четвер, 25 квітня 2013 р.

Стресу не буває тільки у мертвих

«Не слід боятися стресу. Його не буває тільки у мертвих. Стресом треба керувати. Керований стрес несе в собі аромат і смак життя ».
Ганс Сельє

Боротьба зі стресом або ігнорування його - не найкращий спосіб самодопомоги, таким чином ми лише заганяємо проблему всередину, надаючи їй повну свободу дій. Краще керувати стресом, використовуючи його в своїх цілях. Необхідно усвідомити той факт, що стрес є неминучим компонентом життя сучасної людини, і навчитися справлятися з ним.

Стрес легше попередити, ніж зняти. Існує безліч технік і практик, які допоможуть вам бути більш стійкими, і ці практики повинні увійти у ваше життя, як звичка чистити зуби. Це повинно стати вашим засобом душевної гігієни. Життєво необхідно підтримувати в балансі 4 види енергії:
 
Фізична - швидше за все витрачається, але відновлюється під час сну, коли тіло відпочиває. Розвивати цю енергію легко за допомогою фізичних завантажень, ранкової зарядки і т.д. Пам'ятайте, що тіло - це ваш єдиний інструмент, який вам дозволяє бути живим у цьому світі, бережіть його.
 
Когнітивна - енергія вашого розуму. Дуже залежить від вашого самопочуття. Розвивайте за допомогою читання книг, вирішення складних завдань, креативної діяльності.

  Емоційна - двигун вашої мотивації. Цей вид енергії дає вам рух по життю. Відчувайте життя у всіх її проявах, не забороняйте собі відчувати. Розвивайте в собі почуття сили, любові і грайте як можна частіше.
 
Духовна - коли всі види вашої енергії виснажилися, то ця енергія вічна, вона творить дива і викликає у вас незабутні відчуття. Моменти у вашому житті, де ви були наповнені цією енергією, ніколи не забуваються. Думайте частіше про сенс життя і приймайте рішення, за які ви готові відповідати і через 100 років.

Методи профілактики стресу:

1. Управління часом - часто ми абсолютно не в змозі розставити акценти і беремо на себе занадто багато, або не встигаємо, або встигаємо з натяжкою, але проблеми і справи накопичуються, але не вирішуються самі собою.
В управлінні часом важливо мати свою мету. Знання мети додає нам сили і наповнює енергією. Відсутність мети призводить до відсутності плану, внаслідок чого ми не будемо спостерігати позитивних результатів, що позначиться на нашій самооцінці, виникне почуття неповноцінності і прийде творча криза, що переростає в загальний застій і депресію, і про продуктивну роботу доведеться забути.
Важливо складати чіткий план на день і на тиждень, неухильно дотримуючись його, виконуючи все від галочки до галочки.
Розставляючи пріоритети, ми пам'ятаємо, що першочергово, а що слід відкласти на потім. Не плутати головне і другорядне - одна із запорук збереження внутрішнього спокою.

2. Беремо за себе відповідальність - не тільки за свою поведінку і вчинки, але і за своє ставлення до самого себе.

3. Дозволяємо собі допускати помилки - на помилках вчаться, свідчить стара істина. Але краще допускати дрібні недоліки, ніж постійно контролювати себе і вибухати від однієї, але великої помилки, несподівано допущеної у самий непідходящий момент.

4. Позбавлення від ірраціональних установок - вироблення позитивних способів мислення. Мислячи нестандартно, ми знаходимо вихід з глухого кута.

5. Навчання методам релаксації та саморегуляції - це широкий спектр технік, починаючи з освоєння прийомів аутотренінгу, м'язової релаксації, і закінчуючи основами йоги і медитації. Будь-яка робота над тілом і духом піде на користь, але в міру і без фанатизму. Уміння розслаблятися в будь-яких ситуаціях - взяти паузу і дозволити собі відволіктися, потягнутися, пройтися, позіхнути, поспілкуватися з приємним співрозмовником.

6. Регулярні фізичні навантаження - ми самі інтуїтивно потягнулися в фітнес-центри, де качаємо м'язи, вправляємось на біговій доріжці і піднімаємо важкі гирі, що призводить до подальшої релаксації і допомагає відреагувати негативні емоції. Відчуваючи биття серця, потужний викид адреналіну, але сидячи в затиснутій позі, ми ніяк не відреагуємо емоції, що призводить до формування емоційних зривів. Не випадково після важкого робочого дня рекомендовано побити грушу, висловивши накопичену енергію.

Найкращі книги на цю тему:
 

Стресс-серфинг                          
 Иван Кириллов                                                         

"Стрес-серфінг" перевертає з голови на ноги все, що ви звикли думати про стрес.






детальніше про книгу



Управление стрессом
Дэвид Льюис


Секрет організації часу полягає не в більш напруженій, а в більш ефективній роботі.





   детальніше про книгу





Как привести дела в порядок
Дэвид Аллен


Прочитавши цю книгу, Ви зробите серйозний крок до того, щоб звільнитися від занепокоєнь, що з'їдають вас зсередини.






   детальніше про книгу

 

Цю тему доповнюють:

Поток           
Михай Чиксентмихайи                                                                

Як показує дослідження життя тисяч людей, ми часто живемо, не замислюючись про своє внутрішнє життя. В результаті цієї неуважності ми постійно розриваємось між двома крайнощами: протягом більшої частини дня ми відчуваємо занепокоєння, стрес на роботі і необхідність справлятися зі своїми обов'язками, а вільний час ми проводимо пасивно і нудно. Щоб досягти стану натхнення і щастя, потоку, абсолютно не важливо, якій діяльності себе присвятити. Головне - якими емоціями ви наповнюєте процес, яке ваше ставлення до життя, роботи, конкретного часового простору.
детальніше про книгу     
     


Жизнь на полной мощности!
Джим Лоэр, Тони Шварц     

Принципи та методики, описані в книзі, навчать вас ефективно працювати в умовах пресингу, знаходити в собі приховані джерела енергії і підтримувати відмінну фізичну, емоційну і розумову форму.
            



                         


детальніше про книгу

Сказать жизни Да!
Виктор Франкл 

У кого є "Навіщо", той витримає майже будь-яке "Як".
Для тих, хто знає сенс життя, і хто його загубив. Для тих, у кого все гаразд, і для тих, хто втомився від життя.

          

                         


детальніше про книгу


Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

З найкращими побажаннями,
книгарня Leole Book – натхнення для бізнесу

Немає коментарів:

Дописати коментар