ній." Маргарет Тетчер

детальніше

 

  Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар