вівторок, 22 квітня 2014 р.

Діти і гроші: 8 помилок фінансового виховання

Як говорити з дитиною про гроші? Що дозволяти? Як забороняти?

Виховання дітей, в тому числі і фінансове, - одне з головних батьківських завдань. Ні елітний дитячий садок, ні сама просунута школа, не зможуть дати дитині те, що можуть і повинні дати батьки. Своєю поведінкою в різних життєвих ситуаціях, взаєминами в родині, заняттями з дитиною, участю в його житті, вони формують маленьку особистість.

Сьогодні багато батьків розуміють, що сучасне життя диктує свої умови, і завдання мам і тат полягає не тільки в тому, щоб прищепити дитині гарні загальнолюдські якості, але і в тому, щоб навчити її бути успішною, самостійною, фінансово незалежною. А це значить - вчасно познайомити дитину з грошима, навчити правильно з ними поводитися, знати їм ціну і бути бережливими, але не переоцінювати при цьому їх значення.
Психологи кажуть, що знайомити малюків з грошима можна вже починаючи з чотирьох-п'яти років. Не всі з цим згодні, деякі вважають, що фінансові уроки дітям потрібно давати якомога пізніше, а сімейні фінансові проблеми взагалі не повинні досягати дитячих вух...
Ми зібрали 8 помилок дорослих, які заважають дітям стати фінансово успішними.
 
Помилка № 1. Вважати гроші забороненою темою
Якщо розмови про фінанси ведуться у вашій родині за щільно закритими дверима і в цілому викликають у вас почуття незручності, у дітей просто не буде можливості сформувати правильну думку про призначення грошей. Результат - вже цілком дорослі люди відчувають складнощі у відносинах з грошима: розгублюються при плануванні, тринькають або, навпаки, безпідставно економлять.

Порада. Розмови про сімейний бюджет - це абсолютно нормально. Звичайно, немає необхідності обговорювати з дошкільням розмір вашої зарплати, але семирічна дитина вже повинна розуміти, яким чином в родині з'являються і витрачаються гроші.
 
Помилка №2. Не давати кишенькових грошей
Власні гроші - цінний досвід самостійності. Психологи рекомендують починати виділяти невеликі (в залежності від доходів сім'ї) суми дитини з 6-7 років і робити це регулярно, раз в тиждень або місяць.

Порада. Бажано, щоб з віком частка самостійних витрат дитини зростала: якщо в 7 років він витрачає гроші тільки на свої «хочу», то в 14 років вже може оплачувати частину власних розваг, мобільний зв'язок, купувати подарунки друзям і т. д.
 
Помилка № 3. Контролювати всі витрати дитячі
Звичайно, коли ви забороняєте дитині витрачати кишенькові гроші на різний непотріб або сварите за вже зроблену покупку, вами рухають виключно благі наміри: гроші - це не іграшка! Але виходить, що гроші належать дитині лише формально, а насправді він зобов'язаний обговорювати з вами всі витрати і погоджуватися з вашими варіантами. Такий суворий контроль сприяє появі страху помилок і невпевненості в собі.

Порада. Довіряйте дитячому вибору. Так, перші спроби витрачати гроші майже неминуче призводять до помилок, але тільки так можна отримати необхідний досвід і навчитися зіставляти свої бажання і можливості.

Помилка № 4. Пускати все на самоплив
Повністю дистанціюватися від дитячого гаманця теж не варто. Дитина повинна знати, що з батьками завжди можна порадитися і отримати підтримку, а не осуд. Допомагайте йому поступово освоїти фінансові премудрості.

Помилка № 5. Платити за гарні оцінки
Психологи не рекомендують використовувати такий спосіб поліпшення успішності: дитина все-таки вчиться не для того, щоб порадувати вас і заробити грошей, а щоб отримати знання і рано чи пізно визначитися з власним майбутнім.

Порада. Розділяйте оплату та заохочення: цілком можна стимулювати успіхи школяра, «премуючи» за його результатами чверті року.

Помилка №6. Забирати у підлітка все ним зароблене
Багато дітей з 14-15 років знаходять можливість підробітку. Не варто забирати всю зарплату в «сімейний котел» - навіть якщо ваші думки про те, як розпорядитися заробленим, кардинально не співпадають. Можна і треба заохочувати прагнення поділитися: наприклад, отримавши зарплату, підліток може купити частування для всіх.

Помилка № 7. Оцінювати майбутню професію по зарплаті
На жаль, є безліч професій, які не передбачають гарантованого збагачення. Але, якщо дитина має намір стати ветеринаром або художником, варто поважати її вибір. Процес заробляння грошей важливий, але не важливіше самореалізації, задоволеності життям.

Помилка №8. Використовувати гроші як засіб маніпуляції
Завдання кишенькових грошей - закласти основи майбутньої фінансової грамотності та дати дитині відчути себе самостійним, але це не повинно ставати способом впливати на його поведінку або відношення до вас. Поява грошей має бути передбачуваним процесом, а дії батьків - послідовними, а не стихійними або залежать від їх настрою.
Корисно почитати: 

БАТЬКАМ

Дети и деньги. Что разрешать, как запрещать, к чему готовиться  
Катерина Демина

Прямих рекомендацій і відповідей Ви не знайдете. Просто, вони з'являються у Вашій свідомості самі собою після прочитання.
Багато гумору і здорового глузду, прикладів з життя, і головне, відсутність нездійсненних порад. Дуже радує, що автор враховує сучасну реальність і спадщину СРСР. Такий собі психологічний портрет пострадянських батьків.

детальніше


Дети и деньги. Растим миллионера
Е. Красавина, Е. Бродникова

Книга про формування навичок управління грошима у дітей, в тому числі капіталом. Починаючи з формування інтересу до теми, перших кишенькових грошей і закінчуючи першими інвестиціями, формується дитяче ставлення до грошей. Рекомендуємо до прочитання всім, хто не хоче виростити мажора зі свого чада!
детальніше


Как научить ребенка обращаться с деньгами
Джолайн Годфри

Ось вже більше 15 років Джолайн Годфрі займається організацією «бізнес-таборів», мета яких - допомогти дітям і підліткам опанувати ази фінансової грамотності. Свій досвід вона зібрала в зручному  посібнику з фінансового виховання дітей від 5 до 18 років, яке допоможе батькам ростити дітей ощадливими, відповідальними, здатними приймати обдумані рішення. У книзі багато таблиць, схем, які можна вивчати разом з дитиною.
детальніше


Финансовое воспитание детей
Дэвид Оуэн

Новий спосіб навчання дітей вмілому і раціональному поводження з грошима, показано, як вони можуть набути реальний досвід в області банківських вкладів та інвестицій, працювати на ринку акцій і фондової біржі. Автор не ставить за мету виростити нове покоління жадібних банкірів, лише вказує на необхідність привчати дітей до раціонального використання грошових ресурсів, як на найближчий час, так і в довгостроковій перспективі.
детальніше

Сделайте ваших детей успешными. Советы по воспитанию от одного из самых влиятельных инвесторов в мире

Джим Роджерс 

Книга відомого інвестора Джима Роджерса написана у формі порад для його дочок. У ній ви не знайдете прямих рекомендацій, куди саме слід вкладати гроші, зате в ній є безцінні життєві уроки, взяті з власного досвіду. Проводячи цікаві паралелі між світом фінансів та життям, автор ділиться думкою про те, якими рисами характеру повинна володіти людина, щоб досягти успіху в житті. 
детальніше
 
Миллион для моей дочери. Пошаговый план накоплений 

Владимир Савенок

Скільки ми щорічно тартимо грошей на різні подарунки малечі і рідко замислюємося про створення для них стартового капіталу, наприклад на купівлю квартири. Сподіваючись, що вони самі виростуть і всього доб'ються. Але в житті буває по різному...
Якщо ви справді хочете створити капітал для своїх дітей, а не шукаєте відмовки чому це важко зробити, то вам варто прочитати цю книгу. Ви отримаєте конкретні рекомендації, наведено приклади використання російських або зарубіжних інструментів. Автор пропонує на вибір той чи інший шлях, який підходить саме вам. Велика робота вже зроблена і залишилося визначитися з тим, як поступити на практиці.
детальніше
 

ДІТЯМ

Пес на ім’я Мані
Бодо Шефер
Геніальна книга, дуже корисна не тільки для дітей, але і для дорослих. У ній наводиться шикарний спосіб розподілу доходів на споживчі, мрії і довгострокові інвестиції. Він дуже простий і при цьому дуже дієвий. Показано механізм зростання особистої впевненості, віри у власні сили, такий необхідний для зміни фінансового мислення і взяття відповідальності за себе і своє життя в свої руки. Повчальною історією про дівчинку Кіру захоплюються абсолютно всі діти.
На російській мові книга називається  "Пес по имени Money: твой реальный миллион"
А продовження ще більш захоплююче:  "Кіра і таємниця бублика"
 детальніше

Книга будущего миллионера. Богатство и бедность. Золото и деньги. Твои личные деньги 
Джордж Бэйли
Унікальна дитяча енциклопедія про гроші і про все, що з ними пов'язано! Найкраща підбірка матеріалів для того, щоб прищепити дитині правильне ставлення до грошей і праці, багатства і милосердя, до загальнолюдських цінностей. А також - безцінні поради про те, як вибудовувати правильну систему координат, де духовне і матеріальне не протиставляються, а гармонійно поєднуються.
Безліч цікавих фактів з історії золота і грошей, а також секрети успіху відомих людей.

 детальніше
 

ПІДЛІТКАМ

Финансовые истории для подростков
Сергей Биденко, Ирина Золотаревич
 
Ця книга - щоденник школярки, якій батьки запропонували планувати свій особистий бюджет самостійно. Кожен місяць дівчинка прогнозує свої витрати і складає фінансовий звіт. За домовленістю з батьками вона записує свої висновки і спостереження, ідеї і думки в особистий щоденник. Героїня книги багато дізналася під час свого експерименту і багато про що задумалася. Тут також є безліч нарізноманітних історій про гроші, покупки, бюджети і просто про життя сьогоднішніх підлітків. До речі, книга написана на основі реальних подій, що відбувалися з героїнею книги і її друзями
детальніше

Набор юного предпринимателя
Сергей Биденко, Ирина Золотаревич
 
Набір розроблений спеціально для дітей і підлітків від 9 до 15 років.
До складу входять навчальні матеріали, які допоможуть початківцям підприємцям на практиці спробувати створити власний справжній бізнес і чесно заробити гроші. Майбутнім підприємцям доведеться обміркувати бізнес-ідею, скласти бізнес-план своєї справи і підкріпити його фінансовим планом, вести облік доходів і витрат, вчитися організувати свою роботу та роботу команди, знаходити спільну мову з партнерами і клієнтами, дотримуватися правил ділового етикету.
На допомогу юним бізнесменам підготовлені брошури з покроковими інструкціями створення п'яти різнобічних і захоплюючих підліткових бізнесів, шаблон бізнес-плану, бланк ведення доходів і витрат, шаблони візитних карток і спеціальний сертифікат на відкриття поточного рахунку в банку.
детальніше
Цікаво подивитись: 
 

 
Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!


Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар