понеділок, 22 вересня 2014 р.

Креативність, творче мислення та вихід за рамки


Креативність мислення відкриває перед нами безмежні можливості, дозволяє вийти за рамки штучних обмежень, знайти нестандартні рішення, нові можливості, а отже, досягти успіху, який просто неможливий в рамках стандартів і шаблонів.

Що таке креативність? Це вміння мислити поза рамок, вириватися з-під влади шаблонів і правил, бачити ситуацію під іншим кутом, генерувати ідеї, сприймати альтернативні точки зору. Креативне мислення творче і конструктивне.

"Креативність - це просто створення зв'язків між речима. Коли творчих людей питають, як вони це зробили, вони відчувають себе трохи винуватими, тому що насправді вони не зробили нічого, а просто помітили. Вони змогли зв'язати різні шматочки свого досвіду і синтезувати щось нове. Це відбувається тому, що вони пережили й побачили більше, ніж інші, або тому, що вони більше про це міркували." Стів Джобс.

Діти, ще не загнані в рамки правил і стандартів, відрізняються креативністю, але потім ця здатність поступово втрачається під впливом виховання і соціуму, нав'язаної необхідності дотримуватися загальноприйнятих правил. Звикнувши йти протоптаною стежкою, розум стає обмеженим і неповоротким, креативне мислення за непотрібністю змінюється шаблонним.

Креативність передбачає постійний саморозвиток, самоосвіту. Як працює творчий процес? Спочатку йде накопичення інформації, а потім свідомість з'єднує між собою якісь елементи накопиченої інформації і створює з цього щось нове. Геніальність Білла Гейтса або Стіва Джобса тільки на 5-10% складається зі спалахів осяяння, решта 90-95% - це гігабайти вивченої інформації. Мить творчості - це підсумок гігантської попередньої роботи.

Розрив шаблонів - ще один крок у бік креативності мислення. Це буває непросто зробити, оскільки в рутині буднів, звично повторюючи один і той самий набір дій, ми забуваємо, що у світі є щось ще.
Ііснують спеціальні техніки, що дозволяють розвинути креативність та творче мислення.

Техніка №1. Ментальні карти: розширюй межі розуму
Приклад для жінок: Вирушаючи за покупками, не пишіть список необхідних продуктів, а візьміть кольорові олівці і... намалюйте його!
Адже наш мозок краще сприймає картинки, а не слова. Саме на цій властивості заснований принцип ментальних карт.


Техніка №2. Метод ТРИЗ: думай нестандартно
Побутовий приклад: Донька-підліток в знак протесту закрилася у кімнаті. Як відкрити двері і спокійно з нею поговорити? Застосувати силу? Підняти крик? Навряд чи допоможе... І мати вирішила сформулювати задачу по-іншому: донька сама повинна відкрити двері! Мама крикнула: «Я тебе замкнула на цілий день!» Дочка тут же, з шкодливості, відчинила двері і звільнила себе «з полону»...
Мама застосувала один з прийомів, який використовується в ТРВЗ (теорії розв'язання винахідницьких завдань). Запропонований радянським інженером Альтшуллером, він спочатку застосовувався лише в науці, зараз же його активно використовують в маркетингу, рекламі, педагогіці та економіці.
На думку засновника ТРИЗа, найголовніше в творчості - подолання психологічної інерції, яка заважає мислити нестандартно.

Техніка №3. Метод Уолта Діснея: помири логіку і фантазію
Відомий мультиплікатор Уолт Дісней, виявляється, знаменитий не тільки мишеням Міккі, але і тим, що придумав, як знайти оригінальне рішення складної задачі. Якщо ви  зайшли в глухий кут, роздумуючи над якимось питанням,  візьміть три стільця і розставте їх по кімнаті. Можна на кожен з них поставити таблички: «Мрійник», «Реаліст» і «Критик». Сідаючи на кожен по черзі, входьте у різні ролі. Записуйте всі думки, які приходять в голову. Розглянувши проблему під різними кутами зору, зможете прийняти оптимальне рішення.


І як не нагадати про заПУСКаючі техніки натхнення та креативності від Музи


Особиста креативність
Творческая личность. Как использовать сильные стороны своего характера для развития креативности
Отто Крегер и Дэвид Голдстейн


Залиште сумніви в дусі "мені пізно починати займатися творчістю і креативом" або "креативність - для художників". Живіть своєю пристрастю, використовуючи ваші унікальні риси характеру.
Ця книга допоможе вам дізнатися ваш тип темпераменту, щоб створити творчу атмосферу на роботі і вдома. А також з'ясувати свій особистий тип креативності з допомогою простого тесту і детального опису 16 видів особистості. Спеціальні інструменти і техніки допоможуть вам застосовувати креативність у повсякденному житті.

Отто Крегер - експерт з типології особистості MBTI - провідної світової методики оцінки типу особистості. MBTI ділить людей за їх поведінкою на шістнадцять психологічних типів в залежності від того, як вони збирають інформацію і приймають рішення...
детальніше

Вообрази. Как работает креативность
Джона Лерер
Як Боб Ділан подолав творчу кризу і написав революційний сингл "Like a Rolling Stone". Або як знаменитий американський рекламіст Ден Уіден придумав слоган Nike "Just Do It", розмірковуючи про долю відомого злочинця Гері Гілмора. Або як оформлена штаб-квартира Pixar, щоб стимулювати народження нових ідей.
Лерер досліджує природу найвідоміших загадок творчості:
Чому геніальність межує з божевіллям?
Чому найталановитіші більше за інших схильні до депресії?
Чому діти володіють «спонтанною креативністю»?
детальніше


Игнорируй всех, или Как стать креативным
Хью МакЛаод

Сорок порад-есе про те, як не зрадити в собі свій талант.
Ви талановитий програміст, талановитий бізнесмен, талановитий бухгалтер, талановитий садівник... Не наважуєтеся? Втратили мету? Ви встанете і зробите те, що давно повинні були зробити.
Тут немає секретних технік креативності, і це не чарівна таблетка - це мотивація до дії, а як нею користуватись - вирішуйте самі.
детальніше


Как быть интересным. 10 простых шагов
Джессика Хэги
Книга-мотиватор з простими і дуже точними малюнками про те, як жити повним і цікавим життям. Про те, як використовувати кожен шанс, як бути по-дитячому безпосереднім, але не легковажним. Про нові ідеї, креативність, ризик. І про те, що потрібно йти по непроторенному шляху. Тому що цікаво саме те, чого не знаєш.
Для всіх, хто хоче жити яскраво і цікаво.
детальніше


Креативность. Поток и психология открытий и изобретений
Михай Чиксентмихайи
Доля 90 найвидатніших людей XX століття - талановиті художники, музиканти, письменники, вчені, лідери найбільших корпорацій.
Є якості, без яких творчість неможлива ніколи. Є зв'язок між креативністю та типом стосунків у сім'ї, шкільними успіхами, особливим складом особистості.
Дослідження Чиксентміхайі залишається найглибшою науковою працею, присвяченою креативності. Використовуючи теорію потоку, автор показує, що таке креативний процес і чому креативність настільки необхідна людині.

детальніше

Война за креатив: Как преодолеть внутренние барьеры и начать творить
Прессфилд Стивен

"Якщо вам призначалося знайти ліки від раку, написати симфонію або здійснити холодний ядерний синтез, а ви цього не зробили, ви не просто шкодите собі - ви руйнуєте себе. Ви завдаєте шкоди вашим дітям. Ви заподіюєте шкоду мені. Ви завдаєте шкоди планеті. Ви ганьбите ангелів, які охороняють вас і ображаєте Всевишнього, який створив вас і тільки вас з вашими унікальними дарами для однієї єдиної мети - просунути людську расу на міліметр далі на шляху його повернення до Бога". Стівен Прессфільд
детальніше
Креативність в бізнесі
Озарение. Как выйти за границы привычного и увидеть в переменах новые возможности для бизнеса
Даниэль Буррус, Джон Д. Манн


І хоча здається, що геніальні ідеї  під силу лише геніям, ви цілком можете перетворити інноваційне мислення в свій навик завдяки 7-кроковій програмі Даніеля Бурусса.
Ця книга повністю змінить ваш погляд на все навколо. Побачите, як точно ви будете помічати дивовижні можливості, тренуючи свій розум думати так, як показано в книзі
.
детальніше


101 идея для роста вашего бизнеса. Результаты новейших исследований эффективности людей и организаций
Антонио Вайсc
Що таке «ефект IKEA» і чому люди готові платити на 60% більше за те, що потім в поті чола зберуть власними руками? Чому не варто особливо прислухатися до заяв бізнес-експертів? Як і коли дотримуватися того, що підказує інтуїція? Чому надмірний вибір - це погано? Як стати крутим топ-менеджером? Загалом, чудова книга з купою цікавих порад про те, як працювати краще і відчувати себе вільніше.
детальніше


Дизайн-мышление в бизнесе. От разработки новых продуктов до проектирования бизнес-моделей
Тим Браун
Тім Браун - СЕО компанії IDEO - однією з найуспішніших у світі дизайн-компаній, а за версією журналу Fast Company - ще й «найтитулованішої в світі компанії, що займається дизайном нових продуктів».
Дизайн-мислення - це фундамент по-справжньому інноваційної компанії і найважливіша ділова якість її лідера.
Хто знає, можливо в книзі Брауна ви прочитаєте історію власного успіху? Все у ваших руках!
 Навіть саме слово «дизайн» у контексті бізнесу стає синонімом ефективності та плідної роботи.

Для прагматиків в бізнесі і дизайнерів в душі.
детальніше

На подарунок
Колаж. Асамбляж. Предмет
Параджанов Сергій
За професією і покликанням Сергій Параджанов був «людиною з кіноапаратом», а за обставинами долі чималу частину життя – «людиною з ножицями і клеєм». Геніальний кінорежисер, якому не дозволяли знімати кіно, шукав інші способи самовираження. Саме через предмет він пізнавав світ, бачив красу там, де інші не помічали, в його руках найпростіші речі ставали арт-об’єктами і найбуденніше перетворювалось на справжнє високе мистецтво.
детальніше
 
Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу! 

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар