середу, 14 грудня 2016 р.

10+1 книга, яку Цукерберг рекомендує прочитати кожному

Звичайно, вже всі знають, що у 2015 році Марк Цукерберг взяв на себе зобов'язання: читати по книзі в тиждень. Обговорював прочитане в групі A Year of Books.
 
"Читання приносить інтелектуальне задоволення, книжки дозволяють повністю вивчити будь-яку тему і зануритися в неї глибше, ніж більшість медіа", - пояснив засновник Facebook.

Журналісти Business Insider зібрали підбірку книг, які сподобались Марку найбільше. І хоча вже закінчується 2016 рік, не всі книги з цієї добірки перекладені на українську чи російську мови. Тому якщо ви ще не освоїли читання книг в оригіналі, ось вам 10 книг, які все таки перекладені.
джерело "Business Insider"


Мировой порядок
Генри Киссинджер

Коли у Цукерберга народилася дочка, він багато розмірковував про те, як зробити світ кращим і спокійнішим. У книзі «Світовий порядок» автор роз'яснює основні тези про те, як різні країни спілкуються між собою, які помилки були допущені в історії, і як навчиться проявляти співчуття в різних аспектах життя.
Книга ідеально підходить для читання в наші смутні часи, коли Земну кулю вражають конфлікти, на перший погляд безнадійні.
детальніше





Чому нації занепадають: походження влади, багатства та бідності
Дарон Аджемоґлу, Джеймс А. Робінсон

Світові бестселери українською
Ця книга являє собою підсумок 15 років досліджень, проведених економістом MIT Дароном Аджемоглу і Гарвардським політологом Джеймсом Робінсоном. Вперше видання Why nations fail побачило світ у 2012 році.
На думку авторів, «уряд, що добуває» використовує владу для процвітання обраних, а «уряд, що утримує» створює відкриті ринки, на яких громадяни можуть витрачати і вкладати гроші на свій розсуд. Вони також вважають, що економічне зростання не завжди означає процвітання країни.
Інтерес Цукерберга до благодійності зростає прямо пропорційно його статкам. І ця книга, за його словами, допомогла йому розібратися в причинах глобальної бідності.   У видавництві АСТ книга вийшла під назвою
Почему одни страны богатые, а другие бедные.

детальніше




Рациональный оптимист. Как накормить 9 миллиардов, или куда нас ведет прогресс
Мэтт Ридли
 
Видана в 2010 році книга «Раціональний оптиміст», мабуть, одна з найпопулярніших, і в той же час спірних творів майстра жанру наукової фантастики Метта Рідлі. У книзі він стверджує, що запорукою людського прогресу є торгівля, і чим вона більш відкрита, тим більший у прогресу потенціал. В результаті еволюції ідей людство зуміє поліпшити свої умови життя, незважаючи на перенаселення і зміну клімату.
Цукерберг вибрав цю книгу тому, що вона, на його думку, обернено пропорційна теорії з книги «Чому нації занепадають» про те, що соціальні і політичні сили контролюють економіку. «Мені цікаво подивитися, яка ідея виявиться більш релевантною, коли я ознайомлюсь з ними обома», - пояснив Марк.

детальніше





Геном. Автобиография вида в 23 главах
Мэтт Ридли

Рідлі - єдиний автор, який двічі з'являється в списку Цукерберга. Його книга «Геном», опублікована в 1990 році, пояснює два явища: еволюцію генів і розвиток технологій в області генетики.
Ця книга розповідає історію людства з позиції генів, а не соціології.
«Вона доповнює безліч інших історій, які я прочитав в цьому році», - пояснив Марк.
детальніше





Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього
Ювал Ной Харарі

Світові бестселери українською
Книгу професора Єврейського університету в Єрусалимі Ювала Харарі критики оголосили міжнародним бестселером 2014 року. У ній вчений показує еволюцію людини від мисливця-збирача до самопроголошеного «бога» майбутнього.
У видавництві Синдбад книга виходила під назвою Sapiens. Краткая история человечества.

детальніше





Корпорация гениев. Как управлять командой творческих людей
Эд Кэтмелл, Эми Уоллес
Це історія Pixar, написана одним із засновників гігантів комп'ютерної анімації. Оповідання Кетмелла сповнене підприємницької та управлінської мудрості. Він стверджує, що найголовніша помилка лідера - в придушенні креативності своїх співробітників.
«Мені подобається читати історії з перших рук про те, як будувалися такі круті компанії як Pixar, і виховувалися креативність та інновації», - пояснив Марк.

детальніше
           



Конец власти.
От залов заседаний до полей сражений, от церкви до государства. Почему управлять сегодня нужно иначе
Мойзес Наим

Мойзес Наїм - в минулому виконавчий директор Світового Банку, а нині старший науковий співробітник Фонду Карнегі.
Це історичне розслідування переходу влади від авторитетних урядів, військових і великих корпорацій в руки індивідуалістів. Явище добре простежується в тому, що вже стало кліше в Кремнієвій Долині - «дисруптивних стартах». «Тренд надавати людям більше влади - це те, у що я переконано вірю», - заявив Марк.
детальніше




Структура научных революций
Томас Кун
 
Якби фізик коли-небудь написав книгу з філософії, то це була б «Структура наукових революцій». Опублікована в 1962 році, книга стала однією з найбільш цитованих наукових книг всіх часів завдяки своєму підходу до еволюції в науці і її впливу на сучасний світ.
На думку Цукерберга, розуміння того, як науковий прогрес впливає на прогрес соціальний, може позитивно вплинути на суспільне благо.
Основна ідея книги - наукове знання розвивається стрибкоподібно, за допомогою наукових революцій. Будь-який критерій має сенс тільки в рамках певної парадигми, історично сформованої системи поглядів. Наукова революція - це зміна науковою спільнотою пояснених парадигм.

На жаль, саму
«Структуру наукових революцій» знайти дуже важко, зате є її продовження После Структуры научных революций.
детальніше





Многообразие религиозного опыта
Уильям Джеймс
Вільям Джеймс - один з найвідоміших американських філософів XIX і початку XX століття. «Різноманіття релігійних досвідів» - це записана серія лекцій, в яких Джеймс пояснює релігію з точки зору свідомості, а також те, як люди використовують релігію для пояснення суті речей, переконуючи себе рухатися по життю вперед з енергією і метою.
«Коли я читав «Людина розумна», найбільше мене зацікавив розділ про релігію, тому я захотів зануритися в цю тему глибше», - пояснив свій вибір засновник Facebook.

На жаль, цю книгу знайти дуже важко, є інші книги автора
Психология та
Прагматизм. Новое название для некоторых старых методов мышления.
детальніше




Энергетика. Мифы и реальность. Научный подход к анализу мировой энергетической политики
Вацлав Смил
Книга починається з роз'яснення того, що таке енергія, а потім переходить до складніших речей, на кшталт пошуків ефективного і нешкідливого для навколишнього середовища палива. Її написав викладач Манітобського університету Вацлав Сміл, один з улюблених авторів Білла Гейтса.
«Книга зачіпає важливі теми, описує, як працює енергія, як могли б розвиватися виробництво і споживання, як все впливає на кліматичні зміни», - пояснив Марк.

детальніше



P.S. Одною з цікавих книг в списку є The better angels of our nature гарвардського психолога Стівена Пінкера. Але поки що в перекладі її немає. З ідеями Пінкера можна ознайомитись в збірці:

Во что мы верим, но не можем доказать. Интеллектуалы XXI века о современной науке

Блискуча книга! Особливо для ненаситних любителів інтелектуального якісного нон-фікшина. Докінз, Деннет, Чіксентміхайі, Пінкер, Хорган, Деннет - 109 інтелектуалів сучасності - окрема подяка за суперзірок. Книга дає надихаюче відчуття науки сьогодення і майбутнього. І сама наука виглядає не як щось запорошене і нудне, а як область захопливих відкриттів і фантастично сміливих, на межі божевілля, ідей.
детальніше
 

Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Немає коментарів:

Дописати коментар