неділю, 23 жовтня 2016 р.

Як працювати ефективніше? В пошуках Потоку і Mojo

Три десятиліття тому в психології народився і швидко завоював популярність новий термін, який викликає асоціації з чим завгодно, тільки не з академічною наукою, - «потік» (flow).
Оптимальна якість діяльності виникає за відповідних зовнішніх і внутрішніх умов. Це все той же оптимум мотивації, тільки двовимірний. Якщо складність людини відповідає складності поставленої задачі, то в цей момент людина найбільш ефективна. Ця гармонія і називається «станом потоку». З нього дуже легко «випасти» - або в стрес, або в позіхання і нудьгу.

Піонер в області вивчення даного явища Міхай Чіксентміхайі виділяє ряд факторів, здатних спровокувати перехід людської свідомості в потоковий стан:

1. Виконання дій, що вимагають певних навичок. Навіть новачок в тій чи іншій справі може випробувати стан потоку, якщо поставлене ​​перед ним завдання є досить складним для нього.

2. Синхронізація думок і дій. Високий ступінь концентрації людини на виконуваній операції призводить до того, що з боку її дії здаються елементарними.

3. Наявність чітко сформульованої мети і правильно підібраних критеріїв оцінки ефективності роботи.

4. Повна концентрація на тій чи іншій дії, що припускає мінімальний контакт з «зовнішнім світом» під час її виконання.

5. Повний контроль над ситуацією і абсолютна впевненість в прийнятих рішеннях.

6. Самовідчуженність і втрата відчуття часу.


«У потоці кожне наступне дію є природним продовженням попереднього. Це дозволяє вирішувати поставлені завдання з фантастичною швидкістю»- Стівен Котлер

Кілька порад для тих, хто хоче на власному досвіді дізнатися, що являє собою потоковий стан:
1. Намагайтесь знайти баланс між вашими навичками і складністю поставленого завдання.
2. Розберіть вашу діяльність по частинах
3. Перетворіть роботу в гру
4. Зосередьтесь на одному завданню
5. Зробіть кілька фізичних вправ, перш ніж сісти за роботу

 
На перший погляд, думка про те, що людина повинна наполегливо працювати протягом багатьох місяців (або навіть років) заради ефемерної можливості опинитися на кілька годин в потоці, може здатися безглуздою.
 Однак якщо ви прагнете досягти значних висот у своїй справі, без копіткої роботи над собою просто не обійтися. Не упускайте жодної можливості поліпшити свої навички, і ви зумієте домогтися поставленої мети.



Теорія Потоку
Поток. Психология оптимального переживания
Михай Чиксентмихайи

Це стан оптимального переживання людини - повного злиття зі своєю справою, коли задоволення зливається із зусиллями і сенсом, коли не відчуваєш часу, самого себе, коли замість втоми виникає постійний приплив енергії ...
детальніше





Класика
Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі
Виктор Франкл
Щастя не можна знайти, свідомо задавшись такою метою. «Не прагніть до успіху будь-якою ціною - чим більше ви фіксовані на ньому, тим важче його досягти. Успіху, як і щастя, не можна досягти, вони приходять самі собою як побічний ефект спрямованості людини на щось більше, ніж вона сама».
детальніше





Mojo - це теж Потік
Лучшая версия себя. Правила обретения счастья и смысла на работе и в жизни
Маршалл Голдсмит

Раніше книга виходила під назвою «Mojo. Как его получить, как сохранить и как вернуть, если вы его потеряли».
До чого тут Моджо? Голдсміт називає «моджо» особливий стан, прекрасно знайомий кожному з вас - в такі моменти ви робите щось цілеспрямоване, потужне і позитивне, насолоджуючись собою і вражаючи оточуючих. Говорячи простіше, це стан, коли тебе дуже сильно пре - і не від особливих психотропних речовин, а під настрій.
В якійсь мірі моджо схоже до стану «потоку» - стану, коли ви настільки захоплені своєю справою, що забуваєте про все. Але моджо - це не повне занурення, це більше позитивний і абсолютно впевнений в собі і своїй правоті настрій.

детальніше



Потік в тайм-менеджменті
Как привести дела в порядок. Искусство продуктивности без стресса
Дэвид Аллен
Getting Things Done (GTD) - це більше, ніж спосіб управління завданнями і проектами. Ця методологія займається фундаментальними питаннями осмисленої роботи, осмисленого способу життя, психологічного добробуту, а не просто пропонує методи підвищення продуктивності та продуктивності.
Коротко кажучи, мета цієї системи не тільки організувати і розпланувати справи - це система тайм-менеджменту, призначена для нашого інформаційного століття з постійними вхідними сигналами про те, що слід зробити, обдумати, прочитати, уточнити, дізнатися, подивитися ...
детальніше





Потік у вихованні
Энциклопедия Монтессори. Раннее развитие, воспитание, среда
Тим Селдин

Десь в 2000 році Чіксентміхайі звернув увагу, що принципи і практика методу освіти Монтессорі, цілеспрямовано створюють безперервні можливості і досвід потоку для дітей та підлітків. Разом з психологом Кевіном Ратундом проводив дослідження навчання в установах Монтессорі і традиційних освітніх установах. Дослідження та спостереження підтвердили, що учні, досягяють стану потоку частіше в умовах методів Монтессорі...
детальніше




Потік і креативність
Креативность. Поток и психология открытий и изобретений
Михай Чиксентмихайи

"Ми говоримо, що фізик креативний, якщо він змінив практики, прийняті в цій галузі науки; якщо ж людина змінила власне життя, ми говоримо про особисту креативність ".
Змінити свою особистість - значить засвоїти нові моделі уваги. Дивитися на те, чого ми раніше не помічали, причому дивитися іншими очима; навчитися думати по-новому і по-новому переживати те, що відбувається з нами.
Деякі розділи будуть знайомі і схожі тим, хто читав попередні роботи автора, але далі про підвищення особистої креативності та інші практики будуть дуже цікаві.
детальніше





Потік в проектах та командній роботі
Человеческий фактор. Успешные проекты и команды
Том Демарко, Тимоти Листер

Ефективність роботи команди - це ключовий фактор, що визначає успіх проекту. При ефективній роботі навіть найважчі проекти зі стислими термінами вдається завершити успішно, а неефективна - здатна «завалити» найпростіші проекти з мінімумом ризиків.
Про ключове поняття «робота потоком» розповідають на сторінках своєї книги Том Демарк і Тімоті Лістер.
детальніше
           




Потік в спорті
Теннис. Психология успешной игры
Тимоти Гэллуэй
Згідно з дослідженням, проведеним Young і Pain, концепція потоку дуже актуальна для спортивних занять, і цей термін використовується як синонім терміну «зони».
Дослідження Тімоті Голвейя про "внутрішню гру" в спорті, такі як гольф і теніс, показують, що духовний коучинг і відносини повинні "потрапити в зону", щоб повністю засвоїти майстерність спорту. 
Метод Внутрішньої гри, розроблений Тімоті Голвейєм, можна з успіхом застосувати до будь-якого виду діяльності
детальніше




Потік і коучинг
Жизнь в потоке: Коучинг
Мэрилин Аткинсон
Поняття "Потоку" у Мерилін Аткінсон перегукується з працями Міхая Чіксентміхайі, який досліджував стан потоку. У книзі автор показує практичне застосування стану потоку в коучингу.
Дещо специфічна книга, підійде більше спеціалістам-коучам.
детальніше




Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар