четвер, 4 липня 2013 р.

Мозковий штурм. Тренажерний зал для мозку, Або як накачати свій мозок.



     Мозок найважливіший, але, мабуть, найменш вивчений орган нашого тіла. Сучасні дослідження пристрою мозку відкривають все більше цікавих фактів. Іноді результати досліджень досить суперечливі. Наприклад, всі чули відомий вислів про те, що наш мозок використовується «всього лише на 5-10% ...». Як отримали цю цифру? Якщо коротко, то дослідним шляхом було виміряно кількість нервових імпульсів в певному обсязі клітин. Відношення задіяних у процесі клітин до загальної кількості дає відповідний показник. Але ось що цікаво: нервові імпульси виникали у відповідь на зовнішній подразник. Кожна з клітин реагує на свій, певний вид впливу. Значить, щоб експеримент був об'єктивним, потрібно було, щоб піддослідний одночасно робив усе, що може робити людина взагалі. Тобто, спав, працював, рухався, щось згадував, радів, вирішував якесь завдання, приймав їжу, відчував весь спектр емоцій і т.д. А це, звичайно, неможливо. Тому зрозуміло, що й завантажити мозок людини на всі сто відсотків, щоб обчислити його коефіцієнт корисної дії, неможливо.
     Останні дослідження показують, що наш мозок оновлюється і відтворює власні клітини. Ми не народжуємося з готовим мозком, він формується протягом усього життя. У зв'язку з чим виникає питання, чи можемо ми впливати на формування власного мозку? Чи є спеціальна методика для тренування мозку?
     На щастя, така методика існує. Як для фізичного розвитку тіла, так і для головного мозку є своєрідна гімнастика. Таке тренування чудово підходить для активізації мозкових клітин. Ідея вправ для тренування мозку проста - створити нові синапси. Синапс - це свого роду «місток» між нейронами головного мозку (міжнейронний синапс) або між нейронами та іншими збудливими утвореннями (органний синапс), який забезпечує передачу збудника з збереженням, зміною або зникненням її інформаційного значення. Тобто, які б не були вправи, вони повинні бути спрямовані на оволодіння якими-небудь навичками, абсолютно новими, незвичними для вас. У цьому і полягає основна ідея тренування головного мозку. Ось деякі з них:
   
Уникайте звичних дій. Потренуйтеся робити що б то не було незвичайним для вас способом. Наприклад, пописати лівою рукою
(якщо Ви правша). Або читати справа наліво. Але вголос, а не про себе, як ви робите це зазвичай. Або поміняйте місцями ніж і виделку за обідом. Якщо ви володієте не одією мовою, постарайтеся думати не на тій мові, якою користуєтеся в повсякденному житті. Переглядаючи вечірні новини, відключіть звук і спробуйте зрозуміти, про що йде мова. Такий спосіб спрямований на тренування обох півкуль головного мозку.
    
Оволодівайте новими навичками. Вивчіть щось, з чим досі ви не були знайомі, наприклад, спробуйте навчитися грати в шахи або грі на гітарі. І взагалі логічні, розвиваючі, інтелектуальні ігри та головоломки незамінні для тренування мозку.
    
Ведіть щоденник. Фіксуйте на папері свої думки про останні події, зустрічі, заходи. Також записуйте ваші враження.
    
Читайте. Але не все підряд і не «запоєм». А саме книги і по п'ятнадцять хвилин на день. І краще всього, якщо це буде незвичний для вас жанр.
    
Щодня спілкуйтеся. Намагайтеся провести хвилин двадцять на день за змістовним розмовою, особливо з тими людьми, з якими ви не часто зустрічаєтеся.
  
Тренуйте не тільки свій мозок, але і своє тіло. Фізичні вправи позбавлять вас від накопиченої за день негативної енергії, допоможуть спалити зайві калорії, дадуть перепочинок розумовому процесу. Це дозволяє головному мозку розслаблятися і відпочивати. За даними сучасних досліджень, регулярні фізичні навантаження - хороша профілактика депресивних станів.
Все це дуже хороші методи тренування ваших мізків. Починайте прямо зараз і ви здивуєтеся тому, як швидко відчуєте результати.

Почитати на тему:

Мозг на 100%. Интеллект. Память. Креатив. Интуиция. Интенсив-тренинг по развитию суперспособностей.
Ольга Кинякина

Мозок людини здатен творити чудеса - запам'ятовувати величезні обсяги цифр, текстів, подій, вирішувати надскладні завдання, з легкістю знаходити вихід із самої заплутаної ситуації. Ви теж все це можете, просто поки не знаєте як. Хочете навчитися?
В книгі зібрані найефективніші методики, корисні вправи, оригінальні завдання - все, що потрібно, щоб з легкістю вирішувати будь-які головоломки, які підкине вам життя.
детальніше про книгу


Зарядите свой мозг
Девид Перлмуттер, Альберто Виллолдо

Інноваційна програма вдосконалення мозку, заснована на унікальному поєднанні стародавніх енергетичних практик шаманів і останніх досягнень нейробіології. Дотримуючись порад і рекомендацій авторів, ви за короткий час зможете очистити свій розум від негативних думок, впоратися з отруйними для свідомості емоціями, скинути вантаж минулих невдач і помилок, розвинути креативність та інтуїцію, поліпшити своє здоров'я і використовувати мозок на 100%.
 детальніше про книгу


Мозг и удовольствия
Дэвид Линден

Історію людства можна вважати хронікою бажань: усвідомлених, нездійсненних, задоволених. Прагнення до задоволення в різних формах завжди було найсильнішою мотивуючої силою, здатною керувати як долями народів, так і життями окремих людей.
Девід Лінден розповідає про нові дослідження, які допомогли зрозуміти, як нейронні ланцюги задоволення в головному мозку активуються слабкими і сильними сторонами людської натури, як діють приховані механізми, що приносять задоволення  і як вони переростають в залежність.
   детальніше про книгу

Правила развития мозга вашего ребенка           
Джон Медина
              
Виховання дитини - це в першу чергу розвиток її мозку. Виходячи з цього, Дж. Медіна пояснює, що і як слід робити батькам до і після народження малюка, щоб виростити розумну, цілеспрямовану, щасливу людину. Увага приділяється не тільки вихованню та ранньому розвитку, а й здоровим відносинам у родині.
Чи правда, якщо під час вагітності слухати класику, дитина народиться більш розвиненою? Або чим більше корисних для мозку іграшок, тим краще?
детальніше про книгу     
     


Пластичность мозга.
Норман Дойдж        
Ви досі думаєте, що "нервові клітини не відновлюються" або "характер і склад мислення змінити не можна" ?
Прочитавши цю книгу, Ви будете
здивовані,  адже зрозумієте механізми роботи нашого мозку. А розуміючи їх, зможе краще  зрозуміти себе, змінити навіть шкідливі звички, пристрасті, стереотипи мислення...
детальніше про книгу




Супертренажер для мозга
Чарльз Филлипс        
Вам траплялося "зависнути" посеред фрази через те, що ваші думки відлетіли бозна-куди? А задумливо стояти посеред кімнати, згадуючи, навіщо ви до неї увійшли? Або забути номер телефону, який, здавалося, могли б назвати навіть уві сні? Ці "провали в пам'яті" можуть трапитися в будь-якому віці і в будь-який момент - вони просто означають, що ваш мозок потребує "фізичних" вправ для "підтримання форми".
детальніше про книгу


Попередні випуски натхнення читайте тут
Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

З найкращими побажаннями,
книгарня Leole Book – натхнення для бізнесу

Немає коментарів:

Дописати коментар