четвер, 24 березня 2016 р.

6+2 книги, які знесли мені голову і змінили мене

Знову продовжуємо рубрику Книги, які читають люди, і люди, які читають книги. Як це починалось і хто про що писав, читайте тут і тут ;)



Рекомендації Владислава Солодкого - одного з найяскравіших та найепатажніших інвесторів, СЕО і керуючий партнер венчурного фонду Life.Sreda



Отож,
ПРО
БІЗНЕС
Точніше, не про бізнес, а про підприємництво - як відірвати зад від стільця і зробити що-небудь. Причому, яскраве і незвичайне!

Джерело: medium.com @slavasolodkiy

 
Доставляя счастье. От нуля до миллиарда: история создания выдающейся компании из первых рук
Тони Шей
"Приголомшлива своєю «хімією» та енергетикою захоплива  історія становлення Підприємця. В цілому книга про корпоративну культуру - цінності, які об'єднують між собою співробітників і задоволення не тільки функціональних, але й інтелектуально-духовно-естетичних потреб клієнтів важливіше гонитви за прибутком. І такий підхід в результаті повертається багаторазовим прибутком.
У книзі мене дуже зачепив один момент: перші кілька років компанія (і фонд, що вклався в неї) зазнавала збитків і ніяк не могла відбудувати бізнес-процеси. Щоб хоч якось скоротити витрати в якийсь момент Шей запропонував переїхати всім в дешевше з точки зору оренди офісів, зарплат персоналу і т.д. місто - Лас Вегас. Він думав, що погодиться тільки 30 з 90 співробітників, але погодилися 70. Такі ситуації долають тільки дійсно великі компанії - і саме це робить їх великими."
детальніше



 
Теряя невинность: Как я построил бизнес, делая все по-своему и получая удовольствие от жизни
Ричард Брэнсон
"Ця автобіографічна книга творця і власника імперії Virgin не нова, але завжди актуальна. Вона читається так само легко, як який-небудь захопливий британський роман про дорослішання підлітка-бунтаря!
Я до прочитання книги не знав, що у Бренсона така захоплююча біографія - не знав, що він почав свій шлях самостійно ще в школі, почавши видавати локальний журнал Student, який потім переріс в національний феномен, для якого дали інтерв'ю майже всі видатні рок-зірки того часу. Не знав, що він хворіє на дислексію - і йому біологічно важко із запам'ятовуванням інформації та цифрами, які для нього нічого не значать. Він здійснював безліч помилок - але його батьки ніколи його не сварили за помилки і тільки хвалили за досягнення.
Його мати навіть при найбільших падіннях говорила йому: "Не будемо обговорювати, що сталося - ти напевно зробив для себе висновки, і зараз треба зосередитися на тому, як вийти з цієї ситуації".
Найцінніше в книзі - та чесність, з якою він розповідає про всі свої помилки, як він до них ставився і що з цього виніс!"
детальніше




Как чашка за чашкой строилась Starbucks
Говард Шульц
"На відміну від Річарда Бренсона, який вибрав свій шлях ще з малих років, Говард Шульц, - власник кафе Starbucks, - пройшов до своєї пристрасті абсолютно інший шлях.
Підприємницький дух прокинувся в ньому після тридцяти. До цього він був успішним найманим менеджером, в індустрії кави виявився випадково, та й Starbucks
створив не він сам. На той момент компанія вже існувала і була успішною - правда була тільки в одному штаті та торгувала кавою на вагу.
Його історія - захоплююча історія кохання до бізнесу, який належав акціонерам-засновникам, натхнення, яке вони змогли в нього вдихнути своїм прикладом, і нових можливостей по продуктовому ряду, маркетингу, розвитку дистрибуції, які він зміг побачити, і в підсумку викупити компанію і зробити її однією з найбільших і найвідоміших у світі. Любов - мабуть, це слово найбільше підходить, щоб описати цю книгу. Мене важко зворушити, але вона написана так, що в мене постійно захоплювало дух і наверталися сльози.
"
детальніше





Бизнес в стиле фанк. Капитал пляшет под дудку таланта
Кьелл А. Нордстрем, Йонас Риддерстрале

"Основний лейтмотив книги - якщо ви робите гарний, яскравий, викличний, цікавий, збуджуючий фанкі-бізнес, то він не може не виявитися в результаті успішним. Геть функціональність - світ наповнений несподіванками, ірраціональними вчинками і почуттями, і тому йому потрібно емоційний і натхненний бізнес.
Насправді, ви не можете очікувати того, що споживач уявить собі неможливе. Ви можете думати про себе самих як про вимогливих і прозорливих споживачів. І ви будете праві. Але ви могли собі уявити, що буде існувати попит на маленьку електричну курку, яка вимагає регулярного харчування, догляду та розваг, а інакше вона вмирає? І все ж
Tomagotchi - маленька істота з кіберпростору - стала одним з найкращих продуктів 1997 року.
Відвідувачі художніх галерей не просили Пікассо винаходити кубізм. Фанатики джазу не пропонували Майлзу Девісу записуватися з хіп-хоперами. Любителі кіно не радили Ларсу фон Трієру знімати "Розсікаючи хвилі". І це, чорт забирай, не споживачі придумали Amazon.com.
Якщо ви хочете зробити щось дійсно цікаве і революційне, навчіться не звертати уваги на ваших клієнтів.
Більшість клієнтів не більше, ніж дзеркальце заднього виду. Вони консервативні і нудні, не мають уяви, і самі не знають, чого хочуть. Якщо у ваших клієнтів нових ідей більше, ніж у вас самих, або найміть їх, або шукайте іншу роботу.
Ця книга не формулює якихось істин. Вона просто займається фітнесом з вашим мозком, змушуючи його подивитися на бізнес і на себе з нової точки
зору. Щоб почути нову думку, сходіть в галерею живопису, на рейв-дискотеку, в оперу, потусіть з алкоголіками або наркоманами, почитайте що-небудь, що вас не дуже цікавить, зробіть що-небудь, чого ви ніколи раніше не робили.
Нормальність - це дорога в нікуди. Якщо ми можемо вести себе тільки так само, як і інші, ми побачимо те ж саме, почуємо те ж саме, наймемо тих же самих людей, з тими ж ідеями і, в результаті, отримаємо ті ж продукти."

детальніше 



 
Стратегия голубого океана. Как найти или создать рынок, свободный от других игроков
Чан Ким и Рене Моборн
"Книга присвячена стратегії ведення бізнесу, коли ви не вступаєте в конкурентну боротьбу в своїй категорії (в "червоний океан"), а відкриваєте нову або розширюєте кордони існуючої за рахунок нового погляду або перенесення досвіду однієї категорії в іншу (відкриваєте "блакитний океан"). У книзі розповідається про "Цирк Дю Солей", нью-йоркську поліцію і безліч інших несподіваних і повчальних кейсів. Одна з небагатьох книг, яка вчить мислити по-іншому, а не діяти, як "високоефективні менеджери".
детальніше



Переломный момент. Как незначительные изменения приводят к глобальным переменам
Малкольм Гладуэлл

"Автор намагається дослідити силу, властивості і потенціал вірусного ефекту. За яких умов, скільки і яких людей вам треба заразити своїм продуктом або послугою, щоб стати трендом, модою і розвиватися за рахунок ефекту "сарафанного радіо".
Якщо врахувати, наприклад, що в продажах роздрібних фінансових продуктів одним з основних каналів комунікації у споживача є "відгуки та рекомендації друзів і знайомих", то ця книга просто обов'язкова до прочитання."

детальніше



Сила мгновенных решений (Озарение) того ж Гладуелла не така жвава і агресивна як "Переломний момент". Тут він докладно описує силу першого (миттєвого) відчуття від фактів, подій, речей, питань - і намагається розкрити закономірність, коли краще довіряти своїй або чужій інтуїції, а коли покластися на докладний і вдумливий аналіз, фокус-групи, кількісні опитування і т. д."

з задоволенням проковтнув і останній інтелектуальний пазл від Малкольма Гладуелла - Давид и Голиаф. Цей гравець в несподівані логічні ланцюжки, пошук фрікономічних взаємозв'язків і епатажні висновки стабільно радує нас жвавістю свого розуму і легкістю мови. Висновки книги (а вона присвячена тому, як маленькі компанії можуть успішно конкурувати з великими, використовуючи нестандартні рішення, здатність до ризику, любов до нових технологій, мобільність і гнучкість через власних розмірів) не настільки примітні, скільки ефект на ваш мозок в цілому - Гладуелл робить жорсткий спортивний масаж вашим звивинах, розминаючи закостенілості шор. Ефект триває мінімум тиждень :)
Плюс, Гладуелл наступив на мою улюблену мозоль - як (іноді штучні) обмеження для людини на ранніх етапах розвитку сприятливо позначаються на його виживанні, креативності і схильності постійно розвиватися в майбутньому."



Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар