понеділок, 18 серпня 2014 р.

Емоційний інтелект: чому EQ важливіше, ніж IQ

Як керувати емоціями, розумом та іншими людьми.

"Виживає не найсильніший і не найрозумніший, а той, хто краще за всіх  пристосовується до змін". Чарльз Дарвін




Ви ніколи не дивувалися тому, що люди з неабияким інтелектом можуть роками займати одну і ту ж посаду, в той час як їх непримітні колеги роблять запаморочливу кар'єру? Виходить, для того, щоб домогтися успіху, одних знань та аналітичних здібностей недостатньо.

Дурні кар'єристи
Відмінні оцінки і 200 балів за IQ-тест далеко не завжди стають запорукою блискучої кар'єри. Середні результати тесту на інтелект не завадили Джорджу Бушу і Бараку Обамі стати президентами США, а Білла Гейтса відрахували з університету за неуспішність.

У психологів є своє пояснення даному феномену. На думку фахівців, вирішальну роль у досягненні успіху відіграє не горезвісний IQ, а так званий емоційний інтелект (EQ), тобто здатність людини розбиратися в своїх і чужих емоціях, а також контролювати їх.

Розум і почуття
Вперше термін «емоційний інтелект» був згаданий в 1990 році в однойменній публікації Пітера Салоуейя. Згідно з його висновками раніше інтелект вважався абсолютним благом, у той час як емоції були відсунуті на другий план, тепер людство усвідомило важливість обох явищ. Гармонійним поєднанням двох факторів і є емоційний інтелект.

Найвідоміше дослідження феномену емоційного інтелекту було зроблено психологом та журналістом New York Times Деніелом Гоулменом. Його бестселер «Емоційний інтелект» побачив світ у 1995 році.

Гоулмен визначає EQ як «здатність усвідомлювати свої емоції та емоції інших, щоб мотивувати себе та інших і добре керувати емоціями наодинці з собою і при взаємодії з іншими». Автор доводить, що успішніше й ефективніше всього працюють ті, хто вміє поєднувати емоції і розум.

Добродушний маніпулятор
Гоулмен виділяє чотири складових емоційного інтелекту: самоконтроль, самосвідомість, емпатія та навички відносин.

Мабуть, найхарактерніша ознака людини з високим EQ - доброзичливість. Вона вміє контролювати негативні емоції, що дозволяє уникати конфліктів, знаходити корисні контакти і справляти приємне враження на оточуючих.

Також емоційного інтелектуала відрізняє високий рівень самомотивації: у нього є самостійно вироблена система цінностей, установки, які він усвідомлює і яким слідує. Він прекрасно знає, чому веде себе так чи інакше в різних ситуаціях, чітко розуміє мотиви інших людей, що робить його практично невразливим для маніпуляторів. Люди з високим EQ створюють магнетичний вплив на оточуючих, оскільки випромінюють оптимізм і здатні погасити конфлікт.

Однак не варто вважати людей з високим EQ слабодухми і безхребетними. Також не можна ставити знак рівності між EQ і буйним темпераментом. Емоційний інтелект - це вміння дотримуватися балансу і проявляти деяку розважливість в області емоцій.

Емоції заради бізнесу
Емоційний інтелект необхідний в будь-якій професії, що передбачає спілкування з людьми, тобто фактично в 95% випадків. Рівень EQ свідчить про те, наскільки добре ми вміємо поводитися зі своїми емоціями. Можна сказати, що EQ - це усвідомленість.

Менеджери з продажу компанії L'oreal, відібрані за допомогою EQ-тестування продають в рік на 91 370 доларів більше, ніж їх колеги, найняті за іншою системою.

Ключ до успіху
Як розвинути емоційний інтелект? Манфред Кетс де Вріс у книзі «Мистика лидерства. Развитие эмоционального интеллекта» дає ряд практичних порад:
  • Навчіться усвідомлювати власні емоції. Частіше задавайте питання: «чи Дійсно це те, чого я хочу?»
  • Керування емоціями. Якщо ви відчуваєте, що назріває конфлікт і ви можете зірватися, візьміть тайм-аут, поміркуйте і відпочиньте.
  • Активно слухайте. Необхідно повністю включатися в процес бесіди. Не варто соромитися зайвий раз уточнити, що співрозмовник мав на увазі.
  • Слухайте очима. Уміння читати мову жестів стане в нагоді вам не тільки для того, щоб розуміти справжні емоції співрозмовника, але і для того, щоб самому подавати правильні сигнали.
  • Адаптуйтеся до емоцій. Ваше завдання - навчитися «читати» чужі емоції.

Що таке EQ?
Емоційний інтелект (EQ) включає в себе чотири базові складові:

Самосвідомість
Аналіз власного емоційного стану, розуміння впливу емоцій на прийняття рішень. Адекватна оцінка своїх здібностей. Розвиток інтуїції.

Управління власними емоціями
Відкритість по відношенню до оточуючих, власні принципи і цінності. Позитивна оцінка ситуації, бажання і вміння знаходити рішення в складних ситуаціях.

Емоційна чуйність
Уміння прислухатися до почуттів інших людей, здатність розуміти чужі потреби.

Управління емоціями інших людей
Уміння продати ідею, намалювати захоплюючу картину майбутнього. Здатність запобігати і регулювати конфлікти.

Перевір свій EQ
Найвідоміший у EQ-тест був розроблений лабораторією «Гуманітарні технології». Тест складається з 66 питань, більшість яких має п'ять варіантів відповіді.
(джерело: Олександра Ільїна)

КНИГИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ РОЗІБРАТИСЬ З ЕМОЦІЯМИ

Эмоциональный интеллект. Почему он может значить больше, чем IQ
Дэниел Гоулман
 
Що ж таке "емоційний інтелект"? Чи можна його виміряти? Як навчитися справлятися зі смутком, гнівом,  депресією і стати успішнішим?
Деніел Гоулман - відомий американський психолог, науковий журналіст, спеціалізується на психології і науці про мозок.
Отримав світове визнання після виходу книги "Емоційний інтелект", яка числиться у списку бестселерів "New York Times".
детальніше


Эмоциональный интеллект
Маргарет Чапмэн
Безлічь практичних рекомендацій щодо оцінки і розвитку емоційного інтелекту. Є також Бостонський опитувальник з емоційного інтелекту, який дозволяє оцінити рівень вашого емоційного інтелекту. Такий собі Pocket Book для швидких дій.
детальніше




Преимущества EQ
Стивен Дж. Стейн, Говард И. Бук
Як розвинути здібності людини, розуміти, усвідомлювати свої емоції і контролювати їх, як "читати" почуття інших, а отже, керувати ними. Тут ви знайдете приклади того, як тестування EQ передбачило успіх конкретних людей з найрізноманітніших сфер - від військовослужбовців до професійних хокеїстів, від банкірів до лікарів, від журналістів, агентів по збору заборгованостей до вчителів.
Кожна людина може точно визначити і значно підвищити рівень емоційного інтелекту.

детальніше
 
Где твоя волшебная кнопка? Как развивать эмоциональный интеллект
Елена Хлевная, Л. Южанинова
  • Чому цікавість і страх - головні емоції в житті людини;
  • що в рекламі бачать жінки, а що чоловіки;
  • на які емоції спираються успішні люди;
  • як емоції спрямовують фінансові потоки.
Безліч прийомів, вправ і завдань, застосувавши які ви зможете направити силу емоцій на досягнення успіху в своїх справах.
детальніше

Психология эмоций
Кэррол Э. Изард
Ім'я Керрола Ізарда, одного з творців теорії диференціальних емоцій, відоме кожному психологу.
Ізард аналізує та узагальнює величезну кількість нових експериментальних даних і теоретичних концепцій про емоції.
Така собі повна енциклопедія емоцій, які існують.
детальніше


О выражении эмоций у человека и животных
Чарльз Роберт Дарвин, Пол Экман
Книга Чарльза Дарвіна, вперше видана 140 років тому, поклала початок науковому вивченню світу людських емоцій.
Велика кількість і різноманітність матеріалу, осмисленого геніальним натуралістом, виразність описів міміки і поведінки людини і тварин, роблять цю книжку чудовим зразком наукової прози.
Пол Екман, відомий фахівець з психології емоцій та інтерпретації невербальної поведінки, зробив унікальні коментарі до книги, які інтерпретують її до сучасних умов.

детальніше

 
Психология эмоций. Я знаю, что ты чувствуешь
Пол Экман


Що відіграє вирішальну роль в управлінні поведінкою? Що читається по обличчю і визначає якість нашого життя? Що лежить в основі ефективного спілкування? Що ми відчуваємо з самого раннього дитинства? На всі ці питання відповідь одна - емоції.
Практичні приклади і поради про виникнення і перебіг емоцій, управління ними. Детально описуються 7 універсальних емоцій, з великою кількістю фото і їх описом. Розглядається буквально кожен рух будь-якого можливого м'язу обличчя!
детальніше


Как эмоции управляют мозгом. Измените свои эмоции, и вы измените свою жизнь
Ричард Дэвинсон, Шарон Бегли

 
 Ця книга - світовий бестселер, а її автор Річард Девідсон - один з провідних сучасних дослідників мозку, і його підхід до психотипів і людських емоцій дійсно інноваційний.
Психотип людини так само індивідуальний, як і його відбитки пальців. Кожен емоційний стиль пов'язаний з певними хімічними процесами в головному мозку, і завдяки цьому факту ми можемо керувати своїм мозком і розвивати його. З допомогою цієї методики можна не тільки розвиватися як особистість, але і лікувати депресію, аутизм та інші психічні недуги.
детальніше

 

Сосуд и зеркало. Развитие эмоционального ресурса личности в психотерапии
Евгения Трошихина

 
Описуються можливості пісочної терапії в індивідуальній роботі з дорослими і дітьми. Чому важливо створити відносини терапевта і клієнта, схожих за своїм емоційним наповненням з взаємовідносинами "мати-дитина". Для спеціалістів, які застосовують пісочну терапію, а також всіх, хто хоче краще зрозуміти себе і своїх близьких.
детальніше

 
Дуже важливо вміти керувати емоціями,  питання тільки в тому, позитивними чи негативними? Топ-10 професій, які обирають психопати. Як святі, шпигуни і серійні вбивці можуть навчити нас успіху
 

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!


Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

1 коментар:

  1. Пізнавально про роль емоційного інтелекту можна прочитати у №6 психологічного журналу "Експеримент" http://experyment.com.ua/

    ВідповістиВидалити