понеділок, 18 липня 2016 р.

Легко не буде: ТОП-9 книг для стартапу

 
Складнощів на етапі запуску багато: від психологічних (мені страшно) до фінансових (відсутні інвестиції на запуск). Обидві причини на практиці можна вирішити, та тільки деякі засновники нових бізнесів дуже люблять впертися в проблему, яка на їх погляд здається надто складною і чекати "з моря погоди".
Ми підготували
для вас 7 порад і рекомендацій стартаперам. Сподіваємось, вони будуть корисні і допоможуть вам подолати іноді і «повітряні замки» в голові.

1. Найперше - мислення

Підприємець - людина, яка щодня вирішує проблеми.
Вчіться і звикайте робити це постійно. Рішення проблем - місія бізнесмена. Найчастіше він допомагає вирішувати проблеми клієнтів. Робіть це охоче і з задоволенням.

2. До біса бізнес-план

Для багатьох цей нещасливий документ є каменем спотикання, щоб почати свою справу. Якщо у вас є уявлення хоча б на «серветці» як буде працювати бізнес, і ви подзвонили своїм знайомим, серед яких вже знайшлися бажаючі купити - запускайте в тестовому режимі.
Краще так, ніж ніколи. Головне розуміти, де буде ваш прибуток, користь для клієнта і механізм функціонування компанії.
Бізнес-план завжди можна написати, коли захочете перейти від пробного періоду до постійного бізнесу або заплануйте масштабуватись.

3. Вибирайте вузьку нішу

Знайдіть свій ласий шматочок - область, де ви реально корисні, компетентні або візьміться за щось нове, що вас запалює на подвиги. У будь-якому випадку підкреслюю, що це повинна бути спеціалізована вузька ніша, щоб ваш бізнес почав "плавати в блакитному океані" та спокійно розвиватися в міру росту клієнтської бази.
Принадність вузьких ніш полягає в тому, що конкуренція тут мінімальна, а великим бізнесам такі маленькі сегменти частіше не цікаві.

4. Наберіться терпіння, трудіться і чекайте

Не стрибайте від однієї бізнес-ідеї до іншої. Вибрали тему, напрямок і працюємо / гаруємо по повній. Хочете більше швидких результатів - більше присвячуйте часу. Моментального успіху в своєму бізнесі не буде, навіть не мрійте. Будь-який підприємець це підтвердить.
Будьте готові до того, що доведеться перечікувати труднощі і моменти, коли захочеться все кинути. Це якраз ті самі ситуації, переживши які поступово будете перебиратися з одного рівня на інший. З одного клієнта на 10, з 10 на 20, з 20 на 40 і по наростаючій.

5. Постійно оптимізуйте витрати

Ведіть облік витрат та надходження грошей.
Дивіться, звідки приходять фінансові потоки і туди вкладайте зароблене. Аналіз може показати, хто справжня цільова аудиторія вашого бізнесу, а не той потенційний портрет, який собі малюєте.
Будьте реалістами - дивіться правді в очі. Іноді ми тікаємо від цього, але саме тут ключ успіху.
Шукайте нові рішення старих проблем, особливо, якщо не влаштовує виконавець. Часто обравши нового контрагента, можна істотно заощадити. Починайте з оренди площ і постійних платежів.

6. Вкладати у власний розвиток

Вчіться, вчіться, вчіться всіма доступними способами, зараз їх безліч.
Для підприємця нові знання - кисень, успішні рішення вже давно створюються на стику декількох областей. Чим різноплановіший ваш особистий кругозір, тим конкурентоздатніші пропозиції, бізнес-ідеї, рішення, нові продукти.

7. Завжди шукайте новий напрямок

Будьте допитливими до світу і навколишніх людей. Спілкуйтеся, цікавтеся, спостерігайте - це допоможе вам мати багатогранне уявлення про спосіб життя людей. На основі різних звичок побудовано маса бізнесів.

Якщо  чекаєте якогось знаку, то ось він - ПОЧИНАЙТЕ!


 
Початок


Бизнес с нуля.
Метод Lean Startup для быстрого тестирования идей и выбора бизнес-модели
Эрик Рис
Якщо ви зовсім початківець і навіть з ідеєю бізнесу не визначилися, то, мабуть, вам буде корисна ця книга.
Автор і консультант видання Lean Startup вважає, що придумати ідею і її реалізувати - взагалі справа нехитра. Але легкого життя він все одно не обіцяє. Ріс вважає, що складності почнуться пізніше, коли ваш продукт треба буде продавати
...


детальніше





Нотатки від майстрів

Від нуля до одиниці!
Нотатки про стартапи, або як створити майбутнє

Пітер Тіль
Це не інструкція, як створити свій стартап і заробити мільйон, ця книга вчить читача думати і містить різні замітки про стартапи та інвестування, засновані на особистому досвіді автора.
Однією з цілей книги є мотивація нових стартаперів. Винаходити, ризикувати, придумувати нове, замість нудних щурячих перегонів по кар'єрних сходах.

Раніше книга виходила у видавництві МИФ "От нуля к единице. Как создать стартап, который изменит будущее"
детальніше





Безжальна правда про жорстокий бізнес
Бен Горовіц
Незважаючи на те, що 'The Hard Thing' - книга про стартапи, вона не має практично нічого спільного з класичним уявленням про подібну літературу. Горовіц свідомо уникає побудови методологій і роздачі універсальних порад. Його мета - зняти з підприємця рожеві окуляри, кинути в жорна бізнес-середовища, і підказати, як зробити так, щоб тебе перетерло в порошок трохи пізніше, ніж інших.
Одна з кращих книг, яка траплялася останнім часом. Автор докладно розповідає про труднощі, з якими зіткнулася його компанія, про те як вдалося їх подолати. Є докладний перелік управлінських уроків, які автор засвоїв. Буде цікаво стартаперам і управлінцям.
Раніше книга виходила у видавництві МИФ "Легко не будет"
детальніше





Психологія. Передісторія

Чорний лебідь. Про (не)ймовірне у реальному житті
Насім Талеб

Будемо відвертими. Підприємці та автори ділової літератури не люблять говорити про невдачі. Полиці книжкових магазинів набиті історіями успіху, а про те, що прорахунки караються іноді дуже жорстоко, а плавники, які ви бачите в воді - це не завжди дельфіни, - про це якось забувають попередити.

Але найприкріше те, що далеко не завжди крах - це результат чиєїсь помилки. Іноді все відбувається за принципом «так вийшло». Книга як раз про такі несподіванки і непередбачувані події, які можуть торкнутися будь-якого бізнесу, але особливо безжальні до стартапів.

детальніше






Думай медленно... решай быстро
Даниэль Канеман


Почнемо з того, що Деніел Канеман - це психолог, який в 2002 році отримав Нобелівську премію з економіки. Це приблизно те ж саме, якби літератор став лауреатом з фізики. Звичайно, нагородили його не просто так, а за поєднання цих двох напрямків, що вилилося в оригінальну психологічну економічну теорію. «Думай повільно ... Вирішуй швидко» - це, по суті, популярний її виклад.

У книзі Канеман продемонстрував, що контроль за бізнес-процесами з боку підприємця - це найчастіше фікція, а ірраціональна поведінка співробітників, партнерів і конкурентів - це якраз норма. Розуміння цього дозволить уникнути багатьох неприємних сюрпризів, особливо в молодому інноваційному бізнесі.

детальніше
 




Дилемма инноватора.
Как из-за новых технологий погибают сильные компании
Клейтон М. Кристенсен, Энтони Скотт

Автор книги - професор Гарвардської бізнес-школи. У книзі він дає пояснення тому, чому більшість компаній не встигає за інноваціями. Якою б успішною не була компанія, вона ризикує опинитися на узбіччі, якщо керівництво вчасно не наважиться відмовитися від традиційних бізнес-практик.

А хто хоче знайти відповідь на важливі життєві питання, читайте Крістенсена "Як ви збудуєте своє життя"


детальніше






Натхнення. Проривне мислення

Rework. Ця книжка змінить ваш погляд на бізнес
Джейсон Фрайд, Девід Хайнемайєр Хенссон

Американська софтверна компанія 37signals розповідає підприємцям, як робити стартап без інвестицій. А також як вести бізнес, залишаючись найманим співробітником. Автори запевняють, що для початку своєї справи не варто розривати себе на частини. Щоб досягти успіху, можна працювати лише 40 годин на тиждень, не потрібно витрачати свої накопичення або брати на себе надмірні ризики. Цей їх постулат покликаний надихнути тих, хто хоче почати свій бізнес, але боїться, що він вимагатиме цілодобової роботи.
Раніше книга виходила у видавництві МИФ Rework: бизнес без предрассудков
детальніше





Почему никто не рассказал мне это в 20 Интенсив по поиску себя в этом мире
Тина Силиг
Тіна Силіг читає в Стенфордському університеті курс по підприємництву та інноваціям. Використовуючи безліч яскравих і несподіваних прикладів з власної практики вченого і підприємця, вона розповідає про нестандартний підхід до вирішення бізнес-проблем, проривне мислення та інновації в бізнесі.
Від чого відштовхуватися, починаючи власну справу? Де знайти нову ідею? Як навчитися вирішувати проблеми? Над чим працювати і на що витрачати сили і час?
Правил не існує ні в 20 років, ні в 40 років. Єдине правило полягає в тому, що ви обмежені лише своєю енергією і уявою.
детальніше


 


Інструменти

Стартап: Настольная книга основателя

Стив Бланк, Боб Дорф

Це книга про те, як перейти від планів по створенню власного бізнесу до активних дій. Це покрокова інструкція, що, як, в якій послідовності слід зробити і при цьому не зависнути на стадії планування і розробки стратегії.
Це самий фундаментальний і авторитетний курс в світі по створенню і управлінню стартапом.
Автори розробили унікальну методику розвитку споживачів, яка допоможе вам досягти успіху.

детальніше
           



Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар