вівторок, 26 серпня 2014 р.

Чому кофеїн покращує пам'ять, або Як все пам'ятати

6 наукового підтверджених способів покращити свою пам'ть.

Ми завантажуємо нові додатки, щоб записувати важливі справи і не забувати їх, але забуваємо записувати, купуємо таблетки для поліпшення мозкової активності, але забуваємо їх пити. Як не крути, пам'ять потрібна своя, а не скачана на смартфон або куплена в аптеці. Наша пам'ять здатна на більше, треба тільки знати певні механізми цього процесу і допомогти мозку краще утримувати інформацію.

Є багато способів краще запам'ятовувати окрему інформацію, наприклад, створювати асоціації та довіряти своїй пам'яті, не роблячи нагадувань. Однак у цій статті ми поговоримо про загальні способи поліпшення пам'яті.

Як працює пам'ять
Наша здатність запам'ятовувати - це кілька різних активностей мозку. Мозок посилає сигнали особливого зразка, згідно з подією і створює нейронні зв'язки - синапси.
Після цього відбувається консолідація пам'яті, коли подія переходить з короткочасної пам'яті в довготривалу, щоб ми могли пригадати її пізніше.
Цей процес найчастіше відбувається під час сну: мозок відтворює ті ж самі події, щоб зміцнити синапси, які виникли раніше.
Оскільки кожен раз, коли ми згадуємо якусь подію, активуються ті ж самі нейронні зв'язки, вони стають міцнішими, і найтриваліші спогади - ті, які ми часто прокручуємо в голові.

Це процес запам'ятовування в загальних рисах, і у кожної частини процесу є свої особливості, а також методи, які допомагають впливати на різні ділянки мозку і покращувати здатності до запам'ятовування.

Робоча пам'ять поліпшується від медитацій
Робоча пам'ять (короткочасна пам'ять) - це своєрідна записна книжка мозку, де зберігається вся нова інформація, правда, дуже тимчасово.

Коли вам повідомляють нове ім'я або адресу, ця інформація записується в робочій пам'яті. Після того, як ви поспілкувалися з випадковим знайомим або прийшли на потрібну адресу, ця інформація стирається з пам'яті, як непотрібна.
Для більшості дорослих людей, максимальна кількість інформації в короткочасній пам'яті - близько семи пунктів.
Однак якщо це не про вас, і ви насилу запам'ятовуєте два-три нових пункти, спробуйте зміцнити свою короткострокову пам'ять з допомогою медитації.

Дослідження показало, що учасники, які не знайомі з медитативними техніками, поліпшили свою пам'ять за вісім тижнів тренувань. У той же час, учасники, які практикують медитацію, з її глибокою концентрацією, поліпшили результати стандартного тесту всього за два тижні.

Пийте каву після «уроків»
Дослідження довели, що прийом таблетки кофеїну після отримання нової інформації допомагає значно поліпшити пам'ять.

Учасники запам'ятовували кілька картинок, а пізніше їх тестували: показували картинки з ідентичними зображеннями разом з картинками, що трохи відрізняються від перших.
Завдання учасників полягало в тому, щоб знайти саме ті картинки, які показували раніше, і не помилитись з іншими, схожими.
Позитивний ефект від кофеїну спостерігався у тому випадку, якщо учасники приймали таблетку кофеїну після показу картинок - тоді вони запам'ятовували більше і точніше відрізняли картинки.

Ось чому каву треба пити після того, як ви дізналися нову інформацію, а не до цього. Кофеїн допомагає перевести інформацію з короткочасної пам'яті в довгострокову, а це значить, ви краще запам'ятайте що-небудь і на більш тривалий час.

Ягоди щодня
Нове дослідження гарвардських вчених в жіночій лікарні Бригхама показало, що споживання чорниці протягом 12 тижнів сприяє поліпшенню пам'яті. Позитивний ефект був помічений вже на третьому тижні і тривав протягом всього дослідження.

Ще одне дослідження позитивного впливу ягід проводилося на медсестрах похилого віку (близько 70 років), і показало, що учасниці, які регулярно з'їдали принаймні дві порції чорниці або полуниці кожен тиждень, набагато повільніше втрачали пам'ять.

Чорниця багата флавоноїдами, які, крім своїх антиоксидантних властивостей, допомагають зміцнювати існуючі зв'язки в мозку.

Рухайтеся
Регулярні заняття фітнесом для старшого покоління допомагають сповільнити втрату пам'яті. Зокрема, фізичні вправи допомагають поліпшити просторову пам'ять, проте вони позитивно діють не на всі види.

Фізична активність допомагає покращити активність мозку, а не тільки прокачати пам'ять. Так що, якщо потрібні нові ідеї, вперед на прогулянку.

Жувальна гумка
Одне дослідження, опубліковане в минулому році, виявило, що учасники, які жують жуйку під час завдань на запам'ятовування, показали кращі результати і вищу швидкість реакції.

Є теорія, що жуйка забезпечує активнішу роботу гіпоталамуса, області мозку, важливої для запам'ятовування. Однак досі не зрозуміло, чому жувальні рухи допомагають це зробити.

За іншою теорії, під час жування жуйки організм насичується киснем, який допомагає сконцентруватися і зберегти увагу на предметі.

У будь-якому випадку, якщо б наші викладачі в школі та університеті це знали, вони б не забороняли учням жувати на уроках.

Сон допомагає довгострокової пам'яті
Було доведено, що сон - одна з головних складових, необхідних для хорошої пам'яті. Як вже говорилося спочатку, саме уві сні відбувається переміщення інформації з короткочасної пам'яті в довгострокову. І в цій справі допомагає навіть коротка дрімота протягом дня.

Проводилося дослідження, в якому учасники повинні були запам'ятовувати ілюстрації з карток. Після цього вони вирушили на 40-хвилинну перерву, під час якої одна група дрімала, а друга спала.
Після перерви обидві групи протестували, і виявилося, що група подрімавших учасників набагато краще запам'ятала інформацію.

Однак всього одна безсонна ніч значно знижує активність гіпокампу, відділу лімбічної системи головного мозку. В результаті погіршується епізодична пам'ять і утримання інформації.

Всі ці методи легко випробувати на собі: висипатися, їсти побільше ягід, медитувати і включити в свій розклад фізичну активність.
(джерело Fastcompany, переклад Ія Зоріна)

У своєму виступі на конференції TED Джошуа Фоер, науковий журналіст, розповідає свою історію про те, як він почав тренувати свою пам'ять, використовуючи методи, придумані 2 500 років тому, які Цицерон використовував для запам'ятовування своїх промов.
Люди, які в змозі запам'ятати вірші за лічені секунди, списки з кілька тисяч чисел і т.д. насправді не володіють якими-небудь неординарними здібностями. Вся справа у впертій практиці і правильних методах.

ВІДЕО: Джошуа Фоер про трюки, на які здатна наша пам'ять

Найцікавіше по темі
Эйнштейн гуляет по Луне: Наука и искусство запоминания
Джошуа Фоер
 
Джошуа Фоер - американський журналіст. Співпрацював з National Geographic, Esquire, The New York Times і The Washington Post. Всього за рік він перетворився з людини, яка вічно забуває про день народження своєї дівчини, в переможця чемпіонату США по запам'ятовуванню, а незабаром - у автора світового бестселера, присвяченого пам'яті. 12 місяців Фоер провів, намагаючись пізнати свою пам'ять - її внутрішні механізми, природні способи захисту, прихований потенціал - і натренувати її.
детальніше


Память
Баддли А., Айзенк М., Андерсон М.
«Уявіть собі, що вас попросили описати який-небудь знаменитий пам'ятник архітектури, наприклад, Тадж-Махал. Як ви це зробите? Спробуйте.
Можливо, ваш опис буде оснований на якійсь формі зорово-просторового уявлення, на зоровому образі. Ваш співрозмовник може так само звернути увагу, що ви використовуєте власні руки в якості просторового доповнення до вашої розповіді».

Пам'ять розглядається у взаємозв'язку з іншими психологічними процесами і психічними функціями,  з урахуванням численних факторів, що впливають на її функціонування.
детальніше



Помнить все. Практическое руководство по развитию памяти
Артур Думчев


Артур Думчев пам'ятає число "пі" до 22 528 знаків після коми і збирається зафіксувати своє досягнення в Книзі рекордів Гіннесса.
Ця книга - збірка конкретних прийомів і технік з розвитку пам'яті. Ззверніть увагу на метод запам'ятовування паролів - просто і геніально!

детальніше
 

Тренировка памяти. Экспресс-курс
Рон Фрай
Вчитель біології змушував Рона Фрая зазубрювати назви 52 частин тіла жаби.
В результаті Фрай - відомий американський громадський діяч, реформатор державної системи освіти, автор більше 40 бестселерів за різними методиками підвищення ефективності засвоєння знань.
Цей курс допоможе вам запам'ятовувати будь-яку необхідну інформацію, у тому числі важкі іноземні слова, терміни і числа,
 великі обсяги інформації.
Ви навчитеся читати швидше без освоєння класичної методики швидкочитання, правильно складати конспекти і створювати індивідуальні "банки пам'яті".

детальніше

Феноменальная память: методы запоминания информации
Станислав Матвеев 
А от Станіслав Матвєєв пам'ятає 8332 знака після коми в числі «Пі». Це досягнення внесено в розділ «Феноменальна пам'ять» Книги рекордів Росії.  Матвєєв - експерт в області розвитку пам'яті, тренер, автор курсів з розвитку здібностей і швидкому запам'ятовуванню. 
Він випробував на собі всі відомі прийоми мнемотехніки, відібрав найефективніші і тепер ділиться своїми знаннями з читачами.

детальніше
 
Память на 100%
Мэрилу Хеннер
Мерілу Хеннер - одна з дванадцяти людей в світі, що володіють Надприродною Автобіографічною Пам'яттю - САП (цей факт науково доведений). Вона пам'ятає найдрібніші деталі свого життя починаючи з раннього дитинства. На думку вчених, які досліджували феномен САП, книга дозволяє поглянути по-новому на роботу мозку і те, як він створює і зберігає спогади.
Прості, практичні і кумедні вправи з цієї книги допоможуть вам удосконалити пам'ять без застосування складних технік
.
детальніше

Японская система развития интеллекта и памяти. Программа «60 дней»
Кавашима Рюта
Книга тестів-вправ, на які потрібно виділяти лише 5 хвилин на день, щоб зберегти здоровий, молодий, прекрасно функціонуючий мозок Спеціальна 60-денна програма видатного японського невролога, професора Рюти Кавашіма, за якою вже тренуються понад 2 мільйона людей.
детальніше


Еда и мозг. Что углеводы делают со здоровьем, мышлением и памятью
Дэвид Перлмуттер
Ваш мозок - це: близько 1,4 кг маси, більше 160 км кровоносних судин, більше нейронів, ніж зірок у Чумацькому шляху, найжирніший орган вашого тіла, більш 60% маси мозку становить саме жир. Але прямо зараз він може страждати, а ви про це нічого не знаєте...
Відомий невролог і фахівець з питань харчування Девід Перлмуттер за роки практики встановив зв'язок між тим, що ми їмо, і роботою нашого мозку.
Він довів, що проблеми з пам'яттю, стрес, безсоння, поганий настрій лікуються відмовою від певних продуктів харчування.
детальніше

Развитие мозга. Как читать быстрее, запоминать лучше и добиваться больших целей
Роджер Сайп

Ця книга замінить собою відразу кілька видань, присвячених розвитку пам'яті, інтелекту, скорочитання та управління енергією. Читайте її з олівцем у руці, записуйте свої думки і виконуйте всі вправи, запропоновані автором, і ви піднімете свої результати на новий рівень.
Розвиваючі тести, практичні вправи, корисні поради, а також бонусні навчальні відео на сайті компанії Freedom Personal Development.

детальніше

Більше про мозок ми Вам розказували в темі
Мозковий штурм. Тренажерний зал для мозку, Або як накачати свій мозок.
 
Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар