четвер, 28 серпня 2014 р.

Правило 10/10/10, або Як приймати правильні рішення

Самурай Ямамото Цунетомо у своєму трактаті Хагакуре писав: «Людина повинна приймати рішення протягом семи вдохів і видихів... Якщо роздуми тривають довше, результат буде плачевним... Володіючи сильним, ясним і рішучим духом, ти зможеш прийняти будь-яке рішення протягом семи вдохів і видихів. Але для цього потрібно бути наполегливим і готовим розтрощити все на своєму шляху».

Приймати рішення - складно. Приймати правильні рішення - ще складніше. Жодного разу не пошкодувати про прийняті рішення - неможливо. Чи можливо?

Коли люди розказують про свої найгірші рішення, вони часто посилаються на те, що вибір був зроблений в нападі інстинктивних емоцій: гніву, пристрасті, страху, жадібності. І справді, дослідження показали, що на прийняття рішень впливають наші емоції.

Інструмент, за допомогою якого ми можемо привести в порядок емоції, був винайдений Сьюзі Уелч - колишнім головним редактором Harvard Business Review, популярним автором і журналістом, дружиною легендарного Джека Уелча. Він називається 10/10/10 і передбачає прийняття рішень крізь призму трьох різних часових рамок:
  • Як ви будете ставитися до цього через 10 хвилин?
  • Що будете думати про це рішення через 10 місяців?
  • Яка буде ваша реакція на це через 10 років?
Три часові рамки - елегантний спосіб змусити нас дещо відсторонитися від своїх рішень. Цей метод дозволяє уявити ваші короткострокові емоції в перспективі. Мова зовсім не про те, що ви повинні ігнорувати їх. Часто вони навіть допомагають отримати те, що ви бажаєте в тій чи іншій ситуації. Але ви не повинні дозволити емоціям взяти гору над вами.

Пам'ятати про контраст емоцій необхідно не тільки в житті, але і на роботі. Наприклад, якщо ви навмисно уникаєте серйозної розмови з босом, ви дозволяєте емоціям узяти верх над вами. Якщо ви уявите можливість проведення бесіди, то через 10 хвилин ви так само будете нервувати, а через 10 місяців - чи будете ви задоволені, що зважилися на цю розмову? Полегшено зітхнете? Чи будете відчувати гордість?

А що, якщо ви хочете заохотити роботу хорошого працівника та збираєтеся запропонувати йому підвищення: чи будете сумніватися в правильності свого рішення через 10 хвилин, чи будете шкодувати про це через 10 місяців (раптом інші співробітники відчують себе обділеними), і чи буде це підвищення мати якесь значення для вашого бізнесу через 10 років?

Як бачите, короткострокові емоції не завжди приносять шкоду. Але варто пам'ятати, що Правило 10/10/10 не є єдино вірним рішенням. Воно лише доводить, що пережиті вами короткострокові почуття не можуть бути визначальними при прийнятті  важливих і відповідальних рішень.

Варто почитати:
 
Ловушки мышления. Как принимать решения, о которых вы не пожалеете
Чип Хиз и Дэн Хиз

 
Вчені Чіп і Ден Хіз провели дослідження і з'ясували: не важливо, в якій сфері вам потрібно зробити вибір - цей логічний послідовний процес завжди ідентичний, і пастки на цьому шляху - теж однакові. Важливо вчасно їх помітити. Про те, як це зробити, вони розповіли в книзі. Відразу ж після виходу книга потрапила в списки бестселерів Amazon, The New York Times і The Wall Street Journal. І не дивно - рівень її корисності зашкалює.
детальніше


Почему мы ошибаемся. Ловушки мышленя в действии
Джозеф Халлинан
КНИГА ТИЖНЯ від МІФа
Юрба сільських "охоронців порядку і моралі" напала і розгромила офіс відомого місцевого дитячого лікаря. Але навіщо їм знадобилося нападати на нього? За даними поліції, казус стався тому, що люди переплутали значення слів "педіатр" і "педофіл".
Лауреат Пулітцерівської премії розповідає про механізми роботи поширених когнітивних і психологічних помилок і міражів - рішення про підтримку кандидата ми робимо в основному по його фотографії; більше штрафних хвилин на футбольному полі отримують гравці в темній формі...
Навчіться обходити граблі
сторною!
детальніше



Территория заблуждений. Какие ошибки совершают умные люди
Рольф Добелли

52 ментальні пастки, знання яких допоможе вам діяти розважливо в будь-яких ситуаціях. Ви дізнаєтеся:
- чому багатий вибір альтернатив - це погано;
- чому ми більше любимо те, що зробили своїми руками;
- чому не потрібно дивитися і читати новини;
- чому насправді кращий учень класу далеко не завжди стає найуспішнішим.
Якщо вам подобаються книги Дена Аріелі і Нассіма Талеба і вас цікавить, як ми приймаємо рішення і які помилки при цьому робимо, - ця книга для вас
.
детальніше
 
Как мы принимаем решения
Джона Лерер


Кожну мить ми приймаємо рішення: від дуже важливих до незначних. Але як це відбувається? Як працює мозок, здатний в долі секунди обробляти колосальний обсяг інформації? Як співвідносяться розум і інтуїція? Ці питання займають не тільки філософів і нейрофізіологів, але й кожного з нас.
детальніше
 
Думай медленно... решай быстро
Даниэль Канеман


Нобелівський лауреат, один з засновників поведінкової економіки Даніель Канеман пояснює, чому ми іноді робимо нераціональні вчинки і як ми приймаємо неправильні рішення.
У нас є дві системи мислення. «Повільне» мислення включається, коли ми вирішуємо задачу або вибираємо товар в магазині. Зазвичай нам здається, що ми впевнено контролюємо ці процеси, але не будемо забувати, що позаду нашої свідомості у фоновому режимі постійно працює «швидке» мислення - автоматичне, миттєве і неусвідомлюване...
детальніше

Поведенческая экономика. Почему люди ведут себя иррационально и как заработать на этом
Дэн Ариели
Чому, прийнявши таблетку дешевого аспірину, ми продовжуємо скаржитися на погане самопочуття, однак проковтнувши дорогий фірмовий аспірин, моментально відчуваємо полегшення?
Чому кодекс поведінки, який приймається в компаніях, дійсно знижує кількість випадків нечесної поведінки співробітників?
Ден Аріелі присвятив майже все своє життя дослідженню причин людської поведінки в різних ситуаціях. Після численних експериментів він прийшов до власної теорії, що пояснює мотиви вчинків людей. А ці вчинки формують і економічну картину світу - адже ми купуємо товари і послуги, грунтуючись на своїх установках або імпульсах, які далеко не завжди піддаються звичайній логіці.

детальніше

Сила мгновенных решений. Интуиция как навык
Малкольм Гладуэлл

Всі рішення ми приймаємо з першого погляду - за дві секунди.
Іноді буває, що перше
рішення, яке прийшло в голову,  виявляється вірним. Деякі це називають інтуїцією, деякі списують на космічні сили розуму, але це траплялося з кожним з нас.
Ось цей дивний феномен і досліджує Гладуелл. Як завжди, він зібрав багато цікавого матеріалу і спробував розібратися в цьому загадковому явищі. І звичайно, вийшло захоплююче читання, що допомагає краще зрозуміти себе і світ навколо.

детальніше

Быстрые решения не приводят к успеху. Пойми, что хочет твой мозг, и сделай наоборот
Дэвид ди Салво
Бестселер, що за півроку був перекладений на 10 мов і став популярним у всьому світі. Статті  Девіда ді Салво публікують такі журнали, як Forbes, Psychology Today, The Wall Street Journal, Esquire, Scientific American Mind, Mental Floss, Salon.
Наш мозок не любить напрягатися. Йому подобаються готові схеми, знайомі шаблони, визначеність і передбачуваність. Вихід за рамки звичного - стрес, якого він намагається уникнути. Наш мозок буде абсолютно "щасливий", якщо ми дозволимо йому працювати "на автопілоті".
Як визначити всі помилкові стратегії "щасливого" мозку?
детальніше

Ешь, двигайся, спи. Как повседневные решения влияют на здоровье и долголетие
Том Рат
Ми не приділяємо належної уваги "дрібницям" - щоденним рішенням з приводу того, що з'їсти на сніданок: вівсянку чи бутерброд? Зателефонувати колезі чи пройтися до його кабінету? Лягти поспати раніше чи дозволити собі трохи розслабитися і подивитися допізна улюблений серіал?
Але саме ці "дрібниці" істотно впливають на тривалість і якість життя.
Тому Рат - один з найвідоміших авторів останнього десятиліття. Він займається дослідженням ролі людських звичок у питаннях здоров'я, бізнесу та економіки. Написав декілька міжнародних бестселерів, в тому числі бестселер №1 за версією New York Times "Позитивні стратегії для роботи і життя". Консультант Інституту Геллапа, де він протягом 13 років очолює дослідження в області залучення персоналу, сильних сторін особистості і благополуччя.
детальніше

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар