понеділок, 20 серпня 2018 р.

AGILE для бізнесу - безумство, мода чи філософія?

«Будь-яка справа завжди триває довше, ніж очікується, навіть якщо врахувати закон Хофштадтера»
- закон Хофштадтера

Сьогодні такі слова, як Scrum, Lean, Kanban і Agile стали неймовірно популярні в колах підприємців і менеджерів. Що ж таке філософія Agile і методологія Scrum? Чи справді це необхідність сучасних реалій або ж просто новомодна фішка, данина управлінського тренду?
Agile: це не метод роботи, а ідеологія адаптивної роботи, яка об'єднує кілька методів і дозволяє вашій команді налаштувати ці методи роботи під себе і під задачу.

Agile і Lean - філософії гнучкого адаптивного управління, набір цінностей, принципів і поглядів.
Scrum, Kanban, DaD, SAFe, практики масштабування - все це методології, в рамках філософії Agile.

Методики Lean в своїй суті схожі: вирішують одні й ті ж питання, в одних і тих же межах філософії, проте різними методами. Важливо пам'ятати, що Scrum - це каркас, а не готовий алгоритм роботи. Він чудово комбінується як з базовими методиками, так і з додатковими скрам-інструментами. Однак, потребує адаптації теорії під ваші бізнес-реалії.
Agile - це спосіб мислення, який допомагає будувати високоефективні команди і з їх допомогою давати максимум цінності вашим клієнтам.
У Agile вся робота тримається на чотирьох основних цінностях:


 Люди і взаємодія важливіші, ніж процеси і інструменти.


Співпраця з замовником важливіша переговорів по контрактах.


Робочий продукт важливіший вичерпної документації або презентації.


Реакція на зміни важливіша, ніж проходження початкового плану.
 
За допомогою гнучких адаптивних (Agile) підходів лідери створюють таку атмосферу в організації, щоб людям хотілося досягати цілей, щоб ці цілі їх надихали. Співробітники не бояться пропонувати свої рішення, створювати щось нове, вони знають, що їх ніхто не буде засуджувати за помилку.

Agile допоможе вам, як лідеру, налагодити зв'язок зі своїми людьми, краще їх слухати і чути, ефективніше ставити завдання і спостерігати за результатами в повній прозорості. Це - здоровий баланс між результатами і залученістю ваших співробітників, адже працюють не методології - працюють люди.
© за матеріалами інтерв'ю Андрія Павленка для бізнес-школи МІМ і Юрія Козія для Laba

Посібник по 4 agile-методологіями

Постигая Agile. Ценности, принципы, методологии
Эндрю Стеллман, Дженнифер Грин
Автори в одній книзі схрестили Scrum, ХР, Lean і Канбан - дуже цікаво, що з цього вийшло ;)
Досвідчені Agile-коучі Ендрю Стеллман і Дженніфер Грін розповідають про те, як за допомогою Agile досягти вражаючих результатів і яких принципів повинні дотримуватися Agile-команди.
 Найвищий пріоритет - це задоволення замовника за допомогою частих і безперервних постачань цінного для нього програмного забезпечення.
 Зміни у вимогах вітаються навіть на пізніх етапах реалізації проекту.
 Працюючий продукт слід випускати кожні кілька тижнів, в крайньому випадку - кожні кілька місяців.
 Найбільш ефективний і дієвий спосіб передачі інформації - це зустріч членів команди розробки ПО.
 Представники бізнесу і команда розробки повинні працювати над проектом разом.
 Проекти будуються навколо вмотивованих людей.
 Робоче програмне забезпечення - це головна міра прогресу проекту.
 Гнучкі процеси сприяють безперервному розвитку.
 Постійна увага до технічної досконалості і якісної архітектури сприяє гнучкості.
 Простота - це мистецтво не робити зайвої роботи.
 Краща архітектура, вимоги та дизайн створюються в самоорганізованих командах.
 Команда постійно шукає способи стати більш ефективною шляхом настройки і корекції своїх дій.
 детальніше


Основи для переходу на agile
Коучинг agile-команд. Руководство для scrum-мастеров, agile-коучей и руководителей проектов в переходный период
Лисса Адкинс
Ця книга про побудову високопродуктивних agile-команд, про те, як допомагати командам ставати видатними і створювати продукти, якими вони будуть пишатися.
Почати використовувати Agile легко, але важко робити це добре. Причин чимало. Головна в тому, що Agile витягує на світло все те сміття, яке люди звикли роками замітати під килим. Кому це приємно? І тим не менше це треба зробити.
Лісса Адкінс блискуче пояснює, як навички професійного коучингу можуть бути застосовані до коучингу команд, що займаються розробкою програмного забезпечення. Лісса в книзі робить упор на роботі в проектах і досягненні цілей, без фокусу на ІТ-сферу. Але так як у неї багато особистого ІТ-досвіду, то і прикладів для ІТ-компаній в книзі багато.
Це незамінний довідник, який повинен бути на книжковій полиці у кожного agile-менеджера (не плутайте, менеджер проекта і agile-коуч - це різні ролі).

детальніше
 

​Книга засновника методики Scrum
Scrum. Революционный метод управления проектами
Джефф Сазерленд

Книга дуже крута. Читається легко, але при цьому виключно багата по контенту. 
Особливо цікаво почитати з точки зору підвищення ефективності команд. Scrum - новий рівень їх ефективності, а головне - довіри між учасниками команди. Це нова мобільність ресурсів, яка дозволяє невеликою групою реалізовувати навіть найбільші проекти. 
Читати раджу всім. Комусь буде просто цікаво дізнатися про без перебільшення революційну методику, а хтось буде впроваджувати методику у себе в компанії.
Книгу написав сам засновник методології - Джефф Сазерленд. Тільки через це книгу варто прочитати всім, хто активно використовує Scrum в своїй роботі або тільки планує почати.
детальніше

 
Управление продуктом в Scrum. Agile-методы для вашего бизнеса
Роман Пихлер
Перший посібник по гнучкому управлінню продуктом на основі Scrum - від одного з провідних експертів методики.
Scrum не дає відповіді на питання, як власнику продукту отримати максимально корисні результати.
Більшість менеджерів продукту і маркетологів не знають, як з цією метою використовувати покрокову природу Scrum. У своїй новій книзі Роман прекрасно заповнює цю прогалину.​

детальніше


 
Практичний і чіткий посібник по досягненню результатів за допомогою #Scrum
Путь scrum-мастера. ScrumMasterWay
Зузана Шохова
Ця книга являє собою посібник для всіх scrum-майстрів, agile-коучів і керівників, які хочуть змінити свої організації на краще.
Вона розкриває загальні концепції і поняття, в яких слід розібратися кожному scrum-майстру, а також направляє до джерел знань, які зможуть допомогти вам у вирішенні складних ситуацій.
Книга свідомо створювалася як тонке ілюстроване видання, яке можна прочитати за вихідні, не витративши на це занадто багато часу і сил. Однак вона повинна стати для вас відправною точкою пошуку корисної інформації або ідей щодо того, куди рухатися далі.
Безумовна перевага цієї книги - в наявності безлічі практичних прикладів того, як застосовувати кожну з концепцій. Зверніть увагу, що книга не пояснює базових правил і принципів Scrum, оскільки передбачається, що ви вже знайомі з Agile і Scrum і у вас є досвід роботи scrum-майстром.


детальніше

 

А тепер про все чітко і коротко
 
Гибкое управление проектами и продуктами
Вольфсон Борис

Ця маленька книжка просто нереальна, найкрутіша концентрація зубодробильних знань по Аgile! Вольфсон взяв і порубав в салат найціннішу інформацію з більш ніж 50 першоджерел, щедро полив її власним досвідом. Ніякої води, купа деталей і нюансів по організації виробництва як в маленьких, так і великих компаніях.
Ця книга найнатуральніший рецепт лікаря для всіх, хто вже використовує в роботі гнучкі методології управління або ще тільки придивляється до них.
Методологія Scrum і основи Kanban, практична частина присвячена бізнес-моделюванню, управлінню вимогами, аналітикою вимог, управлінню командами, оцінкою термінів, управлінню ризиками, інженерним практикам розробки (здебільшого з екстремального програмування), контролю і забезпечення якості.​

детальніше




Ще два Agile-гуру
 
Agile. Оценка и планирование проектов
Майк Кон

Майк Кон - гуру оцінки та планування проектів. Тут він дуже чітко і чесно розповідає про свій підхід до роботи і розкриває методи, які допоможуть будь-якому проекту стати успішним.
Мета agile-планування полягає в ітеративному пошуку оптимальної відповіді на загальне питання розробки продукту - які функції якими ресурсами і за який час можна реалізувати. Agile-підхід дозволяє успішно дати відповідь на це питання.
детальніше
 
Agile-менеджмент. Лидерство и управление командами
Юрген Аппело
Існують десятки книг по Agile-методологій для розробників, тестувальників, коучів і проектних менеджерів, але практично немає книг з цієї тематики для Agile-менеджерів і лідерів команд. Ця книга заповнює прогалину.
У книзі представлені основні фокуси уваги керівника при побудові гнучкої самоорганізованої команди:
- як заряджати людей енергією, довіряти і розширювати повноваження, 

- як працювати над розвитком командної компетентності і плекати структуру. 
Тільки експериментуючи і співпрацюючи, можна ефективно розвивати себе і свою команду.
детальніше



Для блискучих ідей та проектів
Космос. Agile-ежедневник для личного развития
Катерина Ленгольд
Цей щоденник допоміг 23-річній Катерині Ленгольд стати наймолодшим віце-президентом компанії в (тільки вдумайтеся!) аерокосмічній індустрії!В чому секрет? Довгострокові плани провалюються в 80% випадків. Короткострокові заганяють в режим білки в колесі.
Agile-щоденник - «золота середина»: робота організовується спринтами. Ставимо цілі на 9 тижнів, плануємо справи 30-хвилинними блоками, попутно заводимо корисні звички - і радіємо результатами. Ось така динаміка продуктивності)

Для чого: випробувати міні-версію мрії і втілити її в життя повністю.
Щоденник вже розпланований, так що заглиблюватися в теорію не обов'язково. Просто заповнюйте аркуш за аркушем. Чим більше аркушів заповнено - тим ближче мрія. Плюс, ці вечірні подяки людям і подіям минулого дня.
Коротше, корисний подарунок собі)
Але хороша та система, яка працює у вас! Тому пробуйте, застосовуйте, визначайтесь ;)
детальніше


​​Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!


КНИЖКОВІ РОЗПРОДАЖІ ТИЖНЯ
 
Барахолка бізнес-книг. Віддам-продам-поміняю
Група Facebook · 10 062 учасника
Приєднатись
🔊 Запрошую на закриті розпродажі бізнес-книг!
🛒 Кожного дня спеціальні пропозиції, кількість обмежена!

👀 Халявні ціни на новинки та бестселери, раритети, які пропали з продажу!
 

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
 та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар