неділю, 23 жовтня 2016 р.

8+2 книги для майбутніх лідерів

Книг, присвячених лідерству, в світі не просто багато - їх неймовірно багато. У цьому і біда.

Ще вісім років тому в Economist вийшла колонка "How 51 Gorillas Can Make You Seriously Rich" (Як 51 горила може зробити вас по-справжньому багатими). Журнал тоді дозволив собі побурчати в зв'язку з засиллям порожньої, зробленої на коліні літератури, що обіцяє створити з вас успішного ватажка зграї.

"Ось вам формула, - уїдливо писало видання. - Пропозиції повинні бути короткими, а оформлення - агресивним. Сипте шаблонною мудрістю і анекдотами - не важливо, до місця чи ні. І не забудьте про тварин в назві книги - горили, жаби, акули і фіолетові корови зараз в моді".

З тих пір все стало тільки гірше. З усіх тем, пов'язаних з бізнесом, немає більш суперечливої ​​і заяложеної теми, ніж лідерство. Але ось 10 книг, кожну з яких можна сміливо відкривати перед довгою дорогою до вершин.

джерело "Slon"

1.
Задачи менеджмента в XXI веке
Питер Фердинанд Друкер
Перевага пізнього Друкера - а ця книга написана в 1999 році, коли автору виповнилося 80 років, - в його мудрій споглядальності. Світ повний забобонів і історичних міфів. Кейрецу - зовсім не японський винахід, а справжнім батьком промислової революції є не Джеймс Уатт, а його комерційний партнер Метью Болтон. Нинішня інформаційна революція безпрецедентна? «Насправді все це повна нісенітниця». Втім, не тільки і не стільки ретроспективний аналіз робить книгу настільки важливим читанням для потенційних капітанів бізнесу. Друкер проникливо міркує про виклики майбутнього і плануванні другої половини життя. Якщо ви молоді, краще задуматися про це прямо зараз. Перефразовуючи творця Sony Масару Ібука, після двадцяти може бути вже пізно.
P.S. Є останній примірник. А кому не вистачило, є ще
Классические работы по менеджменту.
детальніше





2.
Гении и аутсайдеры. Почему одним все, а другим ничего?
Малкольм Гладуэлл
У своєму третьому за рахунком бестселері автор береться простежити шлях від сірості до незвичайності. Що ж таке талант, звідки він береться? З точки зору Гладуелла, це не дар божий, а продукт синтезу обставин і волі. 10 000 годин інтенсивного тренування - і ви будете досконалі у всьому, про що б не побажали. Звичайно, успіху досягають ті, кому пощастило, погоджується Гладуелл. Але тільки везіння - ніяка не абстракція, а ланцюжок закономірних подій, старт яким дають час і місце вашого народження. Може не таке вже одкровення, але особисто мене зворушили не власні висновки Гладуелла, а те, наскільки вигадливо він підводить до них читача. Мимоволі починаєш згадувати минуле, думати про майбутнє і приміряти на себе долі обраних.  Також перекладена українською Неординарні. Історії успіху.
детальніше





3.
От хорошего к великому. Почему одни компании совершают прорыв, а другие нет…
Джим Коллинз
Ця книга стала класичною незабаром після свого виходу 11 років тому. Перед нами «анатомія» довгострокового успіху, нова механіка лідерства. Коллінз методично розвінчує міфи, що оточують феномен лідерства, і виводить якості, якими повинен володіти «керівник п'ятого рівня» - глава компанії, чиї успіхи на великій дистанції визнані видатними. Не буде перебільшенням сказати, що книга розійшлася на цитати. Звичайною справою стало апелювати до Коллінза на конференціях, засіданнях рад директорів і переговорах з партнерами. Питання: «Так чому ви не розширюєте свій бізнес?». Відповідь: «Концепція їжака». Що тут додати? Всі читали, всім все ясно. Українською є наступна книга  Величні за власним вибором.
детальніше




4.
Я и другие более важные дела
Чарльз Хэнди

Всі його книги в тій чи іншій мірі несуть на собі відбиток біографії автора, але в цій Хенді перевершив самого себе. У ній акуратно зібрані всі дивні заняття, якими автору довелося займатися протягом 70 років: представляти інтереси Shell в Південно-Східній Азії, працювати наглядачем у Віндзорському замку, створювати Лондонську школу бізнесу, вести радіопрограму, бути гуру менеджменту - і, нарешті, про все це докладно писати в книгах. Хенді не поділяє думки про лідерство, як здатності фокусуватися на головному, якщо тільки головне - це не вічний пошук. За Хенді шляхи до успіху незвідані, а кількість областей, в яких може досягти успіху людина, обмежена лише її роками. «Життя - процес дослідження нашої особистості», - вважає Хенді. Самокопанням сина ірландського священика просто зачитуєшся.
детальніше




 
5.
7 навыков высокоэффективных людей. Мощные инструменты развития личности 
Стивен Кови
Цим бестселером Кові завоював серця і заволодів умами незліченної армії менеджерів, які повірили в те, що за допомогою семи чудодійних навичок вони звернуть гори. Самому доводилося чути від деяких з них захоплені відгуки про книгу: «Вона навчила мене керувати настроєм і контролювати свої емоції!». Треба визнати, Кові дійсно налаштовує ваші думки, як радіоприймач - ця хвиля не годиться, а ось ця буде в самий раз. Чимало правильних слів ви знайдете про важливість кінцевої мети, усвідомлення свого призначення, особистої місії. «Неймовірно легко потрапити в пастку активності, в круговорот справ і подій, все більше і більше зусиль витрачаючи на те, щоб дертися вгору по сходах успіху, - розмірковує Кові. - І лише потім усвідомити, що драбину цю притулили ні до тієї стіни». Також перекладена українською  Сім звичок надзвичайно ефективних людей.
детальніше



6.
В поисках совершенства: Уроки самых успешных компаний Америки
Том Питерс, Роберт Уотерман
Найзнаменитіший бізнес-бестселер вісімдесятих написала парочка консультантів McKinsey - навдивовижу різних за темпераментом. Уотерман в цьому творчому союзі виглядає «мовчазним партнером». А чим ще бути на тлі феєричної особистості Пітерса - «оригінального гуру» (Fortune), «обер-гуру» (Economist), «надокучливої мухи, скнари, прихильника зухвалих невдач, принца безладу, маестро азарту, корпоративного заводія і причепи» (Том Пітерс)?
З In Search of Excellence, незважаючи на 30 років, що минули з часу появи книги, до сих пір можна черпати натхнення. Гуру менеджменту Чарльз Хенді, отримавши її з Америки одним з перших, сподівався запозичити деякі ідіоми для власного вчення. «Цьому не судилося збутися, - не без жалю згадує він. - Книга набула величезної популярності у всьому світі. Мої студенти приходили в клас, озброєні її мудрістю».

детальніше
           



7.
Дилемма инноватора: Как из-за новых технологий погибают сильные компании
Клейтон М. Кристенсен, Энтони Скотт

У своїй книзі професор Гарвардської школи бізнесу не вчить бути лідером, а намагається пояснити, як це лідерство не втратити. Ретельно поворушити минуле фірми з випуску 8-дюймових дисків Micropolis, виробника екскаваторів Basurus Erie й інших затхлих компаній, що ще вчора служили символом успіху на своїх ринках, автор приходить до парадоксального висновку: вони до біса добре справлялися, тому-то і зазнали невдачі. Не варто занадто уважно прислухатися до споживача в надії, що він схвалить ваші інновації, - так звані «підривні технології», вважає Крістен. Інтуїція і стратегічна сміливість - ось що живить лідерство. Старі коні, які не псують борозни, залишаються не при справах.
детальніше




8.
Костры амбиций
Том Вулф
Строго кажучи, це не ділова література в тому понятті, як ми звикли думати. «Костры амбиций», так само як і пізніший твір Вульфа «Мужчина в полный рост», - романи, написані ідеологом «нової журналістики». Але реалізм, яким Вульф наповнює свої книги, просто заворожує. Там суцільна правда - починаючи з торгового залу фірми «Пірс-і-Пірс», прототипом якого послужив майданчик динозавра Уолл-стріт Salomon Brothers, і закінчуючи світовідчуттям головних героїв ( «Шерман ширяв у адреналіновій висоті ... Він - один з Володарів Всесвіту! »). У «кострах» Вульф дозволяє читачеві прожити життя інвестбанкіра, який відчуває себе майже як в раю, перед тим як зірватися в безодню пекла. Надзвичайно повчально.
детальніше


P. S. В цьому списку є ще дві важливі книги, але, на жаль, їхні тиражі закінчились і дістати їх  майже неможливо. Тому просто даємо їх назви, а може, ви все таки десь їх  побачите!

9. Когда гений терпит поражение. Взлет и падение компании Long-Term Capital Management, или Как один небольшой банк создал дыру в триллион долларов  Роджер Ловенстайн
10. Варвары у ворот. История падения RJR Nabisco Брайан Бурроу, Джон Хельяр

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар