четвер, 25 квітня 2013 р.

Виявляється, наради можуть бути корисними
















 

 

Жага спілкування та офісна лінь породили благородні форми корпоративних зборищ і посиденьок. Наради, летючки, планерки - найчастіше лише імітатори бурхливої ​​діяльності і "пожирачі" робочого часу.  Напевно, ця ситуація знайома багатьом, а ще більше написано про те, якими наради бути не повинні. І все ж, є проблеми і завдання, які ризиковано вирішувати поодинці і без наради не обійтися.

Упоратися з тягою до масовки допомагає планування.

Немає плану - немає наради.

Дотримуйтесь цього принципу. Уникайте зібрань, мета яких вам не відома.
Не призначайте нараду, якщо у вас немає часу на його підготовку. А призначаючи, будьте гранично точні.
Оголосіть, що нарада почнеться о 14:00, і вона почнеться не раніше 14:10.
Призначте нараду на 10:13, і службовці зрозуміють вас буквально.

Отже, у
ефективної наради є:

    - необхідність
    - мета
    - план
    - організатор
    - часові рамки
    - мінімум учасників
    - результат


Необхідність -  Організатор повинен дуже чітко усвідомити, що нарада це дорого. Годинний мітинг вириває людину з роботи мінімум на півтори години. Неможливо миттєво перемикатися між роботою-нарадою-роботою, необхідно час на вхід в контекст.

Мета - У всього, що ми робимо, має бути якась мета. Це звучить дико, але у переважної більшості нарад її немає.  А якщо цілі немає, то її неможливо досягти. Хороша мета це SMART - мета, що визначає результат. «Обговорити поточні проблеми» це погана мета, так як вона ставить завдання просто "сколихнути" повітря. «Вирішити на якому сервері проводити тестування навантаження» - хороша мета.

План - Зазвичай 3-5 пунктів плану достатньо, щоб забезпечити спільне розуміння того, що буде відбуватися. Обов'язки організатора - забезпечити дотримання плану. Він має право давати слово, позбавляти слова і всіляко направляти нараду в потрібне русло.

Часові рамки та учасники - Можна сміливо брати за правило, що ефективність наради обернено пропорційна його тривалості та кількості учасників. Керувати нарадами довше 30 хвилин з 5 + учасниками вже дуже важко. Якщо обсяг інформації такий великий, що потрібно годину і більше, його краще розбити на декілька нарад. Ну і, звичайно, добре подумати, чи виправдані такі витрати часу.

Результат -Як вже говорилося, немає мети - немає результату. Тому підсумком проведення наради має бути розподіл завдань з призначенням строків та відповідальних.

Найкращі книги на цю тему:
 

Блестящие совещания                         
 Ди Келси, Пэм Пламб                                                         

На кожне питання є відповідь. Для виконання будь-якого завдання на будь-якому етапі запропонований необхідний набір інструментів.





детальніше про книгу


Опять совещание?!
Дэвид Перл

У роботі він використовує свій досвід актора, письменника, режисера-постановника та радіоведучого. Він вміє надихати і залучати, володіє унікальним даром вивільняти "дремлющие" сили і заряджати аудиторію.



   детальніше про книгу



Пять пороков команды. Притчи о лидерстве
Патрик Ленсиони

Не фінанси, не тактика, не технології, а саме робота команди в силу свого потенціалу і неповторності є основною ланкою діяльності компанії.





   детальніше про книгу



Проводити ефективні наради непросто.
Є навіть спеціальна професія meeting facilitator - фасилітатор - людина, яка допомагає проводити наради ефективно.
Це людина, яка забезпечує успішну групову комунікацію. Забезпечуючи дотримання правил зустрічі, її процедури і регламенту, фасилітатор дозволяє її учасникам сконцентруватися на цілях і змісту зустрічі.


Рекомендовано використовувати:


Руководство фасилитатора           
Сэм Кейнер                                                                

Про такі книги не можна сказати, я її прочитав. Вона, як "Книга про смачну і корисну їжу", повинна завжди бути під рукою.






детальніше про книгу     
     


Геймшторминг. Игры, в которые играет бизнес
Д. Грейс, С. Браун, Дж. Макануфо     

Великі речі не можуть з'явитися на порожньому місці. Але створити сприятливе середовище для творчого мислення та інновацій можна досить просто.....за допомогою гри.

           
                         


детальніше про книгу



Краудсорсинг
Джефф Хау 

Краудсорсінг оснований на одній простій ідеї: колективний розум завжди продуктивніший, ніж окремий, хай навіть найгеніальніший чоловік; а досягнення добровольців-аматорів часто перевершують досягнення експертів найбільших глобальних корпорацій.

          
                         


детальніше про книгу



Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

З найкращими побажаннями,
книгарня Leole Book – натхнення для бізнесу

Немає коментарів:

Дописати коментар