четвер, 18 вересня 2014 р.

Хто не був на Форумі видавців, або 10 кращих non-fiction новинок



Попри всі складнощі, на Форумі видавців цього року було багато нових книжок. Щось хороше, щось краще. Про все навіть не розповіси. Але однозначно, цьогорічний тренд - українська книга.
Хто отримав нагороду за найкращу книгу та 10 новинок нон-фікшн, читайте далі.


Non-fiction та дослідження
Джозеф Антон. Спогади
Салман Рушді
Його знамениті «Сатанинські вірші» заборонені, а радикальні ісламісти обіцяють винагороду в 3,3 млн. доларів за його голову...
Протягом дев’яти років після фетви всесвітньовідомий письменник перебував під захистом лондонської поліції і жив на різних конспіративних квартирах. Ім’я «Джозеф Антон» було вибране Рушді на честь двох його улюблених письменників: Джозефа Конрада й Антона Чехова.

Салман Рушді здобув Букерівську премію за роман «Опівнічні діти» у 1981 році  . А вже 1993 року він отримує Букер Букерів як автор найкращого роману за всю сорокарічну історію існування премії.
детальніше
 

Чому Грузії вдалося
Буракова Лариса
Чи Правда, що в Грузії отримати права водія та зареєструвати компанію можна менше ніж за півгодини? Яким чином Грузії вдалося  позбутися черг, бюрократії та корупції в установах?
На сьогоднішній день книга Лариси Буракової - це, мабуть, єдине системне дослідження тих реформ, що були здійснені в Грузії командою Михайла Саакашвілі. У той же час, ця книга не лише про Грузію, а про те, як свобода здатна змінювати життя цілих народів.

Не цьогорічна новинка, а перевидання, бо виявилась надто затребуваною.
детальніше

Величні за власним вибором
Джим Коллінз
Чому в умовах економічної нестабільності одні компанії процвітають, інші ж – занепадають? Які риси відрізняють лідерів, що успішно долають негативні обставини, від тих, хто не може впоратися з ними?
Прагматичні американці впродовж 9-ти років проводили масштабні дослідження, й от що виявилося: людина здатна долати найкарколомніші обставини, протистояти й перемагати. Але потрібна гідна мета, СВОЯ справа, заради якої…
Автори говорять мовою фактів. Просто пояснюють й аргументують. Без припущень і довгих ліричних відступів.
детальніше



Тиранія каяття
Паскаль Брюкнер
Гість форуму
Геніальна за своїм цинізмом книга. Хто ж, з точки зору автора, жертви "тиранії каяття"? Може, німці, яких зробили єдиними винуватцями двох світових війн і досі змушують платити цілком реальну контрибуцію? Може, росіяни, які взагалі винні у всьому, що роблять? Може, араби, оголошені черговим "світовим злом"? Ні, про це в книзі ні слова! Тоді про що ж? А ось прочитайте і дізнаєтеся "правду".
Паскаль Брюкнер, лауреат премій Медичі і Ренодо, відомий своїм скандальним твором "Гіркий місяць" (екранізований Романом Поланськи),  один з найяскравіших мислителів сучасної Франції.

детальніше

Репортажі. Есеїстика
Книжка про читання
Юстина Соболевська
Відзнака форму видавців
Де читати? Навіщо читати? Як читати? Паперову книжку чи е-бук?
"Моя книжка для тих, хто любить читати і не уявляє без книжок свого життя. У оригінальній версії є ще підзаголовок «решту допиши сам», тому я дуже хочу, щоб читачі створили власні історії читання. Ми звикли, що книжка – це те, що є у ній всередині, натомість мені б хотілося, щоб читачі зробили для себе свій приватний список місць, обставин, часу для читання, адже читання має свою «фізичну форму». Мені подобається збирати фізичні історії читання, коли з книжками пов’язуються живі історії та люди".

детальніше


Імператор. Шахіншах
Ришард Капусцінський

"Імператор репортажу", "журналіст століття", найвидаваніший у світі польський автор (поступається хіба що Станіславу Лему), лауреат численних міжнародних премій Ришард Капусцінський бачив, за власними словами, 27 революцій у країнах Третього Світу. Дві з них – ефіопська та іранська – знайшли відображення в "Імператорі" та "Шахіншаху".

детальніше


Прийде Мордор і нас з´їсть, або таємна історія слов'ян
Зємовіт Щерек
Гість форуму
Якою бачать Україну стереотипні поляки, точніше поляки, що перебувають у полоні стереотипів? Чому вони приїжджають у нашу країну? Чого шукають? На що звертають увагу? Чого прагнуть?
Написана у стилі ґонзо-журналістики з притаманним їй гіперсуб'єктивним, подекуди агресивним стилем оповіді, пронизаної ненормативною лексикою, сарказмом і перебільшеннями. Втім, від усього цього стиль Щерека не стає менш відточеним, а сама книжка – менш захопливою, дотепною та важливою.
А до чого тут Вігор - зрозумієте самі!

детальніше


З табуретом до океану
Кантер Леонід, Солодько Павло
Чотири звичайні табурети з однієї київської кухні треба віднести до чотирьох світових океанів, показуючи мешканцям міст і сіл, через які пролягає шлях, вуличні вистави у форматі „театру скоморохів” часів українського бароко. Це – видима частина мистецької ініціативи «Із табуретом».
А суть її – втілення людських прагнень до свободи і любові, пряме і щире спілкування між Україною і світом в обхід політики – мовою культури.
Перша подорож – крізь Європу – почалася в 2005 році і закінчилася на атлантичному узбережжі у місті Ла Рошель. У 2006 році група вирушила через Монголію, Китай, Тибет, Індію до Шрі-Ланки і зупинилася в селищі Кірінда, на узбережжі Індійського океану. У 2007 році група досягнула Льодовитого океану, пройшовши через Білорусь, Литву, Латвію, Естонію, Росію, Фінляндію, Норвегію до архіпелагу Шпіцберген. Усі мандрівки закінчувалися веселим дійством встановлення пам’ятників у вигляді звичайної табуретки.
Сьогодні ініціатори акції готуються до останньої подорожі – до Тихого океану.
детальніше

Дитячий форум
Звичайно, гарно оформлених казок було вдосталь на цьогорічному форумі - це може бути окремою темою, бо надто є про що сказати. Хіба що відзначимо дві новинки Старого Лева.
Казка про Майдан
Христина Лукащук

Книга для маленьких, які все бачать, розуміють і по-своєму сприймають. «Казка про Майдан» перша спроба говорити з малими дітьми про складні речі  виражальними засобами казки.
детальніше


Чарівний сад. Розмальовка-антистрес для дорослих
Джоанна Басфорд

Книженція, про яку ми вже говорили, але яка була в пакетику чи не кожного відвідувача стенду видавництва.
А в кого немає інвентаря, можна замовити одразу комплект
.
детальніше



І нарешті, Гран-прі книжкової премії "Найкраща книга Форуму видавців-2014"
Сто загадок Симфосія
Переклад з латинської, коментарі-есеї Андрія Содомори
У загадках латинського автора приховано дуже прості речі, які завжди довкола людини у повсякденному житті: мітла, драбина, жорна, а також тварини і рослини. Найважливіший сенс цих загадок – нагадати кожній людині, щоб дивлячись на будь-яку річ, вона дивувалась.
«Це не ті загадки, які ми зазвичай уявляємо… Сенс цих загадок полягає у подиві, який виникає при спогляданні звичайних речей. Речі тримають канву наших почуттів і думок… Кожна загадка веде до роздумів, філософії»
Андрій Содомора
детальніше
Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар