понеділок, 15 вересня 2014 р.

Писати легко?! Топ-10 книг для тих, хто хоче гарно писати


З розвитком нових медіа володіння словом перестало бути прерогативою професійних письменників, журналістів і драматургів - воно виявилося затребуваним усіма, хто прагне ясно і цікаво доносити інформацію в текстовій формі, не важливо, чи йдеться про підготовку яскравих виступів, постів в соцмережах або записів в особистих блогах.

У цю добірку увійшли книги, які однаково стануть в нагоді і тим, хто хоче написати власну книгу, і тим, хто пише будь-які тексти, і тим, хто просто хоче вдосконалити літературні здібності.

Два рецепти для натхнення:

1. «Постулати і техніки для прози і життя» Джека Керуака - справжня медитація на тему літератури і життя в цілому.
  • Списані скорописом таємні записні книжки і набрані на друкарській машинці в припадку божевілля сторінки тексту - для власного задоволення.
  • Сприйнятливість до всього, відкритість, бажання слухати.
  • Ніколи не напиватися поза домом.
  • Любити своє життя.
  • Будь-яке почуття знайде вихід і форму.
  • У буквальному сенсі позбутися від граматичного та синтаксичного аспекту.
  • Розповідати справжню історію світу у внутрішньому монолозі.
  • Прийняти втрату - назавжди.
  • Вірити у святу криву життя.
  • Намагатися передати той потік, який вже вирує в голові.
  • Ви - завжди геній!
2. Порада від британської студії графічного дизайну Build:
Дві цибулини середнього розміру дрібно порізати. На невеликий вогонь поставити сковороду середнього розміру з декількома краплями оливкової олії.
Викласти цибулю на сковороду, посолити, поперчити.
Тонко нарізати три різновиди свіжого червоного перцю. Покласти суміш перців в сковороду, перемішати, смажити 8 хвилин.
Додати в сковороду близько 500 грам телячого фаршу.
Обсмажувати помішуючи протягом двох хвилин, поки фарш не набуде коричневого відтінок.
Посолити, поперчити. Додати червону квасолю і консервовані томати і гарненько перемішати. Додати щіпку кориці.
Тушкувати на маленькому вогні близько 20 хвилин.
Висипати в каструлю півтори склянки рису Басматі.
Додати в каструлю дві з чвертю склянки (тої самої, якою відмірювали рис) холодної води.
Варити на сильному вогні до тих пір, поки кришка не перестане гриміти.
Зменшити вогонь наполовину і готувати протягом 8 хвилин.
Через вісім хвилин вимкнути вогонь і залишити рис, накритий кришкою, на чотири хвилини.
Викласти рис на тарілку, додати соус.
Великий келих червоного вина.

А зараз найважливіша частина вирішення проблеми :
Віднесіть тарілки і каструлі в раковину.
Відкрийте гарячу і холодну воду.
Додайте крапельку миючого засобу (переважно для чутливої шкіри).
Приступіть до миття посуду, виганяючи все мирське.
Розум просвітлюється, виникають нові думки та ідеї.
Побалуйте себе другим келихом вина, щоб насолодитися моментом....

А тепер серйозно:

Про письменництво. Книги-роздуми
Птица за птицей. Заметки о писательстве и жизни в целом
Энн Ламотт
"Тридцять років тому мій старший брат, якому тоді було десять, намагався написати доповідь про птахів.Ми були за містом. Брат сидів за кухонним столом, обкладений вирізками, олівцями і книгами про птахів, в ступорі і у відчай від усвідомлення обсягу майбутньої роботи. Тоді мій батько сів поруч з ним, поклав руку на плече і сказав: "Птах за птахом, хлопче. Просто опиши їх одна за одною, птах за птахом".
Для тих, хто мріє писати, але не знає з чого почати. А ще для маркетологів, копірайтерів, блогерів та всіх, кому доводиться багато писати.
"Всьому можна навчитися. Тепер я вчу писати інших. "Але не можна навчити творчості!" - часто кажуть мені. А я відповідаю: "А ви хто? Секретар божої приймальної комісії?"
детальніше
 

Искусство беллетристики. Руководство для писателей и читателей
Айн Рэнд
Скільки потрібно знати, щоб написати книгу? Що потрібно прочитати? Як потрібно прочитати! Після прочитання цієї книги неможливо не згадувати епізодів, які Айн Ренд приводила в приклад. Неможливо не порівнювати, не аналізувати, не давати оцінок. Не можливо не уявляти, як окремий шматочок з твору можна було б написати по-іншому. Тут описано маса цікавих деталей того, як працює натхнення, що стає паливом для нього і як натренувати власну підсвідомість на те, щоб вона працювала в потрібному для творчості ключі.
Але попереджаємо, хто не читав жодного твору Айн Рэнд, буде важко зрозуміти деякі моменти
.
детальніше

Слово живое и мертвое
Нора Галь
Якщо хоч раз, тримаючи в руках книгу або газету, ви відчули  неприємний присмак, немов би з'їли зіпсований фрукт, - то ви Читач. І, можливо, Нора Галь писала цю книгу саме для вас. Тільки ви цього ще не знаєте.
Це одночасно книга для фахівця і книга для шукача. Принаймні, словесна гра і зустріч зі стадами слухняних меленьких слів, схожих на стадо слухняних білих овечок, виявиться цікавою, немов політ Маленького Принца до зірок.
Нора Галь або Елеонора Яківна Гальперіна відома насамперед як перекладач книги "Маленький принц". Вона дуже тонко відчуває Слово і вчить його любити.
детальніше



Майстер-клас. Для душі
Писать легко. Как сочинять тексты, не дожидаясь вдохновения
Соломатина Ольга
"Книга не для того, щоб читати і думати, а читати і робити. Вона наповнена практикою, прикладами, досвідом, секретами журналістики. - Не знаєш, з чого почати - почни: «Добрий день, дорога бабусю...!» Потім зітреш, але страх «білого аркуша» буде подолано.
Розвивай спостережливість - інформація всюди: на столі секретаря, у конкурентів, в соц. мережах. Де завгодно, головне - змінити кут зору.
" - дайджест на книгу від Юлі Дикої
детальніше

Как писать хорошо. Классическое руководство по созданию нехудожественных текстов
Уильям Зинсер
Книга Вільяма Зінсера - найпопулярніша і найавторитетніша книга в світі про письменницьку майстерність. Оригінал цієї книги вперше вийшов у світ в 1976 році. З тих пір вона витримала 30 перевидань і розійшлася мільйонами екземплярів по всьому світу.
У перших двох частинах книги викладені шість принципів (взаємодія, простота, сміття, стиль, аудиторія, слова) і безліч методів (єдність, зачин, кінцівка, частини мови, знаки пунктуації і ще багато різних корисностей) письменницької майстерності. Останній розділ присвячений процесу творчості: звук вашого голосу, тиранія кінцевого продукту, письменницькі рішення і ще багато цікавого...
Крім писати "хорошо", можна навчитись Как писать убедительно і Пишем убедительно
.
детальніше

Школа литературного мастерства: От концепции до публикации
Юрген Вольф
"Книга написана просто і дбайливо -"м'яко", на відміну від стандартних підручників для письменників. Є і введення в теорію і практичні завдання, і приклади з класики і навіть рекомендації по просуванню свого рукопису.
Тонко знаючи психологію письменника-початківця, Юрген допомагає розібратися з основними страхами, які блокують натхнення...
повний дайджест на книгу від Юлі Дикої
А вже скоро нова книга від Юргена Вольфа
 "Литературный мастер-класс
"
детальніше

История на миллион долларов. Мастер-класс для сценаристов, писателей и не только
Роберт Макки
Головне в професії письменника (як і в професії сценариста) - це вчасно здивувати. А дивувати звичайним - це велике мистецтво, в основі якого лежить неабияка майстерність.
Це книга про те, як навчитися дивувати, а звідси - бути більш чуйним, більш уважним до твору і, відповідно, до життя.
Навіть співробітники найкращої анімаційної студії Pixar вчилися писати сценарії у Роберта Маккі.
Тепер зрозуміло, як створюються ті чи інші емоції. І головне - справжня історія повинна безповоротно змінювати головного героя.
детальніше


Майстер-клас. Для діла
Продающее письмо
Дэн Кеннеди
Гуру рекламного письменства Ден Кеннеді пройшов шлях від заштатного копірайтера, який веде семінар і бачить у вікні, як евакуатор відвозить за борги його старенький автомобіль, до одного з найбільш високооплачуваних консультантів з копірайтингу. Ден скаже вам, що клієнт не завжди правий. Дивно, але при такому підході до роботи йому, як нікому іншому, вдається писати рекламні листи так, що мінімум з них потрапляє в корзину. Він навчає не тільки писати, але й жити, поставивши на перше місце себе.
Для тих, хто любить класику пре-класику, можна слідувати рекомендаціям Огілві та його учнів "Как писать так, чтобы вам доверяли"
детальніше

Гениальность на заказ. Легкий способ поиска нестандартных решений и идей
Марк Леви
Марк Леві стверджує, що за допомогою літературної роботи можна вирішити особисті проблеми, навчитися створювати тексти швидше, ігноруючи відсутність натхнення. Головна особливість його методу - набуття звички писати, а також супутній цьому процесу терапевтичний ефект: Леві робить наголос на подоланні зашореності свідомості і звільнення мислення від блоків і штампів.
Тож, у кого склалися непрості відносини зі словами - тим, хто бажає перемогти страх білого аркуша, відсутність ідей і почуття власної невпевненості - рекомендуємо!
детальніше

Майстер-клас. Для дітей
Книга моих историй
Луи Стоуэлл
Діти люблять вигадувати різні історії. Але в школі їх не вчать розвивати креативність, а лише змушують писати сухі твори.
Кого вибрати героєм історії? Як розкрити його/її характер, щоб він виглядав правдоподібно? Де може відбуватися дія? Як описати обстановку? Від якої особи розповісти історію? Як побудувати динамічний сюжет? Які слова краще використовувати?..
Маленькі письменники спробують свої сили в різних жанрах - щоденникові записки школяра, детективна історія про загадкове вбивство, комікс про піратів, розповідь у стилі фентезі про прибульця і навіть сценарій для фільму.
детальніше
Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!
Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар