пʼятницю, 24 квітня 2015 р.

Чому ваші діти погано вчаться, або що не вистачає сучасній школі


Катерина Ясько, психолог та едуколог, ділиться своїм поглядом на загальноосвітню школу крізь призму вимог до людського капіталу в країні, де основу економіки мають складати інновації і творчість. А це єдиний шлях до сталого розвитку та процвітання для країни в сучасному світі.

Якщо сильно спростити, то людину Людиною роблять три речі: здатність до саморефлексії та емпатії; воля (здатність до саморегуляції і самомотивації на дослідження і пізнання, подолання труднощів у процесі досягнення цілей і реалізації своїх цінностей); творчість (створення чогось нового, бажано в допомогу задоволення чиїхось реальних потреб).

Пострадянська школа майже не враховує елементарних знань про дитячу вікову нейропсихологію і потреби дітей на різних етапах розвитку мозку.
Посадити 6-7-річок за прописи і математику на 35-45 хвилин, коли емоційно-вольова сфера для такого виду діяльності дозріває до цього віку лише у 50% дітей, з точки зору нейропсихології - верх невігластва, а в соціальному плані просто несправедливо.

 В естафеті за "освоєнням програми" система втратила людське обличчя. Загальноосвітня школа грубо ігнорує емоційні і фізіологічні потреби дітей, особливо в молодшій школі. Діти знаходяться в жорсткому режимі інтелектуальної діяльності і часом проводять у школі по 8 годин в день, встаючи в 7 і повертаючись додому під вечір.

Немає кращого способу зберегти здоров'я дитини, ніж не віддавати її в загальноосвітню школу. Дітям і дорослим життєво необхідні регулярні фізичні навантаження і свідоме ставлення до свого тіла, але навряд чи навики турботи про своє здоров'я можна прищепити шляхом відвідування уроків фізкультури та "охорони життя і здоров'я" у тій формі, як це підноситься в загальноосвітній школі. Близько половини молодших школярів, які просиділи 4 роки за стандартними партами, до 10 років мають проблеми з опорно-руховим апаратом: сколіози I-II ступеня, плоскостопість, трапляються навіть міжхребетні протрузії.

Ми живемо в епоху інформаційного суспільства, виховуємо покоління Z, а система освіти досі не включає в себе інститут наставництва/менторінгу/тьюторства.

Замість того, щоб боротися з системою, свідомим батькам доведеться взяти особисту відповідальність за здобуття дітьми цих навичок і компетенцій, знаходячи для них інші форми освіти.
(Джерело: повна версія статті)

Cписок книг для свідомих батьків:

Как дети добиваются успеха
Пол Таф


Bestseller New York Times
Використовуючи різноманітні дослідження, Пол Таф говорить про те, що певні якості характеру набагато важливіші для становлення успішної особистості, ніж високі показники IQ і відмінні оцінки. Це такі якості, як наполегливість, допитливість, сумлінність, оптимізм, самоконтроль, витримка. І їх можна і потрібно розвивати.
детальніше


Ребенок-оптимист. Проверенная программа формирования характера
Мартин Селигман

Основоположник позитивної психології Мартін Селигман і його колеги вже 30 років вивчають зв'язок між песимізмом і депресією і доводять, що вчитися радіти життю потрібно з дитинства!
Ця книга розповідає, як "прищепити" дітей від депресії, щоб вони виросли щасливими і успішними.
детальніше




Эмоциональный интеллект ребенка. Практическое руководство для родителей
Джон Готтман, Джоан Деклер

Емоційний інтелект - термін, що став відомим завдяки роботі Гоулмана. А цю книгу слід прочитати абсолютно всім батькам, причому це допоможе не тільки у вихованні дітей, але й в стабілізації шлюбу. Автор на прикладах показує, як принципи емоційного виховання вчать дітей керувати своїми емоціями, як у сім'ї налагоджується комфортне спілкування і взаємодопомога. Діти, чиї батьки проповідують емоційне виховання, краще вчаться, легше зав'язують стосунки, вміють дати відсіч і домовитися, коли це необхідно.
детальніше
 


 
Правила мозга. Что стоит знать о мозге вам и вашим детям
Джон Медина
Професор Джон Медіна сформулював 12 принципів роботи мозку, кожен з яких ми можемо використовувати в повсякденному житті.
Особливістю цієї книги є проектування знань про роботу мозку на методику навчання дітей. Тема викладання, опис недоліків сучасної системи освіти, речей, для нас звичних, але які, тим не менш, йдуть у розріз із фізіологічними основами людини, присутня у всіх розділах книги.

Особливо корисно читати разом з  Правила розвитку мозку дитини
детальніше




Воспитание с умом. 12 революционных стратегий всестороннего развития мозга вашего ребенка
Дэниэл Сигел, Тина Брайсон

Міжнародний бестселер для батьків
Одразу наголосимо, книжка складнувата для батьків, які звикли читати "правила щасливих сімей", "після трьох вже пізно" та іншу популярну психологію.
Всі методи і стратегії розглядаються для різних вікових груп - від 0 до 12 років, і ви зможете застосовувати їх як з дітьми, так і з підлітками. Буде гарною підмогою батькам у спілкуванні з дітьми, у вирішенні конфліктних ситуацій та у вихованні.

А щоб краще зрозуміти себе, а потім інших, читайте новий бестселер Деніела Сігела Майндсайт. Новая наука личной трансформации.
детальніше

 
Поток. Психология оптимального переживания
Михай Чиксентмихайи
Книга must read, книга, яку хвалять Білл Клінтон і Тоні Блер, книга, яка перекладна на 30 мов і цей список корисності можна продовжити...
Книги, яка змушує задуматися про власне життя, життя взагалі і життя інших людей!
Для всіх, хто прагне по-справжньому щасливо прожити це життя. Для тих, кого в принципі приваблює феномен щастя, ну і для всіх тих, кому цього самого щастя так сильно не вистачає в житті.

детальніше

 
Как вырастить ребенка счастливым. Принцип преемственности
Жан Ледлофф
Книга Жан Ледлофф - спостереження і роздуми. Проведено воно було в 70-х роках. В ті часи була поширена теорія Бенджаміна Спока, який вважав ігнорування потреб дитини нормальним, щоб не розпестити. Дослідження Ледлофф показало, що дитина-особистість вимагає до себе поваги, а ігнорування потреб створює деформації в поведінці.
Не варто очікувати порад по вихованню, це не підручник. Ця книга про те, як важливо, виховуючи дитини, прислухатися до власної інтуїції, а не до порад експертів в області догляду за дітьми.
детальніше



Ще більше книг про виховання тут.
Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко

Немає коментарів:

Дописати коментар