вівторок, 24 березня 2015 р.

ТОП 6 книг з візуалізації та інфографіки + бонус 4 книги Едварда Тафті


Ми стали частіше думати картинками - це з успіхом підтверджують і Instagram та Pinterest, і пости в Facebook з картинками, незмінно збирають більше лайків, ніж пости без картинок, і нечувана любов до інфографіки.
Техніки, що передбачають візуалізацію, широко використовуються в найрізноманітніших сферах, починаючи від дизайну і креативу і закінчуючи управлінням проектами.

Візуальні образи краще запам'ятовуються і засвоюються. Ось кілька переконливих фактів: близько 2/3 людей - візуали, цілих 25 % нашого мозку включена в обробці саме візуальної інформації. 80 % інформації надходить до нас через зір, і чим різноманітнішою буде ця інформація, тим більший вплив вона буде мати. Очевидно, що схеми, малюнки запам'ятовуються більше, ніж схожі один на одного тексти.

Методики візуального мислення

Мозковий штурм - одна з найбільш популярних методик генерації ідей, і практично кожен її використовував. Спробуйте піти трохи далі і замінити слова на образи і картинки або доповнити тексти фото і відео. Це дуже зручно, коли ви працюєте над вирішенням якоїсь креативної завдання.

Майндмеп (або ментальна карта, інтелект-карта) - це схема візуальної систематизації інформації. Він часто створюється навколо якоїсь центральної ідеї, а потім в деревоподібній структурі записуються асоціації. Подібний спосіб запису дозволяє діаграмі зв'язків необмежено зростати і доповнюватися. Майндмепи використовуються для створення, візуалізації, структуризації та класифікації ідей, а також як засіб для навчання, організації, рішення задач, прийняття рішень, при написанні статей.

Сторітелінг - як зрозуміло з назви, це спосіб передачі інформації через розповідання історій. Спочатку метод застосовувався у сфері управління персоналом, однак незабаром вийшов за ці рамки. Сьогодні сторітелінг, в тому числі візуальний, активно застосовується, наприклад, в навчанні. Також цей спосіб добре підходить для спільної підготовки презентацій.

Популярний останнім часом шаблон бізнес-моделі Олександра Остервальдера - це ще один варіант візуалізації. Завдяки простій і зрозумілій наочній схемі ним користуються дуже багато підприємців. Дійсно, 9 основних блоків, в які можна вкласти всю інформацію про компанію, - це чудово.

Традиційні методи і схеми, такі як SWOT і PEST-аналіз, «Шість капелюхів мислення» де Боно, різні матриці, також можна доповнити візуальними матеріалами - це істотно збагатить їх і покращить сприйняття.
(джерело Zillion i Infogra)

ТОП 6 книг з інфографіки та візуалізації даних + бонус 4 книги Едварда Тафті
 
Практика визуального мышления. Оригинальный метод решения сложных проблем
Дэн Роэм
Дуже цікава і корисна суміш теорії і практики візуалізації ідей.
Ден Роэм цікаво розповідає (і показує), як простими малюнками народжувати, розвивати і доносити до інших ідеї.
Вміти малювати не обов'язково!
детальніше



 
Визуализируй это! Как использовать графику, стикеры и интеллект-карты для командной работы
Дэвид Сиббет

Девід Сіббет - це колега Дена Роэма, вони займаються одним і тим же ділом: візуалізують ідеї на папері за допомогою простих малюнків. Але Сіббет також дає практичні поради як це робити в команді.

Крім того, він розширює область «візуалізації» своїх ідей далеко за межі паперового аркуша. Наприклад, пропонує використовувати іграшкові фігурки, карти із картинками, та й взагалі будь-які предмети з навколишнього нас світу, щоб робити візуальні акценти.
Усі поради ілюструє прикладами зі своєї практики, яких у нього дуже багато після роботи з великими компаніями, чиїми назвами прийнято пишатися: Apple, Avon, Virgin
детальніше


Визуальные заметки. Иллюстрированное руководство по скетчноутингу
Майк Роуди
Скетчноутінг - це спосіб фіксування інформації, який дозволяє не записувати 100% почутого тексту (а у непідготовлених людей це взагалі навряд чи вийде), а, навпаки, виділяти з усього виступу тільки саму суть і миттєво фіксувати почуте на папері.
 
 Скетчі одночасно активують і візуальні, і вербальні режими. Наша підсвідомість повністю задіюється в процесі слухового  сприйняття, синтезу, засвоєнню ідей та вираженню їх на папері.
детальніше




Говори на языке диаграмм. Пособие по визуальным коммуникациям для руководителей
Джин Желязны
Джин Желязни -  гуру складання діаграм, графіків та інших об'єктів для презентацій і виступів в компанії McKinsey.

Цю книгу рекомендуємо читати в першу чергу, і вивчення інфографіки починати саме з неї.
Один примірник повинен бути у всіх, хто так чи інакше пов'язаний з інформацією, аналітикою та візуалізацією.
детальніше

 

Инфографика. Визуальное представление данных
Рэнди Крам
Крам по своїй суті теоретик, дуже хороший стратег і багато розуміє в рекламі.
Основні його поради про можливі стратегії використання інфографіки, залучення клієнтів, як отримати максимальну вигоду від публікації інфографіки в мережі і збір статистики про ефект, який вона справила на аудиторію.
Ну і як будувати правильні діаграми, графіки, як обробляти первинну інформацію, виділяти в ній ключові елементи.
А от кращі зразки інфографіки від справжнього практика Девіда Маккендлесса зібрані в Инфографика. Cамые интересные данные в графическом представлении.

детальніше


 
100 главных принципов презентации. Что должен знать оратор о людях
Сьюзан Уейншенк
Крім технік виконання справжні професіонали повинні бути хорошими психологами і знати, як різні зображення сприймаються різними людьми.
 
Аналогічно книзі 100 главных  принципов дизайна Сьюзан зібрала дослідження вчених про те, чому якась інформація сприймається нами зі сцени краще, ніж інша. Як правильно подати інформацію, щоб читач/глядач/слухач не занудьгував і, не дай бог, не встав і не пішов із залу чи залишив сайт.
детальніше


4 книги Эдварда Тафти
Едварда Тафті в усьому світі вважають "засновником" науки під назвою інфографіка. Головний дослідник в галузі інформаційного дизайну, визнаний геній, автор майже десятка книг і володар безлічі нагород. А ще він - страшний параноїк, тому що категорично відмовляється навіть обговорювати переклад та видання своїх книг де-інде, крім своєї власної друкарні. Однак, у всіх країнах знайшлися умільці, які власними силами переклали і виклали у відкритий доступ його книги. Основна його книга перекладена Анастасією Ларкіною Представление информации,  інші можна почитати на edwardtufte.ru


Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!
Попередні випуски натхнення

Успіхів,
Леся Петренко
головний натхненник книгарні Leole Book
та видавництва Leole Publisher

Немає коментарів:

Дописати коментар