понеділок, 7 квітня 2014 р.

Кайдзен: 5 принципів японської моделі управління

Теорія і практика використання в українських компаніях.



Коли Масаакі Імаі, автора концепції Кайдзен, запитали, які мінімальні умови для впровадження кайдзен, він відповів:
«Во-первых, приверженность высшего руководства.
Во-вторых, приверженность высшего руководства.
И в-третьих, приверженность высшего руководства…»

У мінливому світі, де ресурси вичерпуються, а фантазії людей зростають, потрібно створювати дивовижні речі при мінімумі енергетичних витрат, при цьому точно вгадуючи, що захочеться світу завтра. Суть концепції Кайдзен - поліпшення або удосконалення, це японська філософія або практика, яка фокусується на безперервному вдосконаленні процесів виробництва, розробки, допоміжних бізнес-процесів і управління, а також усіх аспектів життя. Слово “кайдзен” складається з двох ієрогліфів - «зміни» і «добре». Змінюй на краще, змінюйся на краще. Причому змінюватися треба негайно, і маленька зміна краще, ніж відкладене вдосконалення. Кайдзен - це стиль або, якщо хочете, філософія управління.

Кайдзен концентрує увагу саме на поступовому поліпшенні процесів, але це не означає поліпшення заради поліпшень. Результат важливий, але процес його досягнення значить нітрохи не менше.
На практиці це забезпечується покроковим виконанням циклу Демінга PDCA: Плануй > Роби > Перевіряй > Впливай >
Не можна отримати сертифікат “кайдзен”, як, наприклад, можна отримати сертифікат ISO 9000. Проте, можна розраховувати на отримання тих чи інших нагород, таких як премія Демінга, яку в Японії вручають за досягнення в організації контролю якості.

Кайдзен перш за все задає правила поведінки і людських відносин на підприємстві. Звичайно, в кайдзен накопичений приголомшливий досвід по збору статистики, аналізу результатів роботи, щодо організації поставок. Нагромаджений досвід обов'язково стандартизується і тим самим стає доступний для відтворення на інших підприємствах. Але копіювання японських стандартів в інших частинах світу не буде означати роботу в дусі “кайдзен”.
В повсякденну роботу по постійному, безперервному вдосконаленню залучається весь персонал компанії від робітників до менеджерів, і що вкрай необхідно - ефективне залучення працівників здійснюється шляхом зміни власних установок вищого керівництва і тільки через повне прийняття філософії кайдзен.

Кайдзен починається з проблеми, чи, точніше, з визнання того, що вона існує. Якщо проблеми не виявлено, значить, немає потреби в удосконаленні. У цьому відмінність кайдзен від традиційного менеджменту американської та європейської моделі, а саме - вирішення всіх проблемних ситуацій безпосередньо в місці їх виникнення, тобто там, де продукту (послузі) додається споживча цінність.
У Японії ця методика отримала назву «генти генбуцу», що інтерпретується як «піти на місце і побачити реальну ситуацію, щоб зрозуміти її». В буквальному перекладі «генти» означає фактичне місце розташування, а «генбуцу» - реальні матеріали або вироби. Ще більш популярним став термін «гемба», який означає «реальне місце» і використовується у тому ж значенні, що і «генти генбуцу». Першим кроком вирішення проблеми є розуміння того, що необхідно бути в гемба. Це характерний тип поведінки для тих, хто практикує кайдзен - вони нічого не приймають на віру, і нічого не вважають само собою зрозумілим; вони знають, про що говорять, оскільки бачили все своїми очима.

Ключові компоненти Кайдзен:

  • Постійне скорочення всіх видів витрат, спрямоване на безперервне підвищення ефективності роботи
  • Раціональна організація робочих місць за допомогою системи 5S, що дозволяє досягти максимально можливого порядку, ефективності і продуктивності
  • Контроль якості в масштабі всієї компанії, причому поняття якості включає не лише якість продукції, а поняття якості самої роботи
  • Стандартизація – діяльність по стабілізації і підтримці досягнутих результатів покращення за рахунок навчання і дисципліни, забезпеченню стабільно високих результатів роботи
Ці принципи можна підлаштувати як під свою роботу, так і під своє власне життя. Особливо це стосується методу 5S:
Seiri - акуратність
Seiton - порядок
Seiso - чистота
Seiketsu - стандартизирование
Shitsuke - дисципліна

Масаакі Імаі представляв кайдзен як стратегію-парасольку, яка об'єднує багато відомих методів оптимізації виробництва і підвищення ефективності.




Важливо зрозуміти, що кайдзен - не модна штучка на півроку, не просто набір малих розрізнених дій, які застосовуються без мети. Кайдзен - це довгострокова стратегія, яка включає постійні поліпшення, систему Кайдзен можна підлаштувати під що завгодно. Головне дотримуватися основних правил - позбуватися від непотрібного, вибудувати систему і постійно її удосконалювати!
(за матеріалами leaninfo.ru та habrahabr.ru)

Основні книги про Кайдзен

Кайдзен. Ключ к успеху японских компаний
Масааки Имаи

Книга є першоджерелом концепції кайдзен - японської філософії бізнесу. Вперше видана в 1986 р., стала бестселером міжнародного рівня. Автор вперше вводить у своїй книзі термін "кайдзен", докладно висвітлює, що являє собою концепція кайдзен, як вона працює. У додатках до книги наведено практичні інструменти покрокового алгоритму застосування кайдзен, починаючи від контрольного листка дій і опису руху і закінчуючи переліком інструментів, що застосовуються для розв'язання проблем.
детальніше
Гемба кайдзен: Путь к снижению затрат и повышению качества
Масааки Имаи



Це видання - продовження першої книги "Кайдзен", що отримала чималий успіх на нашому ринку. 345 сторінок буквально кричать про одне: Гемба кайдзен, так само як і lean-виробництво мають право на існування не тільки в Японії.
Наведено хороші ідеї та практичні кроки, як малобюджетним способом збільшити продуктивність, що може бути застосовано і в невеликих виробничих компаніях.
 детальніше
Управление заводом в стиле кайдзен. Как снизить затраты и повысить прибыль
Алексей Гринин
Описані 5 основних систем кайдзен, японської філософії по вдосконаленню підприємства: 5S, TQC, TPM, JIT і багатопроцесна робота. Пропонується повна і чітка структура методів кайдзен, стає зрозумілою взаємозв'язок різних методів і ті цілі, на досягнення яких вони спрямовані. Всі кроки показані на прикладі російського підприємства, яке впровадило систему кайдзен.
 детальніше


Дао Toyota: 14 принципов менеджмента от ведущей компании мира
Джеффри Лайкер


Ця  книга про історію виникнення і розвитку компанії Toyota, про процвітання, засноване на 14 засадах, а також про можливості впровадження та застосування системи бережливого виробництва в будь-якій компанії світу.
детальніше


Практика Дао Toyota. Руководство по внедрению принципов менеджмента Toyota 
Джеффри Лайкер, Дэвид Майер

Це один з найкращих посібників з побудови бережливого виробництва.
У книзі автори розвивають і поглиблюють модель 4P (філософія, процеси, співробітники і партнери, рішення проблем), вперше описану у бестселері "Дао Toyota", фактично, це його продовження, але більше з практичними порадами.

детальніше



Корпоративная культура Toyota. Уроки для других компаний
Джеффри Лайкер, Майкл Хосеус

Саме з поваги до людей починається процес створення корпоративної культури в компанії, будь-то маленька фірма або велике підприємство. Як тільки кожен керівник зрозуміє це, тоді, напевно, процес зрушиться з мертвої точки, а поки що треба не бути зашореними, а переймати чужий досвід.
детальніше


Ще три книги про японську філософію ведення бізнесу
Sony. Сделано в Японии
Акио Морита
Книга вперше побачила світ російською мовою в 1993р. На той час тираж 100 тис. примірників безслідно зник з прилавків!
Читається на одному диханні: тут і історія повоєнної Японії і, що просто зачаровує, драматична історія становлення фірми СОНІ світової легенди побутової і професійної електроніки.
Ці мемуари написані людиною, яка разом з Масару Ібукі створила "з нуля" фірму, яку тепер знає весь світ! Це не тільки захопливе читання, а й джерело оптимізму і натхнення у втіленні в життя своєї мрії.

детальніше


Мышление стратега: Искусство бизнеса по-японски
Кеничи Омае

Книга перекладена на більш ніж 20 мов світу і вважається класикою ділової літератури. Газета Financial Times включила її в список 50 кращих книг про бізнес з часів "Мистецтва війни" Сунь Цзи.
Написана бізнес-стратегом з світовою славою, це одна з рідкісних книг, які вчать по-новому думати, ставити питання і приймати рішення.
Використовуючи описаний в ній процес мислення, автор винайшов десятки нових продуктів і послуг.
детальніше


Миссия бизнеса
Коносуке Мацусита

Мудрець, філософ підприємництва, який прожив довге життя (1894-1989), не маючи ні освіти, ні грошей, ні зв'язків своєю працею і талантом зміг створити одну з найбільших і найбільш шанованих електротехнічних компаній в світі.
Кожна рекомендація автора підтверджується успіхом Matsushita Electric, однією з найприбутковіших у світі компаній.
Книга розділена на дві частини. У першій описує принципи менеджменту, на яких він будував свою компанію, а в другій наводить приклади з власного життя, що підтверджують принципи.

детальніше

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
 та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар