середу, 29 листопада 2017 р.

Ага-реакції, творчий інсайт і мозок: інтелектуальне чтиво жовтня

Досить часто слово «інтуїція» використовується для позначення чогось невизначеного, того, що не підкріплено логікою. Протягом мільйонів років людина покладалася виключно на неї. Навіть в деякій мірі виживання людини залежало від того, наскільки розвинена її інтуїція. В сучасному світі інтуїція відіграє не меншу роль.

інтуїція виходить за рамки здорового глузду і логіки. Інтуїція людини використовує не тільки візуальні образи, але в тому числі і символи, архетипи, метафори, застосовує неординарні способи і форми, які були накопичені протягом всієї історії людства.

Також досить часто в своєму житті ми використовуємо такий термін як логіка. Говорячи про неї, ми маємо на увазі добре обдумані рішення, зважені факти, докази тощо. Так ось, логіка - це в свою чергу дещо обмежений інструмент, який знаходиться в нашій Свідомості. Логіка є всього лише інструментом мислення, але вона ніяк не є самим мисленням. Їй властиво тільки обробляти наявну інформацію, але ніяк не створювати нового знання, вона відповідає за те, щоб судження були коректно перетворені, але вона не може з'ясувати, помилкові або все ж істинні самі посилки.

Парадокс полягає в тому, що мислити тільки логічно і раціонально, просто неможливо. Отже, логіці має передувати якесь вміння впізнавати істину. Саме це вміння, яке безпосередньо передує логіці і яке для розпізнавання істини не використовує її, ще з давніх часів прийнято називати інтуїцією.

Психологи не мають достатньо певного уявлення про те, як же насправді працює інтуїція, і те, як же її вивчати. Найчастіше для цього вони використовують такий термін як «інсайт» - що в перекладі означає Осяяння, походить це слово від англійського insight - осягнення, осяяння, проникнення в суть. Даним терміном прийнято позначати момент, коли людині раптом являється нова ідея, приходить в голову рішення задачі, над якою вона багато думала. Ще інсайт називають - «ага - реакцією», в даному випадку мається на увазі вигуки, які ми мимоволі вимовляємо, коли починаємо вловлювати суть тієї чи іншої проблеми, і бачимо з неї вихід. Так, наприклад, творче осяяння Архімеда, який вискочив з ванни з криком «Еврика», - є класичною ілюстрацією інсайта.

Залишайтесь дитиною

Одного разу вантажівка застрягла під шляхопроводом, тому що кузов був надто високим. Поліція і дорожня служба спробували проштовхнути її, але нічого не вийшло. Всі висловлювали свої пропозиції, як визволити вантажівку. Спочатку вирішили зняти частину вантажу, але від цього вантажівка стала легшою, припіднялася на ресорах і ще щільніше застрягла під мостом. Пробували використовувати лом і клини. Намагалися збільшити число обертів двигуна. Коротше кажучи, робили все, що зазвичай робиться в таких випадках, але ставало тільки гірше.

Раптом підійшов шестирічний хлопчик і запропонував випустити трохи повітря з шин. Проблема тут же була вирішена!

Поліція і дорожні робітники не змогли звільнити вантажівку тому, що занадто багато знали, і все, що вони знали про звільнення застряглих машин, зводилося, так чи інакше, до застосування сили. Більшість наших проблем лише поглиблюються від нашого «багатознання». І тільки коли нам вдається відволіктися від відомих рішень, ми починаємо дійсно вловлювати суть проблеми.


Що потрібно для того, щоб пробудити і розвинути інтуїцію:

- Намагайтеся отримати якомога більше життєвого досвіду, незалежно який він буде, хороший або поганий, просто дуже важливий факт його наявності.

Намагайтеся робити будь-яку дію по-різному, наприклад, ходіть на роботу різними маршрутами, тоді якщо Ви раптом будете спізнюватися на неї, інтуїція підкаже Вам коротший шлях.

Читайте більше книг і т. д. Якщо необхідна інтуїція в певній діяльності, то в такому випадку рекомендується читати спеціальну літературу. Не обов'язково все докладно запам'ятовувати, так як необхідна інформація все одно залишиться в підсвідомості. Це можна в свою чергу назвати вихідними даними для інтуїції.

Ставтеся довірливо до своїх передчуттів та інтуїції. Якщо інтуїція Вам підказує одне, а Ви робите інше, то таким чином Ви відмовляєтеся від її допомоги. У певному сенсі, таким чином, Ви даєте зрозуміти своїй підсвідомості, що її робота по знаходженню інтуїтивного вирішення поставленого завдання марна. Отже, з часом вона перестане її робити. І в підсумку Ви втратите всю свою інтуїцію.

Не запускайте свою інтуїцію, розвивайте її, прислухайтеся до неї, вдосконалюйте. Так як розвинена інтуїція - це один з найнадійніших помічників в будь-якій ситуації.

TUBBR - огляд бізнес-книг українською

Момент Еврики. Ага-реакції, творчий інсайт і мозок
Джон Куніос, Марк Біман

Нейробіолог Джон Куніос та його колега Марк Біман присвятили свої кар'єри вивченню відділів мозку, відповідальних за креативність. Їх книга є зібранням наукових статей про "моменти осяяння", коли мозок справляється з розгубленістю і знаходить найбільш оптимальне рішення проблеми.

"Потужна подорож прямісінько всередину людського розуму, яка допомагає осягнути ці дивовижні й невловимі моменти інсайтів і зрозуміти, як ми можемо збільшити частоту їхньої появи". 

детальніше



Спалах! Сила несвідомих думок,
або Як не заважати мозку приймати рішення

Малколм Гладуел


Захоплююча книжка. Про інтуїцію, підсвідомість, стереотипи, асоціації, про те як приймаються миттєві рішення і з'являються спалахи, про те, який вплив на нас чинить оточення і наш попередній досвід, про те, як навчитися контролювати свої "миттєві рішення", про те, наскільки важливий досвід для розвитку інтуїції і про те, чому варто вчитися, щоб "читати" по обличчю.
В першу чергу для маркетологів і PR-менеджерів, а так само всім, хто працює з людьми. Ну а якщо ви не належите до цих професій - все одно прочитайте, не пошкодуєте.
У видавництві Альпина книга виходила під назвою Сила мгновенных решений. Интуиция как навык.

детальніше


Думай як фрік
Стівен Левітт, Стівен Дабнер


Свого часу два Стівена - Левітт і Дабнер - буквально підірвали інтелектуальний світ своїми книгами "Фрікономіка" і "Суперфрікономіка". Об'єднавши свої зусилля і таланти, економіст і журналіст створили справжню бомбу. Кожна їхня робота - це масштабна подія. Такою подією стала і їх нова книга "Думай як фрік".
Фрікомислення - яскраве, "неправильне", але результативне мислення. Воно допомогло царю Соломону встановити справжність материнства, австралійському гастроентерологу Томасу Бороді - знайти справжню причину виникнення виразки шлунка, а тщедушному Такеру Кобаясі - перемогти бувалих ненажер в міжнародному змаганні з поїдання хот-догів.
Автори пропонують дивитися на проблеми з інших ракурсів, шукати незвичайні підходи і не приймати за аксіому навіть найавторитетніші твердження.
Мислити логічно й нестандартно, і задаючи правильні питання прийти до правильного рішення поставленої задачі, яка здавалося не мала вирішення.

детальніше


Ще трохи книг про креатив та геніальність

Креативная уверенность.
Как высвободить и реализовать свои творческие силы

Том и Дэвид Келли
Книга братів Тома і Девіда - це захоплююча подорож у світ творчості і геніальних ідей. Варто відзначити, що в книзі описано не тільки досвід і навчальні програми d.school і IDEO, але і досвід усіх, хто прийняв ідеї дизайн-мислення в своє життя і змінив його!
До речі, технологія дизайн-мислення - це база, на основі якої і народжуються ідеї та рішення. Автори відзначають, що повторення так цього "циклу" дозволить розвинути в себе креативну впевненість.
Перш ніж почати застосовувати на практиці різні техніки і інструменти по виробленню рішень (а їх в книзі чимало) автори дають рекомендації щодо того, яку необхідно провести внутрішню роботу над собою.
Для себе я засвоїла не тільки ідеї дизайн-мислення, але і те, як створити і розвинути культуру інновацій в організації.
Книга дійсна буде корисна для широкого кола читачів. Експериментуйте і дійте, дійте!
детальніше



Гениально! Инструменты решения креативных задач
Эдвард де Боно

Одна з небагатьох книг з вироблення нестандартних рішень, де критикується мозковий штурм, як застарілий і неефективний метод. В якості альтернативи мозкового штурму Боно пропонує спеціальні методи розвитку латерального мислення.
Крім цікавої ідеї про мозок як самоорганізованої системи, автор зачіпає тут один вкрай важливий момент. Якщо, образно кажучи, "розпустити" людину, тобто дати їй повну свободу, звільнити від безлічі зобов'язань, це ще не означає, що неї у миттєво з'явиться простір для творчості. Швидше навпаки...
Багато питань, пов'язаних з логікою і мораллю, погляд на творчий процес із зовсім іншого боку - читати і перечитувати!
детальніше

   
     
География гениальности. Где и почему рождаются великие идеи
Эрик Вейнер
Здається, питання "Геніями народжуються чи стають?" відноситься до розряду риторичних. Одні стверджують, що тут не обійшлося без генів, інші говорять про поєднання природного таланту і бажання його розвивати. А ось журналіст і дослідник Ерік Вейнер знайшов для цієї теми нові факти, які і представив в дослідженні "Географія геніальності".
Генії не розкидані випадково (один в Сибіру, другий в Болівії), а виникають групами. Де є один геній, там є і інші генії. У древніх Афінах,Калькутті XIX століття, сучасній Кремнієвій Долині.
Але в чому ж причина? У генофонді? У кліматі? У політиці?
Перш ніж терміново витрушувати всі накопичення і мчати в Долину, почитайте, що, на думку автора, стало причиною такої високої концентрації.
Чи можна в принципі сконструювати місце генія - не тільки Кремнієву долину, а й нові Афіни, нову Флоренцію?
На щастя, відповідь автор нам теж дає, він знайшов її (хто б міг подумати!)... в пекарні. Тільки я вам її не скажу, почитайте все-таки книгу :) 

детальніше


 

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!
 

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
 та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар