середу, 14 грудня 2016 р.

Scrum. Революційний метод управління проектами і командами



« Порвіть свої візитки. Позбавтеся від звань і титулів, від керівників і ієрархічних структур. Дайте людям свободу робити те, що вони вважають правильним, і можливість нести за це відповідальність. Результати вас вразять ».

Ті, хто займається управлінням проектами, та й просто управлінням, добре знають, наскільки складно організувати злагоджену командну роботу. Через відсутність злагодженості постійно порушуються плани, відбувається відставання від графіка, бюджет проекту роздувається, гроші і час витікають крізь пальці, завдання різних підрозділів дублюються, люди сперечаються і не допомагають один одному, хоча, здавалося б, їх зусилля спрямовані на досягнення однієї мети. Крім того, замовники часто бувають незадоволені остаточним варіантом створеного продукту.

Методика Scrum, яку розробили Джефф Сазерленд і Кен Швабер, покликана вирішити всі ці проблеми. Scrum - це противага класичному поетапному підходу, що застосовується для реалізації проектів. Методику Scrum взяли на озброєння багато компаній як з технологічних галузей, звідки вона сама родом, так і з традиційних і навіть некомерційних. Підхід, що лежить в основі методики Scrum, можна застосовувати в різних видах діяльності, в яких потрібна колективна робота.

Слово scrum ("сутичка") автор запозичив з гри в регбі. Воно "позначає метод командної гри, що дозволяє заволодіти м'ячем і вести його далі по полю, а для цього потрібні злагодженість, єдність намірів і чітке розуміння мети. "Сутичка" являє собою ідеальну модель повної взаємодії гравців". І це саме те, що потрібно для успішної командної роботи.

Важливими характеристиками Scrum є її гнучкість і орієнтованість на клієнта, так як вона передбачає його (клієнта) безпосередню участь в процесі роботи.

Scrum не вимагає впровадження будь-яких дорогих інструментів. Схему методики Scrum коротко можна описати таким чином:

1.   
Для початку необхідно вибрати "Власника продукту" - людину, що володіє баченням того, що ви збираєтеся створити або досягти.
2.    
Потім потрібно зібрати "Команду", до якої увійдуть люди, які безпосередньо виконують роботу. Вони повинні володіти навичками і знаннями, які допоможуть втілити ідею власника продукту в життя.
3.    
Потрібно вибрати "Скрам-майстра" - того, хто буде стежити за ходом реалізації проекту, забезпечувати проведення коротких зборів і допомагати команді усувати перешкоди на шляху досягнення мети.
4.    
Приступаючи до роботи, потрібно створити максимально повний список всіх вимог, що пред'являються до продукту або цілі. Пункти цього списку повинні бути розставлені по пріоритету. Список носить назву "Беклог продукту". Він може розвиватися і змінюватися протягом усього терміну реалізації проекту.
5.    
Учасники команди повинні оцінити по своїй системі оцінок кожен пункт на предмет складності і витрат, які будуть потрібні для його виконання.
6.    
Потім учасники, скрам-майстер і власник продукту повинні провести перші скрам-збори, на яких вони запланують спринт - певний час для виконання частини завдань. Тривалість спринту не повинна перевищувати один місяць.
7.    Щоб всі учасники були в курсі стану справ потрібно завести скрам-дошку з трьома колонками: "Потрібно зробити, або беклог"; "В роботі"; "Зроблено". На дошку учасники клеять стікери із завданнями, які в процесі роботи по черзі переміщаються з колонки "Беклог" в колонку "В роботі", а потім в "Зроблено".
8.  
Щодня проводиться скрам-збори. За висловом Джеффа Сазерленда "це пульс всього процесу Scrum". Суть їх проста - щодня, на ходу, п'ятнадцять хвилин на те, щоб всі дали відповіді на три питання: "Що ти робив вчора, щоб допомогти команді завершити спринт?", "Що ти будеш робити сьогодні, щоб допомогти команді завершити спринт?" , "Які перешкоди стають на шляху команди?".
 9.   
По завершенні спринту команда робить його огляд - проводить зустріч, на якій учасники розповідають, що зроблено за спринт.
10.   
Після показу результатів роботи за спринт учасники проводять ретроспективні збори, на якому обговорюють, що команда робила добре, що можна зробити краще, що можна поліпшити прямо зараз.

Джерело habrahabr
 

Scrum-книги

Scrum. Навчись робити вдвічі більше за менший час
Джефф Сазерленд
 
Книга дуже крута. Читається легко, але при цьому виключно багата по контенту.
І нарешті українською!
• Книжка входить до Топ-10 Amazon.com
• За 20 років методика допомогла в роботі не тільки фахівцям IT, співробітникам ФБР, бізнесменам, але й звичайним людям

Виходила у видавництві МИФ  Scrum. Революционный метод управления проектами.
детальніше
 



 
Управление продуктом в Scrum. Agile-методы для вашего бизнеса
Роман Пихлер

Перший посібник по гнучкому управлінню продуктом на основі Scrum - від одного з провідних експертів методики.
Scrum не дає відповіді на питання, як власнику продукту отримати максимально корисні результати. Більшість менеджерів продукту і маркетологів не знають, як з цією метою використовувати покрокову природу Scrum. У своїй новій книзі Роман прекрасно заповнює цю прогалину.

детальніше



 

Кращий нон-фікшн

Сумма биотехнологии. Руководство по борьбе с мифами о генетической модификации растений, животных и людей
Александр Панчин

Переможець премії Просвітитель
Обов'язково прочитайте і порекомендуйте знайомим!
Викресліть страх перед генетично модифікованими продуктами (ГМО) зі списку повсякденних стресів)
Легко, з гумором, без дурних провокацій і викликів розповідається, що таке гени і з чим їх їдять, описуються сучасні знання і технології, яку з них можна отримати користь, які небезпеки вони приховують і чому цього не варто боятися.
Це майбутнє, років через 15-20 ми всі, в тому числі закоренілі противники прогресу, так чи інакше будемо з задоволенням їсти ГМ продукти, питання в тому, чи займемо ми в цій галузі якусь нішу, чи будемо все купувати у прогресивних азіатів?
детальніше
 



 

Натхнення для батьків та дітей

Виховання надзвичайної дитини
Мері Шіді Курсінка

"Якщо я скажу, що знайшла, нарешті, книгу про виховання, яку радитиму й даруватиму усім знайомим батькам, ви мені повірите? Ні? А даремно! Бо я її таки знайшла, навіть враховуючи увесь мій скептицизм щодо подібної літератури.
І якщо "Французьке виховання" Памели Дракермен (мамський хіт позаминулого літа) сприйнявся з багатьма правками стосовно місця, часу, традицій, звичок тощо, то поради американської лікарки-педіатра й відомого тренера з виховання дітей стають у пригоді практично в повному обсязі.
Практично всіх сучасних дітей можна назвати "надзвичайними" – емоційними, чутливими, занадто інтро- чи екстравертивними тощо. І якщо знати про їх особливості й знати, що з цим робити, то життя і дітлахів, і батьків може стати набагато легшим, цікавішим, змістовнішим і, головне, щасливішим."
©
детальніше





Шукай і знаходь
Тьєррі Ляваль, Янн Кувен

Вперше українською мовою виходить книга Тьєррі Лаваля "Шукай і знаходь на 5-ти континентах" та "Шукай і знаходь. Тварин".
Під час гри знайди на картинках людей, тварин або речі, намальовані на сторінках цієї книжки. Пильнуй!

 
детальніше




 
РАРИТЕТ
Є тільки 1 шт.
Ще трохи раритетів на нашій Барахолці бізнес-книг


Партизанские маркетинговые исследования
Роберт Каден
Створена в далекому 1984 році теорія партизанського маркетингу Джея Левінсона знайшла продовження в новій формі, в маркетингових дослідженнях.
Дослідження - це корисний інструмент планування майбутньої і оцінки поточної діяльності компанії будь-якого розміру. Вони коштують дорого, а точніше - дуже дорого. Але якщо вам не по кишені дорогі профі, не впадайте у відчай. Завдяки цій книзі ви розберетеся в усіх тонкощах первинних маркетингових досліджень і зможете отримати дуже корисні результати самостійно.
детальніше



Використовуйте найкращі інструменти для розвитку свого бізнесу!

Немає коментарів:

Дописати коментар