понеділок, 11 листопада 2013 р.

Прокрастинація, або феномен "відкладання справ на потім"

 "Завтра" - день, який ніколи не настане.
Слово Вам, напевно, незнайоме, зате добре знайомий цей стан. Знайома ситуація, коли замість важливих завдань Ви читаєте новини друзів у Фейсбуці або переходите відразу за декількома посиланнями в одній статті, перевіряєте пошту або вирішуєте попити каву? Відкладаєте на завтра неприємні справи? Обіцяєте щось зробити, але так і не починаєте? Коли ви неусвідомлено намагаєтеся відтягнути той самий момент, коли пора братися за справи, розібратися з рутиною... Все це є прокрастинація.
Саме слово «прокрастинація», як нам каже вікіпедія, має латинські корені і в англійській мові має значення «затримка, відкладання». Таким чином, «прокрастинація» - схильність до постійного відкладання «на потім» неприємних думок і справ. До певного рівня відкладання справ є нормою (всі ми знаємо відому приказку про роботу, яка не вовк і в ліс не втече), але, переростаючи ці межі, прокрастинація стає серйозною проблемою. Лінь і прокрастинація мають багато спільного, проте це не одне і те ж. Швидше лінь - одна з багатьох компонентів, які утворюють явище прокрастинації.
Є два типи людей.
Перший тип: людина успішна, добивається всього, що захоче, їй на добу цілком вистачає 24 години.
Другий тип: прокрастинатор. Люди першого типу сюди, найімовірніше, ніколи не заглянуть, у них багато важливих справ, які вимагають їх безпосередньої участі. А ця стаття саме для вас, представники другого типу.
Так хто ж він такий, загадковий «прокрастинатор»?
Насамперед, прокрастинацією страждає той, хто не звик до дисципліни. Справді, хто захоче чистити зуби за розкладом і займатися зарядкою строго з 6:30 до 6:45? Хто взагалі готовий займатися цією зарядкою, навіть не прив'язуючись до певного часу? Правильно, тільки той, хто цю статтю читати не буде.
Чим же займається людина-прокрастинатор, коли у неї на порядку денному стоять справи і вона усвідомлює їх важливість і необхідність завершення?
Вона відволікається до останнього моменту, намагаючись не помічати цього неприємного у всіх значеннях почуття, що час іде, а нічого досі не зроблено.
Найчастіше прокрастинатор не має списку справ, наївно вважаючи, що всі його численні незавершені справи укладаються у нього в голові. Єдине, що ці справи роблять у нього в голові - вносять «розбрід», не дають зосередитися, лякають своєю кількістю, яка часто «зсередини» здається більшою, ніж  є насправді.
Тому звідси випливають пару правил для тих, хто вирішив перейти з другого типу людей у перший:
Правило №1: Складіть нумерований список справ, які вже накопичилися.
Відразу за складанням списку поточних справ, рекомендується визначитися з пріоритетами. Це означає, що необхідно переглянути важливість, терміновість і потрібність кожного окремо взятого пункту. Ось побачите, якщо підійти до цього завдання з усією серйозністю, то ваша «гора» стане більше схожою на пагорб, ніж на Еверест. А це, знову ж, додасть ентузіазму.
Правило №2: Визначте пріоритети, відсортуй справи у відповідності з пріоритетами виконання. Виключіть зі списку ті справи, які вже втратили актуальність або ніколи не мали важливості.
На цьому шляху можуть виникнути труднощі. Людина звикла вважати, що всі її справи важливі і що без них обійтися не може. Що ж дарма вона носила їх весь час у себе в голові, щоб потім взяти і викинути з них, скажімо, половину?
Поспішаю помітити, що бути прокрастинатором анітрохи не соромно, більш того, прокрастинаторів різного ступеня тяжкості абсолютна більшість.
Але як використовувати лише позитивні якості цього явища, правильно планувати час, мотивувати себе, а особливо, як навчитися "есть лягушек", зможете почерпнути в нашій підбірці книг:

Как перестать откладывать жизнь на потом
Лео Бабаута
Найдієвіші рекомендації від Лео Бабаути, який колись теж любив відкладати всі справи "на потім". Лео Бабаута - один з найпопулярніших блогерів. Творець Zen Habits - блог про мінімалізм і продуктивність, який увійшов в ТОП25 блогів (за версією журналу TIME) з кількістю читачів більш ніж 200 000.
Тут ви знайдете секрети подолання прокрастинації, її плюси і мінуси, корисні поради щодо мотивації та особистої продуктивності, а також про те, як «Вбити вибір» і «Знайти свій кращий час».
Так, дійсно, книжечка невеличка, зате яка потужна за змістом.
 детальніше


Легкий способ перестать откладывать дела на потом
Нейл Фьоре                                                                   

Автор спеціалізується на проблемі прокрастинації більше тридцяти років і завдяки його методиці вже сотні тисяч людей змогли повернути повноту  життя. Книга видається з 1989 року і перекладена на 11 мов.
Для тих, хто хотів би діяти швидше та встигати більше, ніж зараз;  хто потребує мотивації, щоб розгребти гору накопичених справ.

 детальніше

Съешьте лягушку. 21 способ научиться успевать
Брайан Трейси
              

Як сказав колись Марк Твен: "Якщо зранку спершу з'їсти жабу, залишок дня буде чудовим". Тепер це головне правило тайм-менеджменту використовую майже всі тренера з ефективного планування часу.
З цієї книги розпочався світовий успіх Брайана Трейсі - одного з провідних фахівців у світі з особистого розвитку. Вона переклалена на 40 мов і загалом продано більше 1 200 млн примірників. Російською мовою перевидана вже третім видавництвом і тепер доступна у чудовому оформленні Манна, Иванова и Фербера під назвою Выйди из зоны комфорта. Измени свою жизнь

детальніше

В этом году я.... Как изменить привычки, сдержать обещания или сделать то, о чем вы давно мечтали
М. Дж. Райан
Якщо ви боїтеся змін у своєму житті, тут ви знайдете корисні поради про те, як подолати свій страх і навчитися насолоджуватися змінами. Завдяки викладеним у книзі порадам разом з практичними методиками та ілюстраціями з життя людей, у яких вийшло зробити своє життя саме таким, яким вони хочуть, будь-яка людина може зрозуміти свої власні унікальні переваги, навчитися використовувати їх собі на благо і зробити своє життя у багатшим і цікавішим, здійснити плани і виконати мрії. Але, звичайно, чудо-формули немає, і вам потрібно постійно працювати над собою.
 детальніше


Книга для лентяя, или как научиться не откладывать все на потом
Рита Эмметт
                         

Книга Рити Емметт дає зрозуміти, що не все так погано. Прокрастинатори з різних причин дійшли до такого життя . Ось і вирішувати цю свою проблему повинні теж по-різному. Емметт класифікує прокрастинацію за типами і глибинними причинами і на основі цього дає рекомендації, пропонуючи закріпити теорію на практиці.
детальніше

Тайм-менеджмент по помидору
Как концентрироваться на одном деле хотя бы 25 минут

Штаффан Нётеберг

Проста, абсолютно зрозуміла техніка управління власною увагою, написана живою, зрозумілою мовою, з гумором, з картинками, дуже здорово і наочно, так, що будь-яка людина, що вміє читати, зрозуміє.
Чому помідор? Все просто, автор самої методики (не книги) Франческо Чирилло використовував свого часу кухонний таймер у формі помідора.

 детальніше


52 понедельника. Как за год добиться любых целей
Вик Джонсон
  


  • Якщо б ви щотижня писали по тисячі слів, то зараз би вже закінчували роботу над романом.
  • Якщо б ви протягом минулого року щотижня брали по одному уроку музики, то зараз вже могли б більш-менш пристойно грати на музичному інструменті.
  • Якщо б ви протягом минулого року витрачали по одному дню на тиждень, щоб розвивати свій особистий бізнес, то зараз у вас з'явилася б можливість залишити основну роботу і повністю присвятити себе своєму бізнесу.
"Прекрасна, покрокова, практична книга-тренінг. Просто бери і роби!" М. Мрочковський, автор "Экстремального тайм-менеджменту" та багатьох інших ділових бестселерів.
 детальніше                                                         


Работа и личность. Трудоголизм, перфекционизм, лень
Евгений Ильин
  

І наостанок, для тих, хто любить підходити до справи з найкової точки зору. Книга майстра психології професора Е.П. Ільїна про ставлення сучасних людей до праці, психологічні наслідки втрати роботи, особливості особистості і вибір виду діяльності, професійна деформація особистості, психологія професійних адикцій, трудоголізм, лінь і схильність до ліні.
 детальніше

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар