пʼятницю, 16 травня 2014 р.

Бізнес в епоху конкуренції, змін та кризи

Як вибрати правильну стратегію, обійти конкурентів та перемогти.
 
В світі бізнесу повно великих корпорацій з багатомільйонними бюджетами. Ці гіганти готові проковтнути будь-кого, хто стоїть у них на шляху. Що ж у такій ситуації робити невеликим компаніям з незначними фінансовими можливостями?

Сила нішевого позиціонування
у діловому світі великі компанії орієнтуються на широкі маси, пропускаючи більш вузькі ніші. Але малий бізнес зі своїм обмеженим бюджетом може скласти конкуренцію корпораціям саме в цих нішах. Часом великі компанії вважають нижче своєї гідності займатися якимось вузьким напрямком, залишаючи вам можливість заробити купу грошей.

Авіакомпанія Virgin Atlantic мільярдера Річарда Бренсона поборола в свій час монополію British Airways, зосередившись на наданні послуг першого класу за трохи меншу плату і повністю відмовившись від бізнес-класу і студентів. Знайдіть у своїй галузі занедбану або незайняту нішу і займіться її обслуговуванням. Залиште масову рекламу корпораціям - ви досягнете більшого, використовуючи в якості стратегії цільовий маркетинг.

Сила віри в себе
Багатьом підприємцям бракує віри в себе. Вони відмінно визначають приховані можливості і знають, що рішення може бути знайдено, але не бачать себе в ролі людини, який пропонує це рішення. Деякі не можуть уявити свій бізнес, що успішно конкурує з великими компаніями.
Як розвинути в собі цю віру? Перш за все, ви повинні визначити свої сильні і слабкі сторони. Також ви повинні визначити сильні і слабкі сторони конкурентів. Ви зможете перемогти конкурентів, якщо визначите і використаєте їх слабкі сторони.

Сила переконання
Підприємці з сильним бізнес-планом не можуть переконати інвесторів профінансувати їх ідею, відмінні продукти і сервіси не можуть продати себе клієнтам, в результаті компанія стоїть на місці.
Відмінна конкурентна перевага, чудовий продукт та чудовий список досягнень не допоможуть, якщо ви не навчитеся продавати себе. Напевно, світ ніколи не дізнався про Білла Гейтса або Томаса Едісона, якщо б вони не зуміли продати свої ідеї.

Сила швидкості
Коли почалася епоха доткомів, невеликі компанії на зразок Google і Yahoo вловили нову тенденцію і вчасно потрапили в течію. Поки старожили ринку збиралися приєднатися до веб-тренду, невеликі компанії вже активно освоювали нові території, в результаті обійшовши неквапливих конкурентів.
Якщо ви не покваптеся використовувати з вигодою останні нововведення або тенденції, ваш бізнес стане застарілим або відживе свій вік.

Сила гнучкості
Багато підприємців стикаються з проблемою закостенілості поглядів. Вони можуть створювати гарні плани, але біда в тому, що вони вважають свої плани найкращими і абсолютно закриті для чогось нового.
У якийсь момент Генрі Форд втратив свої лідируючі позиції тільки тому, що не захотів експериментувати з кольором автомобіля. Тому ставтеся неупереджено до будь-якої ситуації, адже людям властиво бачити тільки одну сторону монети. Гнучкість може стати ключем до поразки ваших конкурентів. Як підприємець, ви завжди повинні бути на передовій, відкриті для нових ідей і готові розширити свої погляди.

Сила стратегії
Підприємництво - це гра, а в грі важлива стратегія. Так що вам потрібно розробити стратегію, яка допоможе досягти мети.
Перш ніж протистояти своїм конкурентам, розробіть стратегію, яка буде включати різні плани дій, на випадок, якщо справа прийме несподіваний поворот.

І пам'ятайте - успіх у бізнесі приходить не завдяки читанню розумних книжок, а завдяки застосуванню описаних там методів.
 
Дифференцируйся или умирай!
Выживание в эпоху убийственной конкуренции

Джек Траут

 
Це одна з основних книг всесвітньо визнаного короля позиціонування Джека Траута, справжня бомба, яка струсонула не тільки засади маркетингової теорії, але і практики бізнесу. Автори демонструють, що диференціювання є наріжним каменем успішного маркетингу, пропонують розумні рішення по виживанню в умовах шаленої конкуренції, дають своєчасні і авторитетні рекомендації, згідно з якими завтра будуть будуватися стратегії маркетингу.
детальніше


Стратегический менеджмент по Котлеру
Лучшие приемы и методы

Филип Котлер, Роланд Бергер

Компанії потребують стратегії, щоб вірно розставляти пріоритети при розподілі ресурсів. Крім того, вона їм потрібна, щоб адекватно реагувати на зміни в навколишньому середовищі, на поведінку конкурентів, а також щоб пояснювати, в яку сторону вони рухаються, своїм співробітникам, клієнтам і акціонерам. Ключові ідеї кожної розглянутої теорії проілюстровані численними прикладами з різних сфер бізнесу, як вигаданими, так і з реального життя.
детальніше
 
Как обойти конкурентов. Создаем сильный бренд
Дэвид Аакер

 

Відомий гуру брендингу Девід Аакер радить, як перемогти в конкурентній боротьбі й стати провідним брендом на своєму ринку. Аакер описує концепцію актуальності бренду: характеристики, що визначають його силу, можливості для просування, бар'єри для конкурентів. На прикладі провідних компаній, таких як IKEA, Zara, H&M, Toyota, Yamaha та інших, автор показує, як зробити вашу марку домінуючою в сегменті, залишаючи конкурентів позаду.
детальніше
 

Стратегия голубого океана
Как создать свободную рыночную нишу и перестать бояться конкурентов

Чан Ким и Рене Моборн

Це найзнаменитіша книга по стратегії, перекладена на 40 мов світу. В її основі лежить проста ідея. Краще знайти свій блакитний океан, ніж залишатися в червоному океані з жорсткою конкуренцією, що виснажує всіх гравців цієї індустрії. Десятки прикладів і запропонована методологія допоможуть вам знайти свій блакитний океан.
детальніше
 

 

Co-opetition. Конкурентное сотрудничество в бизнесе
Адам Бранденбургер, Барри Нейлбафф

Перша повномасштабна робота, яка стверджує, що стратегія "Смерть конкурентам!" менш продуктивна, ніж конкурентна співпраця. Книга повна бізнес-кейсами з практики відомих західних компаній, на прикладі яких розбираються складні ринкові та інвестиційні стратегії, розроблені з застосуванням ідей теорії ігор. Складні концепції викладаються простою мовою.
Книга стала класикою ділової літератури, перекладена на 12 мов
.
детальніше

Царь горы. Пробивной характер и психология конкуренции
По Бронсон, Эшли Мерриман

 
Чому перевага гри на своєму полі у спорті так само актуальна в дипломатії і переговорах? Чому жінки краще оцінюють ризик, а чоловіки частіше його заперечують?
За допомогою результатів новітніх наукових досліджень, автори показують, що стоїть за кожною перемогою або поразкою - будь-то золота олімпійська медаль чи хороший результат на іспиті. Переплітаючи факти та історії з політики, фінансів, генетики, неврології, психології, військової справи, спорту, економіки та освіти, книга пропонує новий погляд на природу та психологію конкуренції.
детальніше
 
Starbucks навсегда. Как спасти бизнес, не потеряв душу
Говард Шульц
 
Це історія культової компанії Starbucks, яка зіткнулася з серйозною кризою у 2008 році. Щоб подолати її, після восьмирічної перерви в управлінні компанією Шульц повернувся на посаду голови ради директорів Starbucks Coffee з наміром повернути  її головні цінності і любов клієнтів.
Описуючи унікальну історію успішної реорганізації компанії, Шульц ділиться з читачами секретами ефективного менеджменту.

детальніше

Построенные навечно. Успех компаний, обладающих видением
Джим Коллинз, Джерри Поррас

Джим Коллінз і Джеррі Поррас подають свіжий погляд на прийоми роботи 18 видатних корпорацій, включаючи 3М, Wal Mart, Walt Disney, Boeing, Sony і Hewlett-Packard.
В рамках 6-річного дослідження під егідою бізнес-школи Стенфордського університету Коллінз і Поррас вивчали видатні компанії-довгожителі в безпосередньому порівнянні з їх конкурентами, весь час при цьому задаючись питанням: "Що робить по-справжньому видатні компанії відмінними від інших компаній". Надихає на те, щоб щось змінити у своєму бізнесі (або хоча б подивитися на якісь аспекти по-новому).

детальніше

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!


Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher
 

Немає коментарів:

Дописати коментар